#Book- “Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ” της Kate Kirkpatrick
Σε μετάφραση Στέλλας Κάσδαγλη, ένα πρωτοποριακό έργο που αφηγείται πώς η Σιμόν ντε Μπoβουάρ έγινε ο εαυτός της, η γυναίκα που μας προκαλεί και μας εμπνέει ακόμα και σήμερα.
Αυτή η ρηξικέλευθη βιογραφία, που συνέθεσε η Βρετανίδα ακαδημαϊκός Kate Kirkpatrick, από αδημοσίευτα – μέχρι σήμερα – ημερολόγια, επιστολές και άλλες, καλά κρυμμένες πηγές, παρακολουθεί βήμα-βήμα τη συναρπαστική ιστορία της Σιμόν ντε Μπoβουάρ, τη ζωή της και την εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης της. Μέσα δε από τις σελίδες του βιβλίου, διαφαίνεται πόσο άδικη υπήρξε η κοινωνία της εποχής απέναντί της, προκαλώντας παράλληλα, τους αναγνώστες του σήμερα, να σκεφτούν τις δικές τους προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες.
Ακόμα και στην εποχή μας, η Σιμόν ντε Μπoβουάρ θεωρείται µία από τις πιο επιδραστικές διανοούμενες του 20ού αιώνα. Ως σύμβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της, λόγω των αντισυμβατικών σχέσεων της και σαφώς άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιμετωπίζονται τα έµφυλα ζητήματα, µε το βιβλίο της “Το Δεύτερο Φύλο”. Έγινε σύμβολο επιτυχίας για γενιές γυναικών, που δεν αρκούνταν πια στο να “ονειρεύονται τα όνειρα των ανδρών”. Ήταν “η φεμινιστική φωνή του 20ού αιώνα”, μια φιλόσοφος, της οποίας η σκέψη αποδεδειγμένα άλλαξε πολλές ζωές και την πορεία της νομοθεσίας.
Αν και η σχέση της µε τον Jean-Paul Sartre έχει σίγουρα καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούμενου αιώνα, για την Σιμόν ντε Μπoβουάρ είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έμεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου, παρά τα πολύ σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία που η ίδια κατέκτησε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ήρθαν στο φως ημερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηματικότητα της δικής της φιλοσοφίας, τη εξέλιξής της ως γυναίκα, αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της. Εξηγώντας, ίσως, τα λόγια της “Γυναίκες δε γεννιόμαστε. Γυναίκες γινόμαστε”.
Πηγή: https://ew.gr/
Leave a comment