Ημικρανία: ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγετε

Αν και ο ρόλος της διατροφής στις ημικρανίες είναι αμφιλεγόμενος, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τον πιθανό ρόλο των διατροφικών αιτιών ημικρανίας.

 

  1. Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ένα διεγερτικό που βρίσκεται επίσης στο τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Η σύνδεση της καφεΐνης με τους πονοκεφάλους είναι πολύπλοκη. Μπορεί να επηρεάσει τους πονοκεφάλους ή ημικρανίες με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Πυροδοτήσει ημικρανία: Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να προκαλεί ημικρανίες σε ορισμένους ανθρώπους.
  • Ως θεραπεία σε ημικρανία: Σε συνδυασμό με την ασπιρίνη και τη τυλενόλη (παρακεταμόλη), η καφεΐνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ημικρανίας.
  • Πονοκέφαλος από την αποχή από την καφεΐνη: Εάν καταναλώνετε τακτικά καφέ, το να παραλείψετε την ημερήσια δόση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, χαμηλή διάθεση και χαμηλή συγκέντρωση.

Οι πονοκέφαλοι που προέρχονται από την αποχή στην καφεΐνη, έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ημικρανίας.

Υπολογίζεται ότι 47% των τακτικών καταναλωτών καφέ εμφανίζουν πονοκέφαλο μετά από αποχή από τον καφέ για 12-24 ώρες. Σταδιακά χειροτερεύει, φτάνοντας τις 20-51 ώρες αποχής. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 2-9 ημέρες.

Η πιθανότητα πονοκεφάλων από την αποχή από την καφεΐνη αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Ακόμα, μόλις 100 mg καφεΐνης ανά ημέρα, ή περίπου ένα φλιτζάνι καφέ, αρκεί για να προκαλέσει πονοκεφάλους κατά την αποχή.

Εάν έχετε πονοκεφάλους λόγω της αποχής από την καφεΐνη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας σχετικά με τον καφέ ή να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης ή η διακοπή των ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για μερικούς.

 

  1. Παλαιωμένα τυριά

Περίπου το 9-18% των ανθρώπων με ημικρανίες αναφέρουν ευαισθησία στα παλαιωμένα τυριά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενο τυραμίνης. Η τυραμίνη είναι μια ένωση που σχηματίζεται όταν τα βακτήρια διασπάσουν την αμινοξική τυροσίνη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης.

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κρασί, το εκχύλισμα ζύμης, τη σοκολάτα και τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας, αλλά το παλαιωμένο τυρί είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές του.

Τα επίπεδα τυραμίνης εμφανίζονται υψηλότερα σε άτομα με χρόνιες ημικρανίες, σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους ή άτομα με άλλες διαταραχές κεφαλαλγίας.

Ωστόσο, συζητείται ο ρόλος της τυραμίνης και άλλων βιογενών αμινών στις ημικρανίες, καθώς οι μελέτες έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα.

Το παλαιωμένο τυρί μπορεί επίσης να περιέχει έναν άλλο πιθανό ένοχο, τη ισταμίνη.

 

  1. Αλκοολούχα ποτά

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα hangovers μετά από την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ.

Σε ορισμένους ανθρώπους μάλιστα, τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία εντός τριών ωρών από την κατανάλωση.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 29-36% των ανθρώπων με ημικρανίες πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έντονη ημικρανία.

Ωστόσο, δεν δρουν όλα τα αλκοολούχα ποτά με τον ίδιο τρόπο. Μελέτες σε ανθρώπους με ημικρανίες διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί ήταν πολύ πιθανότερο να προκαλέσει ημικρανία συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά, ειδικά μεταξύ των γυναικών.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η λήψη αντιισταμινικού πριν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού μείωσε σημαντικά τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

 

  1. Επεξεργασμένο κρέας

Περίπου το 5% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανίες ενδέχεται να εμφανίσουν πονοκέφαλο ώρες ή ακόμα και λεπτά μετά την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων με βάση το κρέας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νιτρώδες, μια ομάδα συντηρητικών που περιλαμβάνει νιτρώδες κάλιο και νιτρώδες νάτριο, μπορεί να είναι ο λόγος.

Επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν αυτά τα συντηρητικά είναι τα αλλαντικά, το ζαμπόν, το μπέικον και τα κρέατα όπως το σαλάμι.

Τα σκληρά λουκάνικα μπορούν επίσης να περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες ισταμίνης, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανίες σε άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post