Είναι οι υδατάνθρακες εθιστικοί; Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι γενικές τάσεις και οι συστάσεις για τη διατροφή συνεχίζουν να αλλάζουν γρήγορα κάθε χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς το σώμα σας αφομοιώνει και ανταποκρίνεται στους υδατάνθρακες.

Επομένως, ίσως να αναρωτιέστε πώς να συμπεριλάβετε τους υδατάνθρακες σε μια υγιεινή διατροφή ή τι κάνει μερικούς υδατάνθρακες τόσο δύσκολο να τους αντισταθείτε.

Αυτό το άρθρο εξετάζει το αν οι υδατάνθρακες είναι εθιστικοί αλλά και τις επιδράσεις τους στο σώμα σας.

 

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Στην πραγματικότητα, από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματός σας. Όχι μόνο οι υδατάνθρακες παράγουν ενέργεια, αλλά βοηθούν επίσης στην αποθήκευσή της.

Παρόλα αυτά, το να λειτουργούν ως καλή πηγή ενέργειας δεν είναι η μόνη τους λειτουργία.

Όταν σκέφτεστε τους υδατάνθρακες, συχνά οι πρώτοι τύποι τροφίμων που έρχονται στο μυαλό σας είναι εκλεπτυσμένοι υδατάνθρακες όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι.

Η χημική τους σύνθεση περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία - άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Ωστόσο, πολλά υγιεινά τρόφιμα είναι επίσης υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψωμιά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και ρύζι.

 

Είναι οι υδατάνθρακες εθιστικοί;

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε κατά καιρούς στο junk food, ειδικά σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν εάν πρόκειται για λιγούρα, συμπεριφορικό θέμα, ψυχολογικούς λόγους ή ακόμα και για τη χημεία του εγκεφάλου.

Μερικοί άνθρωποι άρχισαν ακόμη και να αναρωτιούνται εάν οι υδατάνθρακες θα μπορούσαν να είναι εθιστικοί με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να είναι και άλλες ουσίες ή συμπεριφορές.

Μια μεγάλη μελέτη αποκάλυψε ισχυρές ενδείξεις ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με πόθους και ανταμοιβές.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη τάση για εξευγενισμένους υδατάνθρακες θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερη σχέση με τη χημεία του εγκεφάλου από ό, τι πίστευε αρχικά ο κόσμος.

Ωστόσο, χρειάζεται επιπλέον έρευνα για αυτά τα ευρήματα.

 

Ποιοι υδατάνθρακες είναι πιο εθιστικοί;

Το 2009, οι ερευνητές στο Yale ανέπτυξαν την κλίμακα εθισμού τροφίμων Yale (YFAS) για να παρέχουν ένα επικυρωμένο εργαλείο μέτρησης για την εκτίμηση των εθιστικών συμπεριφορών διατροφής.

Η παρακάτω λίστα δείχνει μερικά από τα πιο προβληματικά τρόφιμα ως προς τον εθισμό και το γλυκαιμικό τους φορτίο (GL).

Θέση

Φαγητό

GL

1

Πίτσα

22

2

Σοκολάτες

14

3

Πατατάκια

12

4

Μπισκότα

7

5

Παγωτό

14

6

Τηγανητές πατάτες

21

7

Cheeseburger

17

8

Αναψυτικά (όχι διαίτης)

16

9

Cake

24

10

Τυρί

0

 

Το GL είναι ένα μέτρο που λαμβάνει υπόψη τόσο το GI ενός τροφίμου όσο και το μέγεθος της μερίδας του. Σε σύγκριση με το GI, το GL είναι συνήθως ένα πιο ακριβές μέτρο για το πώς μια τροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Με εξαίρεση το τυρί, καθένα από τα 10 πιο εθιστικά τρόφιμα σύμφωνα με την κλίμακα YFAS περιέχει σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων. Ενώ τα περισσότερα τυριά εξακολουθούν να παρέχουν μερικούς υδατάνθρακες, δεν είναι τόσο βαριά σε υδατάνθρακες όσο και τα άλλα είδη της λίστας.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά και ραφιναρισμένη ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Επιπλέον, τρώγονται συχνά σε πολύ επεξεργασμένες μορφές.

Επομένως, μπορεί να υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα για να αποκαλυφθεί η σχέση μεταξύ αυτών των τύπων τροφίμων, του ανθρώπινου εγκεφάλου και των εθιστικών συμπεριφορών διατροφής.

 

Πώς να περιορίσετε τη λιγούρα για υδατάνθρακες

Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι οι υδατάνθρακες εμφανίζουν ορισμένες εθιστικές ιδιότητες, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεπεράσετε την επιθυμία για υδατάνθρακες και άλλα πρόχειρα τρόφιμα.

Όσον αφορά το σχέδιο δράσης σας εναντίων αυτών των επιθυμιών, λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη απάντηση. Διαφορετικές τεχνικές μπορεί να λειτουργούν καλύτερα ή χειρότερα για διαφορετικά άτομα.

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Φάτε πρώτα την πρωτεΐνη
  • Φάτε ένα κομμάτι φρούτων πλούσιο σε φυτικές ίνες
  • Μείνετε ενυδατωμένοι
  • Μετακινηθείτε
  • Εξοικειωθείτε με όσα σας προκαλούν λιγούρες
  • Χαλαρώστε

 

Συνοπτικά

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας.

Μερικοί υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι πολύ υγιεινοί. Άλλοι υδατάνθρακες μπορεί να είναι πολύ επεξεργασμένοι και πλούσιοι σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος.

Η πρώιμη έρευνα για τους υδατάνθρακες υποδηλώνει ότι ενδέχεται να εμφανίζουν εθιστικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι διεγείρουν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου και επηρεάζουν ακόμη και τους τύπους και τις ποσότητες χημικών ουσιών που απελευθερώνει ο εγκέφαλός σας.

Ωστόσο, απαιτείται πιο αυστηρή έρευνα για να αποκαλυφθεί πως ακριβώς αυτοί οι μηχανισμοί στον εγκέφαλο επηρεάζονται από τους υδατάνθρακες.

Μερικοί από τους πιο εθιστικούς υδατάνθρακες φαίνεται να είναι πολύ επεξεργασμένα άχρηστα τρόφιμα όπως πίτσα, κέικ και γλυκά.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για την καταπολέμηση της λαχτάρα των υδατανθράκων. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε μερικούς για να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post