Shakes μπανάνας: τι οφέλη έχουν για την υγεία;

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν αυτά τα shakes μπανάνας ως μια βολική επιλογή πρωινού, ως ένα γρήγορο σνακ ή ως μέρος της διατροφής τους για τη γυμναστική.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα πιθανά οφέλη, τα μειονεκτήματα, τα κοινά συστατικά και τις καλύτερες χρήσεις των shakes μπανάνας.

Πιθανά οφέλη

Τα shakes μπανάνας χρησιμοποιούνται συχνά ως ένας βολικός τρόπος για να ενσωματώσετε τις θερμίδες και τη διατροφή σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής ή να υποστηρίξετε έναν στόχο υγείας που έχετε θέσει όπως είναι η απώλεια ή η αύξηση βάρους. Πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν επίσης για να ανακάμψουν από ένα hangover.

Ορισμένες πιθανές εφαρμογές και οφέλη των shakes μπανάνας περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση βάρους. Μια μέση μπανάνα περιέχει περίπου 100 θερμίδες. Για να βοηθήσετε την αύξηση βάρους, ίσως θελήσετε να συμπεριλάβετε αρκετές μπανάνες στο shake σας μαζί με άλλα συστατικά υψηλής θερμίδας.
 • Απώλεια βάρους. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που περιέχουν 3-4 γραμμάρια η καθεμία. Αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα της πληρότητας, να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής ή τα σνακ μεταξύ των γευμάτων σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους υγιεινούς στόχους απώλειας βάρους.
 • Προπονήσεις. Οι μπανάνες είναι μια πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου μυών και το κάλιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Παρέχουν επίσης μια σταθερή ροή γλυκόζης, καθιστώντας τα ιδανικά για να τροφοδοτήσουν μια προπόνηση.
 • Hangover. Το αλκοόλ αυξάνει την ούρηση και αναστέλλει την παραγωγή ορισμένων ορμονών που διαφορετικά βοηθούν το σώμα σας να συγκρατεί νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και οι μπανάνες είναι μια πλούσια πηγή αυτού του μετάλλου.

Τελικά, αυτά τα κουνήματα μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στους συγκεκριμένους στόχους του τρόπου ζωής σας και να προσφέρουν ορισμένα πιθανά οφέλη.

Μειονεκτήματα

Εάν σκέφτεστε να φτιάξετε ή να αγοράσετε shakes μπανάνας, αξίζει να εξετάσετε ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τα συστατικά.

Πρώτον, αυτά τα shakes μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εμπορικά παρασκευασμένες εκδόσεις, οι οποίες μερικές φορές περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά για τη βελτίωση της γεύσης.

Παρομοίως, κινδυνεύετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στα σπιτικά shakes αν προσθέσετε συστατικά όπως παγωτό, γιαούρτι ή ζάχαρη.

Δεύτερον, τα shakes μπανάνας μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν και αυτό μπορεί να ωφελήσει όσους τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το βάρος τους ή να τα πίνουν κατά τη διάρκεια περιόδων απώλειας όρεξης. Μπορεί να μην είναι ιδανικό αν θέλετε να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες στη συνολική διατροφή σας.

Οι καλύτεροι τρόποι για να μάθετε ποια συστατικά βρίσκονται στα shakes σας είναι είτε να τα φτιάξετε μόνοι σας είτε να διαβάσετε τα συστατικά στις εμπορικές εκδόσεις.

Κοινά συστατικά

Τα shakes μπανάνας περιλαμβάνουν μπανάνες και ένα υγρό τρόφιμο, όπως το γάλα, μαζί με άλλα συστατικά που βοηθούν στη δημιουργία της γεύσης και του θρεπτικού προφίλ που επιθυμείτε.

Τα shakes μπορούν να αλλάξουν ώστε να ταιριάζουν με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Υπάρχουν πολλά συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή τους, όπως:

 • σκόνη πρωτεΐνης
 • φυστικοβούτυρο ή άλλα βούτυρα
 • γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά
 • εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη ή ζαχαροκάλαμο
 • παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι
 • γιαούρτι γαλακτοκομικών ή μη γαλακτοκομικών
 • αλεσμένοι λιναρόσποροι ή σπόροι chia
 • κατεψυγμένα φρούτα όπως ροδάκινα, βατόμουρα ή φράουλες

Είναι εύκολο να προσαρμόσετε τα shakes μπανάνας για να ικανοποιήσετε τις ατομικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Τύποι

Τα shakes μπανάνας είναι ευπροσάρμοστα και είναι εύκολο να προσαρμόσετε τη λίστα συστατικών για να ικανοποιήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες και τους στόχους υγείας σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ένα shake χαμηλών υδατανθράκων χρησιμοποιώντας μόνο μία μπανάνα, η οποία θα συνεισφέρει 23-27 γραμμάρια υδατανθράκων στο smoothie σας. Άλλα συστατικά smoothie με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι το γάλα αμυγδάλου, η σκόνη πρωτεΐνης σόγιας και τα ωμά καρύδια.

Ένα υψηλό πρωτεϊνικό shake μπορεί να παρασκευαστεί προσθέτοντας σκόνη πρωτεΐνης, βούτυρο ξηρών καρπών και σπόρους.

Εάν χρησιμοποιείτε shakes μπανάνας για να αυξήσετε το βάρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω συστατικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μαζί με το κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας, για να αυξήσετε σημαντικά την περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Σύσταση

Τα shakes μπανάνας μπορούν να τα απολαύσουν όλοι ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή όπως απαιτείται για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας ή φυσικής κατάστασης.

Για παράδειγμα, οι αθλητές και τα ενεργά άτομα μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση των υδατανθράκων και των ηλεκτρολυτών στα shakes μπανάνας για να αποτρέψουν τον πόνο των μυών και να μειώσουν τον χρόνο ανάρρωσης.

Οι άνθρωποι που στοχεύουν να αυξήσουν το βάρος μπορούν να ξεκινήσουν με μια βασική συνταγή και να προσθέσουν άλλα συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά για να δημιουργήσουν ένα σνακ με θερμίδες για να απολαύσουν μεταξύ των γευμάτων και να βοηθήσουν στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, μπορείτε να περιορίσετε την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά και να φροντίσετε να τα απολαύσετε ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

Οι μόνοι που πρέπει πραγματικά να αποφεύγουν τα shakes μπανάνας είναι εκείνοι με αλλεργία στην μπανάνα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post