Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής σε ηλικίες άνω των 65
Ακόμα κι αν βρίσκεστε στα χρυσά σας χρόνια, δεν είναι ποτέ αργά για να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Οι διατροφολόγοι μελετούν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για χρόνια και νέες έρευνες δείχνουν ότι είναι ευεργετική για τους ενήλικες κάθε ηλικίας.
Η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και με παρατεταμένη επιβίωση των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.
"Γνωρίζαμε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν γνωρίζαμε αν θα ήταν το ίδιο και για τους ηλικιωμένους", δήλωσε ο Marialaura Bonaccio, PhD, ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης και πρώτος συγγραφέας της μελέτης Italian Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (Ινστιτούτο Έρευνας, Νοσηλείας και Υγείας).
Αλλά όπως φαίνεται, κάνει ακριβώς αυτό.
Ο Bonaccio και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η διατήρηση μιας μεσογειακής διατροφής είχε ως αποτέλεσμα 25% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (για όλες τις πιθανές αιτίες θανάτου) σε ένα μεγάλο δείγμα ηλικιωμένων ατόμων. Επιπλέον, μέσω μιας μετα-ανάλυσης επτά άλλων μελετών σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή, διαπίστωσαν ότι όσο πιο στενά τα άτομα ακολούθησαν τη διατροφή, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αποζημίωση για την υγεία.
Για την μελέτη χρειάστηκε μια ομάδα από πέντε χιλιάδες άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στη νότια Ιταλία. Οι επιστήμονες ακολούθησαν τα άτομα αυτά για διάστημα έως και οκτώ ετών, κατά μέσο όρο.
Τα μέλη αυτή της έρευνας αξιολογήθηκαν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου δραστηριότητας, της χοληστερόλης, του ΔΜΣ, του καπνίσματος και της αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιώντας μια μεσογειακή διατροφή που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές το 2003, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο στενά τα άτομα ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή με βαθμό από το 0 έως το 9, με το 0 να είναι η λιγότερη διατήρηση και το 9 να είναι η μεγαλύτερη.
Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν περισσότερο τη διατροφή είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώθηκε.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, ακατέργαστων κόκκων, υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά (από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), μια μέτρια υψηλή πρόσληψη ψαριού και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης . Επιπλέον μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων - συνήθως τυρί και γιαούρτι και μια μέτρια πρόσληψη αιθανόλης (με τη μορφή κρασιού).
Ωστόσο, επειδή η διατροφή αυτή ακολουθείται από διάφορους λαούς και πολιτισμούς σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, υπάρχει μια σημαντική ποικιλία στα επιμέρους συστατικά της διατροφής που καταναλώνεται.
Παρατηρεί, ωστόσο, ότι ορισμένα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους από αυτή που συνήθως βρίσκεται στη μεσογειακή διατροφή ώστε να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Τόσο ο Kirkpatrick όσο και ο Bonaccio λένε επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφική αλλαγή: Έχει μεγαλύτερες πολιτισμικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής που μπορεί τα άτομα που ζουν εκτός των μεσογειακών περιοχών να μην τις αναγνωρίζουν.
"Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς μια λίστα τροφίμων για αγορά", δήλωσε ο Bonaccio. Περιλαμβάνει επίσης "πράγματα όπως η διανομή τροφίμων (φιλικότητα προς το περιβάλλον), η εποχικότητα και οι τρόποι συνδυασμού των τροφίμων. Για παράδειγμα, ένας τυπικός τρόπος κατανάλωσης ζυμαρικών στη Μεσόγειο είναι με όσπρια ή λαχανικά. "
Για αρχή, ξεκινήστε να βάζετε περισσότερο χρώμα στη διατροφή σας. Αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι το κλειδί. Στη συνέχεια αντικαταστήστε μερικές από τις επιλογές σνακ (όπως κουλουράκια, τσιπς κ.α.) με τα καρύδια και τις ελιές και, τέλος, αλλάξτε το κόκκινο κρέας με ένα άγριο λιπαρό ψάρι και ένα άπαχο πουλερικό . Αυτά είναι πραγματικά τεράστια βήματα για τη βελτίωση της υγείας.
Leave a comment