Η Μεσογειακή διατροφή είναι καλή για τις λειτουργίες χοληστερόλης

Μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της "καλής" χοληστερόλης σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και το λευκό κρέας είναι περισσότερο από το κόκκινο.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο αποτελούν επίσης βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, καθώς και οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες κρασιού.

Όταν η HDL λειτουργεί καλά

Η χοληστερόλη HDL - η «καλή» χοληστερόλη - εξαλείφει το περίσσευμα χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα υψηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους στο αίμα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αιμοφόρων αγγείων.

"Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η HDL δεν λειτουργεί τόσο καλά σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι η λειτουργική ικανότητα της HDL έχει σημασία τόσο όσο αφορά την ποσότητα", δήλωσε ο Δρ Montserrat Fitó , συντονιστής της Ομάδας Έρευνας Καρδιαγγειακών Κινδύνων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου της Ισπανίας και στο Κέντρο Φυσιοπαθολογίας Παχυσαρκίας και Διατροφής.

"Ταυτόχρονα, δοκιμές μικρής κλίμακας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτες και μούρα βελτίωσε τη λειτουργία HDL στους ανθρώπους", δήλωσε ο Fitó.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές έδωσαν σε 296 άτομα (τυχαίο δείγμα) με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μια από τις εξής δίαιτες για έναν χρόνο:

Οι δίαιτες αυτές ήταν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα), μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα ξηρούς καρπούς (περίπου μια χούφτα ανά ημέρα) και μια υγιεινή διατροφή ισορροπίας με μειωμένη την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γλυκών.

Μόνο η διατροφή ελέγχου μείωσε τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης. Καμία από τις δίαιτες δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της HDL.

Αλλά η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσε τις βασικές λειτουργίες της HDL, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του σώματος να απομακρύνει την υπερβολική χοληστερόλη από τις αρτηρίες, χρησιμεύοντας ως αντιοξειδωτικό και κρατώντας τα αιμοφόρα αγγεία ανοικτά. Αυτά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα μεταξύ των τριών ομάδων ήταν σχετικά παρόμοια, διότι οι τροποποιήσεις της μεσογειακής δίαιτας ήταν μέτριες και η διατροφή ελέγχου ήταν υγιής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post