#Book – Ιστορικές Δανειστικές Βιβλιοθήκες της Αθήνας

Η Αθήνα μας,  εκτός από ηλιόλουστες μέρες, όμορφα στέκια, μεγάλη ιστορία, έχει και πολλά κτίρια που μπορεί να περνάμε συχνά και να μην γνωρίζουμε τι θησαυρό κρύβουν.

Η ομάδα του WellBe, καθώς είναι γνωστό πως λατρεύει τα βιβλία, σας έφτιαξε μια λίστα με τις πιο γνωστές δανειστικές βιβλιοθήκες της πόλης μας. Γιατί ωραία είναι και η μυρωδιά ενός καινούριου βιβλίου, αλλά ακόμα καλύτερο είναι το μυστήριο που μας προσφέρει ένα βιβλίο που δανειζόμαστε.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι το κόστος που συνοδεύει αυτά τα βιβλία που πολλές φορές είναι μηδαμινό, αλλά είναι και τα όμορφα κτίρια που θα επισκεπτούμε για να τα αποκτήσουμε που κάνει τις δανειστικές βιβλιοθήκες πιο αγαπητές σε πολλούς αναγνώστες. Μπορούμε να απολάυσουμε την ηρεμία του αναγνωστηρίου, να συμμετέχουμε σε λέσχες, να γνωρίσουμε κόσμο που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα και να μοιραστούμε κριτικές για βιβλία που αγαπάμε ή απεχθανόμαστε.

Οι παρακατω είναι οι πιο δημοφιλείς δανειστικές βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε κεντρικά, ιστορικά και αγαπημένα σημεία της πόλης.

 

  1. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ λειτουργεί από το 1927 και είναι μία από τις σημαντικότερες τεχνικές βιβλιοθήκες της χώρας.

Κάθε χρήστης μπορεί να δανειστεί συνολικά μέχρι 2 έντυπα (συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και μελετών ΤΕΕ). Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι, με επίδειξη ταυτότητας ΤΕΕ ή αστυνομικής ταυτότητας. Οι χρήστες της περιφέρειας πρέπει να είναι μηχανικοί και να στέλνουν αριθμό μητρώου ΤΕΕ, διεύθυνση και τηλέφωνο. Για τις τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις, χρειάζεται επίσης αντίγραφο της ταυτότητας (αστυνομικής ή ΤΕΕ).

Λέκκα 23-25, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Πέμ. 08:00-20:00, Τρ., Τετ., Παρ. 08:00-15:00

 

  1. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης, η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος διαθέτει περισσότερα από 35.000 βιβλία, που καλύπτουν όλους τους τομείς της γνώσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στον πολυχώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται δράσεις για παιδιά και ενήλικες.

Η εγγραφή στις υπηρεσίες της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί είτε με φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στους χώρους του ιδρύματος, είτε με online αίτηση μέσω της ιστοσελίδας μας. Απαραίτητη είναι μόνο η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας για την καταγραφή των στοιχείων του εκάστοτε χρήστη – μέλους.

Κουντουριώτου 173, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00 - 20:00, Σάβ. 09:00-14:00

 

  1. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η Κεντρική  Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, είναι μία από τις πιο παλιές βιβλιοθήκες στη Ελλάδα.

Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει σπάνιο εκδοτικό υλικό και αποτελείται από 65.000 τίτλους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, αρχείο εφημερίδων από το 1852 έως το 1999, αρχείο 900 τίτλων περιοδικών από το 1849 έως σήμερα, αρχείο ΦΕΚ από το 1833 έως το 2007, πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Δομοκού 2, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πέμ., Παρ. 09:00-19:00, Τετ. 09:00-15:00, Σάβ. 09:00-14:00

 

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μερικά από τα αμέτρητα αρχεία και βιβλία που μπορεί να βρει κανείς στη βιβλιοθήκη, είναι αρχειακές συλλογές παλαιοτύπων του 16ου αιώνα, 600 χάρτες, χειρόγραφα, πειραϊκό αρχείο και εφημερίδες της κυβέρνησης ήδη από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του ελληνικού κράτους.

Για τον δανεισμό των βιβλίων είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να ολοκληρώσει αίτηση εγγραφής στη Βιβλιοθήκη, με την προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας .Η εγγραφή διαρκεί 2 χρόνια και είναι δωρεάν. Κάθε μέλος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης δικαιούται να δανειστεί έως και 3 βιβλία κάθε φορά για 14 ημέρες.

Ελευθερίου Βενιζέλου 22, Πειραιάς

Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 08:00-19:00

 

  1. ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης.

Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική,προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, και μέλη μπορούν να γίνουν κάτοικοι από το λεκανοπέδιο Αττικής. Την αίτηση για την εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.

Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Ωράριο Λειτουργίας: Τρ., Παρ. 12:00-19:00, Τετ., Πέμ. 09:00-15:00, Σάβ. 10:00-14:00


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post