Κράνα: τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία σας;

Μπορείτε να συσχετίσετε τα κράνα με τις γιορτές, αλλά υπάρχουν καλοί λόγοι για να τα καταναλώνετε όλο το χρόνο, είτε κατεψυγμένα, είτε αποξηραμένα είτε σε μορφή χυμού. Ακολουθούν έξι οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της νέας έρευνας για το πώς αυτά τα πολύτιμα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Περιορίζουν την αντοχή στα αντιβιοτικά

Σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, οι ερευνητές επέλεξαν βακτήρια υπεύθυνα για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και γαστρεντερίτιδα. Όταν τα βακτήρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά συνήθως γίνονται ανθεκτικά στα αποτελέσματά του. Αλλά σε αυτό το πείραμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η προσθήκη εκχυλίσματος από κράνα εμπόδισε την ανάπτυξη της αντίστασης.

Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, έχει οδηγήσει σε λοιμώξεις που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν στον άνθρωπο. Η μελέτη είναι νέα οπότε αναμένουμε νέες σχετικές πληροφορίες.

Είναι αντιφλεγμονώδη και γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Όπως και άλλα μούρα, τα κράνα είναι αντιοξειδωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, παρέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τα κράνα έχουν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδραστικής πρωτεΐνης, δείκτη φλεγμονής στο αίμα, η οποία είναι γνωστή καθώς σχετίζεται με πρόωρη γήρανση, χρόνια ασθένεια και γνωστική μείωση.

Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Τα κράνα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της ευελιξίας της αρτηρίας. Αυτό σημαίνει αυξημένη κυκλοφορία και ροή αίματος, η οποία αφαιρεί την πίεση από την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η καλύτερη κυκλοφορία μπορεί επίσης να ενισχύσει την ενέργεια και τη γνωστική λειτουργία.

Προσφέρουν προστασία από ασθένειες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χυμός τους προστατεύει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια (λίπη αίματος) και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στα κράνα, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών κυττάρων του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.

Ενισχύουν την υγεία του εντέρου

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τους μπορεί να δημιουργήσει μια θετική αλλαγή στα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με την ανοσία, τη διάθεση και την πεπτική υγεία. Οι ίνες σε ολόκληρα ή αποξηραμένα κράνα βοηθούν επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στηρίζουν την πεπτική υγεία.

Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C στα κράνα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και απαιτείται για την παραγωγή κολλαγόνου, οπότε παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και στη γενική επούλωση. Ίσως έχετε επίσης ακούσει ότι τα κράνα βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό είναι αλήθεια. Βοηθούν παρεμβαίνοντας στην ικανότητα των βακτηρίων να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Αυτός ο ίδιος τύπος φυσικής άμυνας συμβαίνει επίσης στο στομάχι για την πρόληψη των ελκών και στο στόμα για την καταπολέμηση των ούλων.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη τους, αναζητήστε χυμό 100% χωρίς ζάχαρη. Επειδή τα κράνα είναι κάπως πικρά, συχνά προστίθεται ζάχαρη ή σιρόπι ή ο χυμός συνδυάζεται με μια πιο γλυκιά ποικιλία, όπως το μήλο. Αλλά μπορείτε να προσθέσετε καθαρό χυμό στο smoothie του πρωινού σας ή να το χρησιμοποιήσετε μαζί με ελαφρά γλυκό γάλα αμυγδάλου ως υγρό σε βρώμη.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post