#Book -Αυτόν τον μήνα: "Η τέχνη της αγάπης"

«H τέχνη της Αγάπης», γραμμένη από έναν από τους λαμπρότερους κοινωνικούς στοχαστές /ψυχαναλυτές/φιλοσόφους του 20ου αιώνα, τον Erich Fromm, είναι ένα σπουδαίο βιβλίο.

Χρειάζεται την πραγματική σου παρουσία όταν το διαβάζεις, για να σε αποζημιώσει με την γνώση γύρω από τη θεμελιώδη σημασία της αγάπης στη ζωή του ανθρώπου.

 

art of loving

 

Όχι με τη ρομαντική έννοια του έρωτα, ούτε με το γλυκανάλατο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται σήμερα η λέξη, αλλά με τον συνειδητό προσανατολισμό του χαρακτήρα ενός ανθρώπου που καθορίζει τη σχέση του με τα πάντα γύρω του. 

Ο Fromm με έναν μοναδικό τρόπο, ούτε πολύ ακαδημαϊκό, ούτε λαικίστικο, μιλά ξεχωριστά για την κάθε μορφή αγάπης, είτε τη μητρική, είτε τη θρησκευτική, είτε αυτή απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό και την αντιμετωπίζει σαν μια μορφή Τέχνης.

Όπως κάθε Τέχνη, ακόμα και η αγάπη πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες για να είναι ουσιαστική, τους οποίους και διατυπώνει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να συγκινείται με την προσέγγιση του Fromm σε αυτό το θέμα και να βάζω κι εγώ κάτω από το μικροσκόπιο την κάθε σχέση που έχω στη ζωή μου. Είναι αδύνατον να μην προβληματιστείς με τον πιο δημιουργικό τρόπο από αυτό το βιβλίο και τελειώνοντάς το να μην βλέπεις τον εαυτό σου και τους συνανθρώπους σου με μεγαλύτερη κατανόηση απ΄ότι πριν.

Το έχω ήδη αγαπήσει (και υπογραμμίσει!) και είμαι σίγουρη πως θα επιστρέψω πολλές φορές σε αυτό στο μέλλον. Σας το συνιστώ με όλη μου την Αγάπη!

Η τέχνη της αγάπης , Erich Fromm (Εκδόσεις Διόπτρα)


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post