#Book -5 Βιβλία για το μέλλον του πλανήτη, που τελικά δεν είναι τόσο μακρινό

Καθώς υποδεχόμαστε το 2022, οι ευχές και η ελπίδα δεν είναι αρκετές. Για να ζήσουμε μια καλύτερη χρονιά, οφείλουμε να γίνουμε πιο υποψιασμένοι, πιο ψαγμένοι και, σίγουρα, πολύ πιο διαβασμένοι.

 

Η μεγάλη επανεκκίνησηKlaus SchaubThierry Malleret
Εκδόσεις Λιβάνης

Βρισκόμαστε μπροστά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή στην εποχή του “Covid 19 – The great reset”, όπως είναι ολόκληρος ο ξένος τίτλος ενός βιβλίου που “προβλέπει” το μέλλον μας; Με την πανδηµία να εξακολουθεί να υπογραμμίζει τις ελλείψεις στα τρέχοντα συστήματα διακυβέρνησης, στις επιχειρήσεις και στο εµπόριο, αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες, οι συγγραφείς του υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα σταυροδρόµι: ο ένας δρόµος οδηγεί σε έναν καλύτερο κόσµο, χωρίς αποκλεισµούς, πιο δίκαιο και µε µεγαλύτερο σεβασµό απέναντι στη µητέρα φύση, ενώ ο άλλος οδηγεί σε έναν κόσµο που µοιάζει µ’ αυτόν που µόλις αφήσαµε πίσω µας, αλλά χειρότερο και µονίµως απειλούµενο από δυσάρεστες εκπλήξεις. Ποιον θα διαλέξουν οι ισχυροί του πλανήτη;

 

Το μέλλον που επιλέγουμεChristiana Figueres, Τom Rivett-Carnac
Εκδόσεις Ίκαρος

Οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015, απευθύνουν μια προειδοποίηση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μια αισιόδοξη προοπτική, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας. Παρουσιάζουν και αυτοί δύο πιθανά σενάρια για τον πλανήτη μας: στο ένα περιγράφουν πώς θα είναι η ζωή στη Γη το 2050, αν δεν πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους της συμφωνίας, ενώ στο άλλο εξηγούν πώς θα είναι να ζούμε σε έναν αναγεννητικό κόσμο, με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Υποστηρίζουν δε ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με αισιοδοξία αλλά με αποφασιστικότητα.

 

SpilloverDavid Quammen
Εκδόσεις Πατάκη

“Εισβάλλουµε σε τροπικά δάση και σε παρθένα τοπία, τα οποία φιλοξενούν πολλά είδη ζώων και φυτών, στον οργανισµό των οποίων κατοικούν άγνωστοι ιοί. Κόβουµε δέντρα. Σκοτώνουµε ζώα ή τα κλείνουµε σε κλουβιά και τα πουλάµε. Καταστρέφουµε τα οικοσυστήµατα και αποµακρύνουµε τους ιούς από τους φυσικούς τους ξενιστές. Όταν συµβεί αυτό, χρειάζονται νέο ξενιστή. Και συχνά, ο νέος ξενιστής είµαστε εµείς.”Τι µας περιµένει, λοιπόν; Μήπως µια ακόµα χειρότερη φονική πανδηµία από τη νόσο Covid-19;
“Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουµε”, λέει ο Quammen, “είναι ότι οι πανδηµίες δεν οφείλονται στην κακοτυχία µας. Δε µας συµβαίνουν. Είναι συνέπεια του υπερπληθυσµού και του τρόπου της ζωής µας.”

 

Πώς να αλλάξουμε τα πάνταNaomi Klein
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Στο πιο προκλητικό βιβλίο της μέχρι σήμερα, η βραβευμένη δημοσιογράφος καταπιάνεται με τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα: τον πόλεμο που το υπάρχον οικονομικό σύστημα διεξάγει εναντίον της ζωής στη Γη. Μας συστήνει νεαρούς ακτιβιστές από όλο τον κόσμο και αντιπαραθέτει δύο φωτιές: τη φωτιά της κλιματικής αλλαγής και τη φωτιά που έχει μέσα της η νέα γενιά. Κι υποστηρίσει πως όσο πιο πολλές σπίθες έχει αυτή η δεύτερη φωτιά, τόσο πιο έντονα θα λάμψει!

 

Για μια πολιτική οικολογία - Serge Audier
Εκδόσεις Πόλις

Η ικανότητα των κοινωνιών να επωμιστούν με σοβαρότητα το οικολογικό ζήτημα, θα εξαρτηθεί, βέβαια, από την εξέλιξη των ευαισθησιών, από τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς μετασχηματισμούς, από τις επιλογές των ελίτ. Όμως, το οικολογικό αίτημα απαιτεί, επίσης, τη συνεχή επαγρύπνηση και την πολιτική στράτευση των πολιτών, έτσι ώστε η οικολογία να καταστεί αντικείμενο αντιπαραθέσεων και πολιτικών αγώνων για την ίδια την κατεύθυνση της παρούσας και μέλλουσας κοινωνίας. 

Πηγή: EntertainmentWeeklyGr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post