Γαρίδες: είναι υγιεινές; Γνωρίστε τα διατροφικά τους στοιχεία!

Είναι αρκετά θρεπτικές και παρέχουν υψηλές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν βρίσκεται σε αφθονία σε πολλά άλλα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η γαρίδες είναι ανθυγιεινές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.

Η γαρίδα είναι χαμηλή σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

 

Διατροφικό προφίλ:

Είναι αρκετά χαμηλή σε θερμίδες, παρέχοντας μόνο 84 θερμίδες σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων ενώ δεν περιέχει ούτε υδατάνθρακες. Περίπου το 90% των θερμίδων στις γαρίδες προέρχονται από πρωτεΐνες, και το υπόλοιπο προέρχεται από λίπος.

Επιπλέον, η ίδια διατροφική ποσότητα παρέχει περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

85 γραμμάρια γαρίδας περιέχουν:

  • Θερμίδες: 84
  • Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια
  • Σελήνιο: 48% των ΑΕΣ
  • Βιταμίνη Β12: 21% της ΕΑΚ
  • Σίδηρος: 15% της ΕΑΚ
  • Φώσφορος: 12% της ΕΑΚ
  • Νιασίνη: 11% των ΑΕΣ
  • Ψευδάργυρος: 9% της ΕΑΚ
  • Μαγνήσιο: 7% της ΕΑΚ

Η γαρίδα είναι επίσης μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές για ιώδιο, ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη. Το ιώδιο απαιτείται για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την υγεία του εγκεφάλου.

Η γαρίδα είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορεί να έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

 

Η γαρίδα έχει υψηλή χοληστερίνη

Η γαρίδα έχει συχνά κακή φήμη για το υψηλό περιεχόμενο χοληστερόλης.

Μια μερίδα 85 γραμμάρια περιέχει 166 mg χοληστερόλης. Αυτό είναι σχεδόν 85% περισσότερο από την ποσότητα χοληστερόλης σε άλλα είδη θαλασσινών, όπως ο τόνος.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα τρόφιμα που έχουν υψηλή χοληστερίνη λόγω της πεποίθησης ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και έτσι προάγουν τις καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι ευαίσθητο στη διατροφική χοληστερόλη. Για τα υπόλοιπα άτομα, η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να έχει μικρή μόνο επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο αίμα σας παράγεται από το συκώτι σας, και όταν τρώτε τροφές με υψηλή χοληστερόλη, το συκώτι σας παράγει λιγότερα.

Επιπλέον, η γαρίδα περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά της ασταξανθίνης.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν 300 γραμμάρια γαρίδας καθημερινά αύξησαν τα "καλά" επίπεδα χοληστερόλης HDL κατά 12% και μείωσαν τα τριγλυκερίδια κατά 13%. Και τα δύο είναι σημαντική παράγοντες στην μείωση τον πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων,

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι 356 γυναίκες που κατανάλωναν οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, σε τακτική βάση είχαν σημαντικά χαμηλότερα τριγλυκερίδια και επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνες που δεν συμπεριέλαβαν οστρακοειδή στη διατροφή τους.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαρίδες συχνά δεν έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με αυτούς που δεν το τρώνε.

Στο θέμα αυτό χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

Η γαρίδα περιέχει αντιοξειδωτικά

Ο πρωταρχικός τύπος αντιοξειδωτικού στην γαρίδα είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη.

Η κατανάλωση ασταξανθίνης, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από φλεγμονή εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα σας.

Πρώτον, πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η ασταξανθίνη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων "καλής" χοληστερόλης HDL, ενός σημαντικού παράγοντα για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, η ασταξανθίνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της μπορούν να αποτρέψουν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που συχνά οδηγούν σε απώλεια μνήμης και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer.

Παρά τα ευρήματα αυτά, απαιτείται περισσότερη ανθρώπινη έρευνα για τον προσδιορισμό του συνολικού ρόλου που μπορεί να έχει η ασταξανθίνη που βρίσκεται στις γαρίδες στη συνολική υγεία.

 

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στη γαρίδα

Τα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων, ταξινομούνται ως μία από τις οκτώ κορυφαίες αλλεργίες τροφίμων στις ΗΠΑ, μαζί με τα ψάρια, τα φυστίκια, τα καρύδια, το σιτάρι, το γάλα και τη σόγια.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών από γαρίδες ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα, πεπτικά προβλήματα, ρινική συμφόρηση ή δερματικές αντιδράσεις μετά το φαγητό.

Μερικοί άνθρωποι με αλλεργία στη γαρίδα μπορεί επίσης να έχουν αναφυλακτικές αντιδράσεις. Πρόκειται για μια επικίνδυνη, ξαφνική αντίδραση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, απώλεια των αισθήσεων και ακόμη και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αν είστε αλλεργικοί στη γαρίδα, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι να την αποφύγετε εντελώς.

 

Πώς να επιλέξετε γαρίδες υψηλής ποιότητας

Είναι σημαντικό να επιλέξετε φρέσκες γαρίδες υψηλής ποιότητας που δεν έχουν υποστεί ζημιά ή μολυνθεί.

Όταν αγοράζετε γαρίδες, σιγουρευτείτε ότι είναι σταθερές. Το κέλυφος πρέπει να είναι διάφανο και να έχει γκριζωπό πράσινο, ροζ μαύρο ή ανοικτό ροζ χρώμα. Οι μαυρισμένες άκρες ή οι μαύρες κηλίδες στο κέλυφος μπορεί να υποδηλώνουν απώλεια ποιότητας.

Επιπλέον, οι μαγειρεμένες γαρίδες θα πρέπει να έχουν ήπια αλμυρή οσμή από τον ωκεανό.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η μαγειρεμένη γαρίδα σας έχει σταθερή υφή και λευκή με ελαφρά κόκκινη ή ροζ απόχρωση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αγοράσετε γαρίδες από έναν ενημερωμένο και αξιόπιστο προμηθευτή ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη χώρα προέλευσης και τις πρακτικές χειρισμού.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post