#Book -Αυτόν τον μήνα: "Sapiens"

Προκάλεσε αίσθηση με το που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια, και όχι άδικα, καθώς ο Yuval Noah Harari έχει γράψει αυτό το βιβλίο, κρατώντας έναν καθρέφτη της ανθρώπινης φύσης και εξέλιξης, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Φυσικά ο Harari δεν είναι τυχαία περίπτωση ανθρώπου. Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ειδικεύεται σε ζητήματα βιολογίας και ιστορίας. Κάποια από τα ερωτήματα που ερευνά είναι αν ο άνθρωπος στο πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο ευτυχισμένος και αν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ιστορία.

Και τα δύο αυτά ζητήματα τα ερευνά διεξοδικά σε αυτό το βιβλίο, ξεκινώντας από την εμφάνιση του είδους μας, του «homo sapiens» στην Γη και διατρέχοντας όλη την εξελικτική του πορεία μέχρι σήμερα. Τι ρόλο έπαιξε η Αγροτική Επανάσταση στη διαμόρφωσή μας και πόσο σημαντικό αντίκτυπο έχουν οι θρησκείες στον τρόπο με τον οποίο έχουμε ζήσει μέχρι τώρα?

Και αν όλα αυτά σας ακούγονται βαρετά σαν θέματα, σας εγγυώμαι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Harari ξεδιπλώνει τη σκέψη του είναι συναρπαστικός! Διαβάζοντάς το, έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου πραγματικά εντυπωσιασμένο από τον τολμηρό τρόπο αφήγησης και το βάθος της γνώσης στα επιχειρήματα του.  

Άσχετα με τη θρησκεία στην οποία πιστεύεις (ή δεν πιστεύεις), στο έθνος στο οποίο μεγάλωσες και στα πολιτικά σου πιστεύω, δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από την έρευνα και την ποιότητα στο συλλογισμό αυτού του βιβλίου.

Είναι γεγονός πως όταν διαβάζεις ανοίγει το μυαλό σου, αλλά αυτό το βιβλίο ίσως σας πάει κάποια βήματα παραπέρα από άλλα αναγνώσματα. Σε γειώνει, σε βοηθά να δεις το φάσμα  της ανθρώπινης φύσης σε όλο το μεγαλείο του, με τις απίθανες δυνατότητες και τις καταστροφικές αδυναμίες.

Το λάτρεψα, ήδη βρίσκεται στα πιο αγαπημένα μου βιβλία και είμαι σίγουρη ότι θα επιστρέψω σε αυτό πολλές φορές ακόμη. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

nadia

Yuval Noah Harari  - «Sapiens, μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου»


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post