Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα τρόφιμα;

Υπάρχουν οφέλη για το στέγνωμα των τροφίμων;

Τα φρούτα και άλλα αποξηραμένα σνακ είναι νόστιμα και είναι εύκολο να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν. Η ξήρανση ή η αφυδάτωση είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους συντήρησης των τροφίμων. Τα κάνει να διαρκούν περισσότερο και τα κρατά ασφαλή προς κατανάλωση. Από τη διατροφική σκοπιά, τα τρόφιμα παραμένουν ως επί το πλείστων τα ίδια, αν και η διαδικασία ξήρανσης μπορεί να καταστρέψει τις βιταμίνες Α και C. Παράλληλα και ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα τρόφιμα συρρικνώνονται και τα θρεπτικά συστατικά γίνονται πιο συγκεντρωμένα.

Σταφίδες

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας. Είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, σιδήρου και καλίου. Οι σταφίδες χάνουν νερό και συρρικνώνονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης, έτσι η ζάχαρη και οι θερμίδες που απομένουν είναι πιο συμπυκνωμένες. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες έχουν προσθέσει ζάχαρη. Μια μεγάλη χούφτα 60 σταφίδων έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης.

Βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι υψηλότερα στα περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με τα φρέσκα βερίκοκα. Μια μερίδα 5-6 αποξηραμένων βερίκοκων έχει περισσότερες από τέσσερις φορές τις ίνες από ένα ολόκληρο φρέσκο ​​βερίκοκο. Οι ίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν επίσης περισσότερο κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Αλλά είναι επίσης πολύ υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη. Και χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α και C κατά τη διαδικασία αποξήρανσης.

Δαμάσκηνα

Εκτός από μερικές βιταμίνες, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι καλύτερα στα αποξηραμένα δαμάσκηνα σε σχέση με τα φρέσκα.  Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά. Όπως και άλλα αποξηραμένα φρούτα, έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Τα δαμάσκηνα διευκολύνουν επίσης τη δυσκοιλιότητα.

Αποξηραμένα μούρα

Τα αποξηραμένα μούρα είναι συχνά υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά - όπως ίνες, σίδηρος και κάλιο  συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα. Αλλά όταν αφαιρεθεί το νερό, η ζάχαρη και οι θερμίδες αυξάνονται. Επιπλέον, τα μύρτιλα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αλλά χάνουν έως και τις μισές από αυτές τις ισχυρές ουσίες όταν αποξηραίνονται.

Αποξηραμένα λαχανικά

Από το μπρόκολο έως την κίτρινη καλοκαιρινή κολοκύθα, τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να αποξηραθούν ως σνακ ή να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε σούπες ή άλλα πιάτα. Όπως τα φρούτα, τα αποξηραμένα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις φρέσκες εκδόσεις τους. Αλλά, επίσης, μπορούν να χάσουν βιταμίνες Α και C κατά τη διαδικασία.

Χρήση φούρνου

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς διαφορετικά το φαγητό σας θα μαγειρεύει αντί να αποξηρανθεί. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή λίγα εκατοστά, ώστε ο υγρός αέρας να μπορεί να διαφύγει. Εάν μπορείτε, τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα έξω από την πόρτα του φούρνου για να βοηθήσετε να μετακινήσετε τον αέρα μέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς δίσκους ή να μετατρέψετε τα ράφια του φούρνου σας σε δίσκους καλύπτοντάς τα με μουσελίνα. Απλώστε τα αντικείμενα σε ένα μόνο στρώμα και γυρίστε κάθε λίγες ώρες. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να στεγνώσουν τα τρόφιμα.

Στον ήλιο

Η αποξήρανση από τον ήλιο λειτουργεί καλά σε μέρη με χαμηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες τις περισσότερες ημέρες. Και λειτουργεί καλά μόνο για την αποξήρανση των φρούτων. Τοποθετήστε φέτες σε καθαρά ράφια και καλύψτε με δίχτυ, πανί ή κάτι άλλο. Ρυθμίστε έναν ανεμιστήρα για να χτυπάει προς τα ράφια. Η αποξήρανση από τον ήλιο χρειάζεται σταθερό ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Φροντίστε να φέρνετε το φαγητό μέσα τη νύχτα.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post