Βιβλία: 13 Τρόποι με τους οποίους ενισχύουν την υγεία σας

Τα οφέλη από την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου

Έχετε πάντα ένα βιβλίο εν κινήσει; Κάνετε καλά, επειδή συμβάλλετε ήδη στην καλύτερη συναισθηματική και ψυχική υγεία - από την αύξηση της μνήμης και της ενσυναίσθησης έως τη βελτίωση του ύπνου σας.

Αυξημένη μακροζωία

Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας. Σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στην Social Science & Medicine, οι αναγνώστες βιβλίων είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης από άλλους αναγνώστες που διάβαζαν περιοδικά ή εφημερίδες.

Μειωμένη ασθένεια

Οι γιατροί, οι θεραπευτές και οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει βιβλία φαντασίας και αυτοβοήθειας ως θεραπευτικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων σωματικής ή ψυχικής ασθένειας και προσωπικής δυσφορίας. Αυτή η τακτική είναι γνωστή ως βιβλιοθεραπεία και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καταστάσεων όπως διαταραχών πανικού, αϋπνία, αύξηση βάρους και νοσηλεία λόγω άγχους.

Καλύτερος ύπνος

Η δημιουργία μιας ρουτίνας που ακολουθείτε κάθε βράδυ πριν από το κρεβάτι μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να ξεκουραστείτε. Ως μέρος αυτού, σκεφτείτε να διαβάσετε ένα ή δύο κεφάλαια από ένα βιβλίο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι είναι ένα κανονικό βιβλίο εάν μπορείτε, και όχι ένα eBook, επειδή οι ειδικοί συνιστούν πως για έναν καλό ύπνο είναι σημαντικό να απενεργοποιούνται όλες οι οθόνες μία ώρα πριν.

Βελτιωμένο λεξιλόγιο

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν 5% έως 15% των λέξεων τους από ανεξάρτητη ανάγνωση. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που διαβάζουν έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί αναμφίβολα και για τους ενήλικες.

Περισσότερη ενσυναίσθηση

Εάν είστε σε θέση να βυθιστείτε σε μια φανταστική ιστορία και να εμπλακείτε με τους χαρακτήρες - που σημαίνει ότι μεταφέρεστε συναισθηματικά στην ιστορία – αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην ενσυναίσθηση με άλλους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013, η έλλειψη μεταφοράς στην ιστορία μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη ενσυναίσθηση, ενώ ένα υψηλότερο επίπεδο μεταφοράς μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη ενσυναίσθηση.

Ισχυρότερες δεξιότητες συνομιλίας

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με φοιτητές, οι ενήλικες που ολοκλήρωσαν υψηλούς στόχους ανάγνωσης είχαν καλύτερη λεκτική ευχέρεια από τους συνομηλίκους τους. Αυτές οι λεκτικές δεξιότητες, εκτός από την αυξημένη γνώση και το λεξιλόγιο, σημαίνει ότι θα έχετε πολύ πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες - και δεν υπάρχουν πολλά πράγματα καλύτερα στη ζωή από μια ωραία συζήτηση.

Μειωμένο άγχος

Σκέφτεστε να κάνετε μια βόλτα ή να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι για να απαλλαγείτε από το άγχος; Η ανάγνωση για έξι λεπτά χωρίς διακοπή είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ευεργετική. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής μειώνει τα επίπεδα άγχους κατά 61%, ενώ το φλιτζάνι τσάι ήρθε στο 54% και μια βόλτα στο 42%. Το διάβασμα; Είχε ένα επιβλητικό 68%. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια κακή μέρα, αφιερώστε μόλις έξι λεπτά για να χαλαρώσετε με ένα καλό βιβλίο.

Καλύτερη μνήμη

Όσο πιο συχνά ασχολείστε με τη γνωστική δραστηριότητα, όπως η ανάγνωση ενός καταπληκτικού βιβλίου, σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο πιο αργά θα αντιμετωπίσετε γνωστική παρακμή - συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης - καθώς μεγαλώνετε. Ναι, είναι αλήθεια!

Καλύτερες δεξιότητες γραφής

Το να γράφετε πιο συχνά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στην αφήγηση. Σε μια μελέτη που αξιολόγησε 46 ανεξάρτητες μεταβλητές και τη σχέση τους με τη γραφή, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της ισχυρής ικανότητας γραφής ήταν η ικανότητα ανάγνωσης. Και η ικανότητα ανάγνωσης μπορεί να βελτιωθεί μόνο με κάποια πραγματική ανάγνωση.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΑΣ ΕΔΩ

Μειωμένος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Ορισμένα χόμπι όπως η ανάγνωση ή κάποια παιχνίδια (σκεφτείτε παζλ και σκάκι) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που εκτελούν τακτικά αυτούς τους τύπους εργασιών ήταν 2,5 φορές λιγότερο πιθανό να έχουν την ασθένεια.

Περισσότερη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η ανάγνωση μυθοπλασίας μπορεί να ανοίξει το μυαλό και να αναγκάσει τον αναγνώστη να εξετάσει εναλλακτικά σενάρια και προοπτικές, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη δημιουργικότητα και λιγότερη ανάγκη για σταθερότητα και βεβαιότητα. Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι ένα καλό μυθιστόρημα  είναι μια καλή θεραπεία εάν αισθάνεστε δημιουργικά αποκλεισμένοι στη δουλειά ή στη ζωή.

Καλύτερη ικανότητα ανάγνωσης άλλων ατόμων

Δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε ακριβώς τι σκέφτεται κάποιος άλλος, αλλά η ανάγνωση λογοτεχνικών μυθιστορημάτων (σε αντίθεση με τα γενικά έργα) μπορεί να ενισχύσει τη «θεωρία του νου» ή την ικανότητά μας να ενσωματώνουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρα ενός άλλου ατόμου.

Ισχυρότερος κοινωνικός κύκλος

Νιώθετε ότι ο κύκλος των φίλων σας φαίνεται να συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνετε ή ότι δεν φαίνεται να συναντάτε κανέναν νέο άνθρωπο; Γίνετε μέλος μιας λέσχης βιβλίων! Θα συναντήσετε νέους ανθρώπους, θα έχετε ουσιαστικές συνομιλίες και θα μπορούσατε ακόμη και να κάνετε και περισσότερους φίλους.

 

Πηγή: https://www.besthealthmag.ca/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post