Μήλα: βοηθούν στην απώλεια βάρους ή παχαίνουν;

Οι έρευνες δείχνουν ότι παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Ωστόσο, επειδή μπορεί να αναρωτιέστε αν βοηθούν στην απώλεια βάρους ή σας παχαίνουν, αυτό το άρθρο σας δίνει τις επιστημονικές απαντήσεις.

 

Χαμηλή πυκνότητα θερμίδων

Τα μήλα διαθέτουν πολύ νερό.

Στην πραγματικότητα, ένα μεσαίο μήλο αποτελείται από περίπου 86% νερό. Τα πλούσια σε νερό τρόφιμα είναι αρκετά γεμάτα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Το νερό δεν σας γεμίζει μόνο, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την πυκνότητα των θερμίδων στις τροφές.

Τα τρόφιμα με χαμηλή πυκνότητα θερμίδων, όπως τα μήλα, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Ένα μεσαίο μήλο έχει μόνο 95 θερμίδες, αλλά άφθονο νερό και ίνες.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με χαμηλές πυκνότητες θερμίδων προάγουν την πληρότητα, τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, τα μήλα προκάλεσαν μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους συγκριτικά με τα μπισκότα βρώμης που ενώ είχαν παρόμοια περιεκτικότητα θερμίδων και ινών, δεν το έκαναν λόγω της υψηλότερης πυκνότητας θερμίδων.

 

Υψηλή περιεκτικότητα ινών που βοηθούν την απώλεια βάρους

Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους περιέχει 4 γραμμάρια ινών.

Πρόκειται για το 16% της συνιστώμενης πρόσληψης ινών για γυναίκες και 11% για τους άνδρες, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό κάνει τα μήλα εξαιρετικό φαγητό και ικανό να σας βοηθήσει να φτάσετε στην συνιστώμενη πρόσληψη ινών.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και σημαντικά μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η κατανάλωση ινών μπορεί να επιβραδύνει την πέψη των τροφών και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι με λιγότερες θερμίδες. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσουν να τρώτε λιγότερες συνολικές θερμίδες, πράγμα που σας βοηθά να χάσετε βάρος.

Οι ίνες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την πεπτική σας υγεία καθώς τροφοδοτούν τα φιλικά βακτηρίδια στο έντερο, τα οποία μπορούν επίσης να ενισχύσουν την μεταβολική υγεία και τον έλεγχο του βάρους.

 

Προκαλούν πληρότητα

Τα μήλα αποτελούν μια τροφή που προκαλεί πληρότητα καθώς συνδυάζουν νερό και ίνες.

Επιπλέον, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταναλωθεί ένα μήλο συγκριτικά με τρόφιμα που δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Η διάρκεια του φαγητού είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στην πληρότητα.

Χάρη στην πληρότητα, τα μήλα μπορεί να μειώσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε μείωση του βάρους.

 

Οφέλη για την απώλεια βάρους

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η ενσωμάτωση των μήλων σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους.

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή μείωσης βάρους, η πρόσληψη μήλων σχετίστηκε με απώλεια βάρους.

Όχι μόνο τα μήλα φαίνεται να είναι ευνοϊκά για τους ενήλικες, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της διατροφής και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.

 

Άλλα οφέλη για την υγεία

Εκτός από την ενίσχυση της απώλειας βάρους, τα μήλα έχουν πολλαπλά οφέλη.

 

Πυκνότητα θρεπτικών ουσιών

Τα μήλα περιέχουν μικρές ποσότητες πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών και είναι γνωστά για τη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο. Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους παρέχει περισσότερο από το 3% της ημερήσιας αξίας (DV) και για την βιταμίνη C και το κάλιο.

Αυτός ο καρπός διαθέτει επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο και χαλκό.

Επιπλέον, οι φλούδες είναι ιδιαίτερα υψηλές σε ενώσεις φυτών που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας και να παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

 

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Τα μήλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI). Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο που μετράει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση φαγητού.

Τα χαμηλά σε GI τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση του βάρους, καθώς διατηρούν ισορροπημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι μια δίαιτα με χαμηλό δείκτη GI μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και κάποιων καρκίνων.

 

Υγεία της καρδιάς

Ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών, αντιοξειδωτικών και ινών στα μήλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής του σώματός σας, τα οποία είναι και οι δύο βασικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

 

Αντικαρκινική δράση

Η αντιοξειδωτική δράση των μήλων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αρκετές μελέτες συνδέουν την πρόσληψη μήλων και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων σε ενήλικες.

Επιπλέον, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός μήλου ανά ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του μαστού, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

 

Συνοπτικά

Τα μήλα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, νερού και αρκετών θρεπτικών ουσιών.

Τα πολλά υγιεινά συστατικά των μήλων μπορούν να συμβάλλουν στην πληρότητα και τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Το να εντάξετε τα μήλα σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους.

 

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post