#Book -Review: Ο γάτος που έσωζε βιβλία, του Sosuke Natsukawa

Το πρώτο βιβλίο (2009) του Ιάπωνα γιατρού και συγγραφέα, με τίτλο “Kamisama no Karute”, έλαβε πλήθος διακρίσεων κι έχει πουλήσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα. Ανάλογη επιτυχία γνωρίζει και το νέο του παραμυθοβιβλίο, για μεγάλους αλλά και μικρούς αναγνώστες, που έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 26 χώρες. Στην Ελλάδα, τη χειμαρρώδη μετάφρασή του υπογράφει ο Αύγουστος Κορτώ, σεβόμενος απόλυτα, όπως και ο 44άχρονος δημιουργός του, τους κανόνες της κλασικής δραματουργίας.


Όλοι οι βιβλιόφιλοι γνωρίζουμε τη δύναμη ενός καλού βιβλίου. Αλλά, ποια είναι αυτή η δύναμη στ’ αλήθεια; Για τον εσωστρεφή, ορφανό έφηβο Ριντάρο Νατσούκι είναι ένα είδος καταφυγίου από τον έξω κόσμο, γι’ αυτό και περνά σχεδόν όλες τις ώρες του στο μικρό παλαιοβιβλιοπωλείο του παππού του, όπου οι στοίβες από βιβλία φτάνουν ως το ταβάνι του. Ο παππούς, όμως, πεθαίνει ένα βράδυ στον ύπνο του και, όπως όλα δείχνουν, το παλαιοβιβλιοπωλείο θα πρέπει να κλείσει, αφήνοντας ακόμα πιο μόνο και συντετριμμένο τον Ριντάρο που, ως μοναδικό “αποκούμπι” του, έχει την παιδική του φίλη Σάγιο. Και να που τότε, εντελώς ξαφνικά, κάνει την εμφάνισή του ο Τίγρης. Ένας μυστήριος, τροφαντός, τιγρέ γάτος, που μιλάει -και, μάλιστα, μάγκικα- και που έχει μια αποστολή: να σώζει βιβλία! Χρειάζεται, ωστόσο, τη συνδρομή ενός αληθινού βιβλιόφιλου για να πραγματοποιήσει την αποστολή του κι έτσι ζητά τη βοήθεια του Ριντάρο.

Από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει, επί της ουσίας, η ιστορία μας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, αν και μπήκε πια το 2022, εσείς θα αισθανθείτε να σας κατακλύζει το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και δεν είναι μόνο τα διάφορα μαγικά και παράξενα που θα διαβάσετε να συμβαίνουν… Ούτε απλώς η ενσυναίσθηση του αγοριού που έχει “πέσει” σε κατάσταση Χικικομόρι, όπως λένε οι Ιάπωνες για όποιον ζει σε κατάθλιψη, απομακρυσμένος από το περιβάλλον του… Κυρίως είναι ότι, αφού αυτό το ιδιόμορφο ζευγάρι ελευθερώσει τα βιβλία από άτομα που τα φυλακίζουν, τα κακομεταχειρίζονται ή προδίδουν το πνεύμα τους, την τελευταία διάσωση ο Ριντάρο θα πρέπει να την αναλάβει μόνος, αντιμετωπίζοντας τον ίδιο του τον εαυτό και τις επιλογές του…

Κι εκεί είναι που καθένας μας θα βρεθεί μπροστά σε όλα τα φιλοσοφικά ζητήματα που βασανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Εκεί κάπου θα βρει τα σπασμένα κομμάτια του! Κι αν μπει λίγο πιο βαθιά, ίσως καταφέρει να τα ξανακολλήσει κιόλας. Μαθαίνοντας -αυτός δεν είναι ο στόχος κάθε καλού παραμυθιού;- ότι, στη ζωή, δε χρειάζεται να τα θέλουμε όλα •και, σίγουρα, ούτε να τα θέλουμε τώρα! Κι ότι ίσως είμαστε αρκετοί τυχεροί, μέσα στα καθημερινά προβλήματά μας. Για να το αναγνωρίσουμε, όμως, θα πρέπει να μάς “δούμε” με τα μάτια των άλλων…

 

Πηγή: EntertainmentWeeklyGr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post