#Book -5+1 βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Είναι κάποια βιβλία που τα διαβάσαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά και τα θυμόμαστε μέχρι σήμερα με μια γλυκιά ανάμνηση. Κάποια γιατί μας έμαθαν κάτι για τον κόσμο, κάποια γιατί μας έκαναν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, και κάποια άλλα γιατί μας έμαθαν να αντιδρούμε σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μερικά από αυτά τα βιβλία, με χαμόγελο στο πρόσωπο, θα τα ξαναδιαβάζαμε πάλι σήμερα είτε παρέα με το παιδί μας, τα ανήψια μας, τα βαφτιστήρια μας, είτε και μόνοι μας.

 

1. Ο μικρός πρίγκιπας – Antoint de Saint Exupery

Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια αφήνει με τον ίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαδάζουν.

Ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στημέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οχτώ μέρες. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κιαπρόδλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ώρα που αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιδίωσή του, αναγκάζεται ν' αντιμετωπίσει ένα παραμυθένιο πλάσμα, που είναι ερωτευμένο μ' ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοδασιλέματα, που έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν' αποκτήσει ένα αρνάκι ­έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ' ένα κασόνι.

 

2. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – Lewis Carol

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων γράφτηκε το 1865 για τη μικρή Άλις Λίντελ, κόρη του γνωστού Άγγλου φιλόλογου Χένρι Λίντελ, που ήταν στενός φίλος του Λουίς Κάρολ. Ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα του 1862 έκαναν βαρκάδα όλοι μαζί και στη διάρκειά της οι τρεις μικρές κόρες του Λίντελ ζήτησαν από τον Κάρολ να τους πει μια ιστορία. Εκείνος διηγήθηκε ένα σύντομο παραμύθι που του ήρθε στο μυαλό, αλλά αργότερα το εμπλούτισε με πολλές λεπτομέρειες και το μετέτρεψε σε μια μεγάλη ιστορία, την οποία ονόμασε Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.

Η ιστορία αυτή κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα και έγινε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παιδικής λογοτεχνίας, γοητεύοντας εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

3. Η τελευταία μαύρη γάτα – Ευγένιος Τριβιζάς

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

 "Η τελευταία μαύρη γάτα": ένα μυθιστόρημα από τον "ποιητή παραμυθιών" Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

 

4. Ματίλντα- Roald Dahl

Αυτή τη φορά ο Ρόαλντ Νταλ ξεπέρασε τον εαυτό του και μας χαρίζει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Τη ΜΑΤΙΛΝΤΑ. Δεν υπάρχει παιδί πιο έξυπνο, πιο λογικό, πιο τρυφερό, πιο αξιαγάπητο από αυτήν. Αυτό το υπέροχο κορίτσι, το προικισμένο με μυαλό τόσο λαμπερό και με καρδιά τόσο μεγάλη, ας γίνει το φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Παραμύθι και πραγματικότητα, δεξιοτεχνία, γνώση και ταλέντο, να τη χρησιμοποίησε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας για να μας οδηγήσει σ' έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μας και που, ίσως, μια μέρα τον κερδίσουμε.

10% των δικαιωμάτων του συγγραφέα από την πώληση του βιβλίου ΜΑΤΙΛΝΤΑ διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς των ιδρυμάτων Ρόαλντ Νταλ.

 

5. Τρελαντώνης – Πηνελόπη Δέλτα

Το 1932 πρωτοδημοσιεύεται από την Πηνελόπη Δέλτα το λογοτεχνικό βιβλίο των αναμνήσεων της παιδικής της ηλικίας, ο "Τρελαντώνης".

Μια παρέα τεσσάρων αδελφιών έρχονται από την Αλεξάνδρεια για τις θερινές τους διακοπές στο αρχοντικό σπίτι της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή, στο λόφο της Καστέλας στον Πειραιά. Και τότε ένας ολόκληρος κόσμος, μια άλλη εποχή ξετυλίγεται.
Πρωταγωνιστές είναι τα τέσσερα παιδιά, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις ιδιαιτερότητές του. Η μεγάλη η Αλεξάνδρα, σοβαρή και πιο μετρημένη. Η Πουλουδιά –η λογοτεχνική περσόνα της Πηνελόπης Δέλτα- πιο αντιδραστική αλλά και πιο προβληματισμένη για τις συμπεριφορές παιδιών και ενηλίκων. Ο μικρότερος ο Αλέξανδρος που ακόμη παλαντζάρει ανάμεσα στην τρυφερότητα και στα παράπονα της ηλικίας του, από τη μια, αλλά και στην προσπάθειά του, από την άλλη, να μοιάζει και λίγο μεγαλύτερος. Αλλά πάνω από όλα τα αδέρφια είναι ο Αντώνης, που τον λένε Τρελαντώνη, έτσι που είναι «σκάνδαλος και πολύ άτακτος, και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του».

Η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, οι σκανταλιές και οι αταξίες του αρχηγού, του Αντώνη, και από πίσω και των άλλων τριών αδελφιών, ο κόσμος των ενηλίκων –και της εξουσίας τους- και έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά δημιουργούν το πιο ξεκάθαρα «παιδικό» βιβλίο της μεγάλης κυρίας της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας, της Πηνελόπης Δέλτα.

 

6. Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες  - Verne Jules

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο στα 1872. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν αεροπλάνα και η συγκοινωνία στη θάλασσα γινόταν με αργοκίνητα ατμόπλοια, ενώ στη στεριά τότε μόλις άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα τρένα. Κι όμως, ο Φιλέας Φογκ, ένας σχολαστικός, φλεγματικός και πάμπλουτος Άγγλος βάζει στοίχημα 20.000 χρυσές λίρες ότι θα κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες! Παρέα με τον πιστό του υπηρέτη, το Γάλλο Ζαν Πασπαρτού, θα περάσει πολλές περιπέτειες, δυσκολίες και εμπόδια στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική. Θα ταξιδέψει με πλοία, με τρένα, αλλά και στη ράχη ενός ελέφαντα, ακόμα και με έλκηθρο... Θα αντιμετωπίσει τυφώνες και καταιγίδες, άγριους Ινδιάνους αλλά και τον επιθεωρητή Φιξ, που τον καταδιώκει σε όλο το ταξίδι, πιστεύοντας ότι είναι ένοχος για τη μεγάλη ληστεία της Τράπεζας του Λονδίνου. Θα τα καταφέρει άραγε ο Φιλέας Φογκ να αποδείξει την αθωότητά του και να κερδίσει το στοίχημα;


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post