Πόσο καλό είναι να τρώτε μια μπανάνα πριν τη γυμναστική σας;

Δεν είναι μόνο φορητές, ευέλικτες και νόστιμες, αλλά επίσης πλούσιες σε υδατάνθρακες και εύπεπτες.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά θρεπτικές και μπορεί να προσφέρουν άλλα πρόσθετα οφέλη για την άσκηση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως είναι το κάλιο.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο αν πρέπει να τρώτε μπανάνα πριν από την επόμενη γυμναστική σας.

 

Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Όπως και άλλα φρούτα, οι μπανάνες είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, με περίπου 27 γραμμάρια υδατανθράκων σε 1 μέτρια μπανάνα.

Οι υδατάνθρακες είτε διασπώνται σε γλυκόζη (ζάχαρη) ή μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα σας.

Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα γλυκογόνου, η οποία είναι η μορφή γλυκόζης που αποθηκεύεται στους μύες και στο συκώτι και χρησιμοποιείται για ενέργεια κατά τη διάρκεια πολλών τύπων άσκησης.

Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν από την άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για προπονήσεις με μεγαλύτερη διάρκεια, όπως ποδηλασία ή τζόκινγκ, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει το πόσο σύντομα το σώμα σας πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γλυκογόνου και να βελτιώσει την απόδοση.

Μία μελέτη σε 11 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων 15 λεπτά πριν από την προπόνηση αυξάνει την αντοχή καθώς και τον χρόνο πριν εξαντληθεί κάποιος κατά περίπου 13%.

Ωστόσο, επειδή έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι μπανάνες μπορεί να μην είναι ιδανικές ως σνακ για όσους ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

 

Εύπεπτη πηγή ενέργειας

Εκτός από την παροχή ενός μεγάλου αριθμού υδατανθράκων σε κάθε μερίδα, ορισμένοι από τους υδατάνθρακες στις μπανάνες είναι ίνες.

Οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας στα κύτταρα σας μια σταθερή ροή γλυκόζης. Αυτή θα σας βοηθήσει να γυμναστείτε.

Οι ώριμες μπανάνες είναι επίσης πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά, καθιστώντας τις ευκολότερες ως προς την πέψη συγκριτικά με πολλές άλλες τροφές.

Στην πραγματικότητα, οι μπανάνες συνιστώνται συχνά για όσους αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Για αυτόν τον λόγο, οι μπανάνες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ως σνακ πριν από την προπόνηση, καθώς μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας ενέργεια μεγάλης διάρκειας χωρίς να σας βαρύνουν ή να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

 

Πλούσιες σε κάλιο

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου και μια μόλις μεσαία μπανάνα παρέχει περίπου το 10-14% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας για αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που ρυθμίζει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, διατηρεί τη λειτουργία των νεύρων και ελέγχει την ισορροπία των υγρών.

Βοηθά επίσης στην υποστήριξη της μυϊκής υγείας και των μυϊκών συσπάσεων.

Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ξαφνικές, οδυνηρές συστολές του μυός.

Δεδομένου ότι το κάλιο απεκκρίνεται μέσω του ιδρώτα, είναι σημαντικό για εκείνους που είναι σωματικά δραστήριοι να καταναλώνουν πολλά τρόφιμα και ποτά πλούσια σε κάλιο για να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρολύτες σας.

Μία μελέτη σε 230 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που βίωσαν μυϊκές κράμπες κατανάλωναν γενικά χαμηλότερες ποσότητες καλίου.

Η κατανάλωση μπανάνας πριν από την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας για κάλιο για να ενισχύσετε τη μυϊκή λειτουργία και να αποτρέψετε τις κράμπες.

 

Συνοπτικά

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες και κάλιο, και τα δύο είναι σημαντικά για την άσκηση και την ανάπτυξη των μυών.

Είναι επίσης εύκολο να αφομοιωθούν και μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας τις μπανάνες μια εξαιρετική επιλογή σνακ πριν από την επόμενη προπόνηση σας.

Απολαύστε τις μπανάνες μόνες τους ή δοκιμάστε να τις συνδυάσετε με μια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως γιαούρτι ή φυστικοβούτυρο για ένα εύκολο σνακ πριν από την προπόνηση.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post