Είναι αποτελεσματικά τα αιθέρια έλαια για τα συμπτώματα άσθματος;

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Είναι ουσίες που απομονώνονται μέσω της απόσταξης από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου είδους. Τα έλαια αυτά  έχουν τη μυρωδιά και τη γεύση του φυτού από το οποίο προέρχονται. Γι' αυτό φέρουν και το όνομα του πχ. Ριγανέλαιο. Τα έλαια αυτά  μπορούν να προστεθούν σε μια πληθώρα προϊόντων όπως αρώματα, κεριά, Έλαια αρωματοθεραπείας, καλλυντικά προϊόντα κλπ. Συχνά,  χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική για να δίνουν γεύση.

 

Τα αιθέρια έλαια ως εναλλακτική θεραπεία

Για αιώνες τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται και ως εναλλακτικές θεραπείες για διάφορες ιατρικές καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ξανά δημοφιλή ως φυσικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Αιθέρια έλαια και Άσθμα

«Το άσθμα είναι μια κατάσταση η οποία χειροτερεύει όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του στρες. Ασκήσεις αναπνοής συνδυασμένες με έλαια αρωματοθεραπείας μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις ασθενών» τονίζει η γιατρός  Erin Stair σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Healthline.com

Κάποια αιθέρια έλαια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση του άσθματος σε μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα έλαια αυτά ποτέ δεν πρέπει να αποτελούν τη βασική θεραπεία του άσθματος, αλλά η χρήση τους να είναι συμπληρωματική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 
Μερικά αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος είναι τα παρακάτω:

 

Μέντα

Συναντάται και ως αφέψημα. Έρευνες δείχνουν πώς το αιθέριο έλαιο μέντας βοηθά άμεσα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περίπτωση ενός επεισοδίου άσθματος .

 

Λεβάντα

Μερικές εισπνοές από τη συσκευή για αιθέρια έλαια είναι αρκετές για να σταματήσουν τα συμπτώματα που προκαλούν οι αλλεργίες και το άσθμα. Επίσης προσφέρει χαλάρωση και ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

 

Γαρύφαλλο

Γνωστό στους περισσότερους ως μπαχαρικό στην μαγειρική. Ωστόσο, το αιθέριο έλαιο που προκύπτει από την απόσταξη του φυτού έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ανακουφίζει τον έντονο βήχα που προκαλεί το άσθμα και μειώνει τους πόνους στο στήθος που μπορεί αυτός να προκαλεί.

 

Ευκάλυπτος

Ευρέως γνωστός για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Το έλαιο αυτό αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος ή της βρογχίτιδας. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή! Δεν συνίσταται η χρήση του ελαίου αυτού σε παιδιά.

 

Δεντρολίβανο

Το αιθέριο έλαιο αυτό βοηθά στην χαλάρωση των μυών της τραχείας οδού διευκολύνοντας την  αναπνοή σε περιπτώσεις επεισοδίου άσθματος.

 

Προφυλάξεις- Οδηγίες

  • Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ τα αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα. Πάντα τα αραιώνουμε σε λάδια- βάσεις (πχ αμυγδαλέλαιο) ή τοποθετούμε μερικές σταγόνες στις ειδικές συσκευές για έλαια.
  • Πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας. Τα αιθέρια έλαια δεν αντικαθιστούν την συμβατική φαρμακευτική αγωγή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ αιθέρια έλαια σε βρέφη κάτω των 18 μηνών.
  • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα: βασιλικός, καμφορά, φασκόμηλο, ύσσωπος.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post