Μπανάνες: Πώς επηρεάζουν τα επίπεδα του διαβήτη και του σακχάρου στο αίμα σας;

Η καλή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης ορισμένων από τις κύριες ιατρικές επιπλοκές του διαβήτη.

Για αυτόν τον λόγο, η αποφυγή ή η ελαχιστοποίηση των τροφίμων που προκαλούν αύξηση σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη.

Παρά το γεγονός ότι είναι υγιεινά φρούτα, οι μπανάνες είναι αρκετά υψηλές σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία είναι τα κύρια θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό το άρθρο διερευνά εάν μπορείτε να φάτε μπανάνες εάν έχετε διαβήτη, καθώς και εάν επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας.

Οι μπανάνες περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα

Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων στη διατροφή σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε άτομα χωρίς διαβήτη, το σώμα παράγει ινσουλίνη. Βοηθά στην απομάκρυνση του σακχάρου από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε άτομα με διαβήτη. Αντί για αυτό, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγεται.

 

Πόση ζάχαρη έχει μια μπανάνα;

Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους (περίπου 126 γραμμάρια) περιέχει 29 γραμμάρια υδατανθράκων και 112 θερμίδες. Οι υδατάνθρακες έχουν τη μορφή ζάχαρης, αμύλου και ινών.

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 15 γραμμάρια ζάχαρης.

 

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα

Εκτός από το άμυλο και τη ζάχαρη, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει 3 γραμμάρια ινών.

Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη, πρέπει να τρώνε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών λόγω των πιθανών οφελών για την υγεία.

Ωστόσο, οι ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με διαβήτη, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων.

Αυτό μπορεί να μειώσει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τη συνολική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Ένας τρόπος προσδιορισμού για το κατά πόσο ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες θα επηρεάσει τα σάκχαρα στο αίμα είναι να κοιτάξουμε τον γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Ο γλυκαιμικός δείκτης ταξινομεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 100 με τις ακόλουθες ταξινομήσεις:

  • Χαμηλό GI: 55 ή λιγότερο
  • Μεσαίο GI: 56 έως 69
  • Υψηλό GI: 70 έως 100

Οι δίαιτες που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκεμικό δείκτη πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα καλές για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απορροφώνται πιο αργά και προκαλούν μια σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συνολικά, οι μπανάνες βαθμολογούν μεταξύ χαμηλής και μέσης κλίμακας GI (μεταξύ 42 έως 62, ανάλογα με την ωριμότητα).

 

Οι πράσινες (άγουρες) μπανάνες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο

Ο τύπος υδατανθράκων στην μπανάνα σας εξαρτάται από την ωριμότητα.

Οι πράσινες ή άγουρες μπανάνες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και πιο ανθεκτικό άμυλο.

Τα ανθεκτικά άμυλα είναι μεγάλες αλυσίδες γλυκόζης (άμυλο) που είναι «ανθεκτικά» στην πέψη στο άνω μέρος του πεπτικού σας συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν παρόμοια με τις ίνες και δεν προκαλούν αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας, το οποίο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του ανθεκτικού αμύλου στον διαβήτη τύπου 1 είναι λιγότερο σαφής.

 

Η επίδραση μιας μπανάνας στο σάκχαρο του αίματος εξαρτάται από την ωριμότητά της

Οι κίτρινες ή ώριμες μπανάνες περιέχουν λιγότερο ανθεκτικό άμυλο από τις πράσινες μπανάνες, καθώς και περισσότερη ζάχαρη, η οποία απορροφάται ταχύτερα από το άμυλο.

Αυτό σημαίνει ότι οι πλήρως ώριμες μπανάνες έχουν υψηλότερο GI και θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας ταχύτερα από τις πράσινες ή άγουρες μπανάνες.

 

Το μέγεθος της μερίδας είναι σημαντικό

Το μέγεθος της μπανάνας που τρώτε καθορίζει την επίδρασή της στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπανάνα, τόσους περισσότερους υδατάνθρακες θα καταναλώνετε και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Είναι οι μπανάνες ασφαλείς για άτομα με διαβήτη;

Οι περισσότερες γενικές διατροφικές οδηγίες για τον διαβήτη προτείνουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες, οπότε η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική.

Σε αντίθεση με τα προϊόντα ραφιναρισμένης ζάχαρης όπως είναι τα γλυκά και τα κέικ, οι υδατάνθρακες σε φρούτα όπως οι μπανάνες έρχονται με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μπανάνες παρέχουν ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης ορισμένα αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, τα φρούτα (συμπεριλαμβανομένων των μπανανών) είναι μια υγιεινή επιλογή.

Αν ακολουθείτε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τη διαχείριση του διαβήτη σας, ακόμη και μια μικρή μπανάνα περιέχει περίπου 22 γραμμάρια υδατανθράκων, κάτι που μπορεί να είναι υπερβολικό για τη δικιά σας διατροφή.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορείτε να φάτε μπανάνες, είναι σημαντικό να προσέχετε την ωριμότητα και το μέγεθος της μπανάνας για να μειώσετε την επίδρασή της στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας.

 

Συνοπτικά

Εάν έχετε διαβήτη, μπορείτε να απολαύσετε φρούτα όπως μπανάνες στο πλαίσιο ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής.

Εάν σας αρέσουν οι μπανάνες, οι ακόλουθες συμβουλές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας:

  • Παρακολουθήστε το μέγεθος της μερίδας σας. Φάτε μια μικρότερη μπανάνα για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης.
  • Επιλέξτε μια σταθερή, σχεδόν ώριμη μπανάνα. Επιλέξτε μια μπανάνα που δεν είναι υπερβολικά ώριμη, ώστε η περιεκτικότητα σε ζάχαρη να είναι ελαφρώς χαμηλότερη.
  • Συνεχίστε την κατανάλωση φρούτων όλη την ημέρα. Συνεχίστε την πρόσληψη φρούτων σας για να μειώσετε το γλυκαιμικό φορτίο και να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.
  • Καταναλώστε τις μπανάνες μαζί με άλλα τρόφιμα. Απολαύστε τις μπανάνες σας με άλλα τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι πλήρων λιπαρών, για να βοηθήσετε στην επιβράδυνση της πέψης και την απορρόφηση της ζάχαρης.

Εάν έχετε διαβήτη, θυμηθείτε ότι οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τα σάκχαρα στο αίμα των ανθρώπων.

Επομένως, ίσως θελήσετε να παρακολουθείτε πώς η κατανάλωση μπανάνας επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα σας και να προσαρμόσετε ανάλογα τις διατροφικές σας συνήθειες.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post