Μήλα: πώς επηρεάζουν τα επίπεδα διαβήτη και σακχάρου στο αίμα;

Ωστόσο, τα μήλα περιέχουν επίσης υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα μήλα επηρεάζουν το σώμα σας διαφορετικά από τα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα που περιέχουν εξευγενισμένα και επεξεργασμένα σάκχαρα.

Ας μιλήσουμε για το πώς τα μήλα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πώς να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας εάν έχετε διαβήτη.

Τα μήλα είναι θρεπτικά και προσφέρουν πληρότητα

Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά. Στην πραγματικότητα, τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • βιταμίνη C
  • ίνες
  • πολλά αντιοξειδωτικά

Ένα μεσαίο μήλο περιέχει 104 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων και 9 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.

Ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας ενός μήλου βρίσκεται στο πολύχρωμο δέρμα του. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταναλώσετε είναι να τα πλύνετε καλά και να τα φάτε με τη φλούδα.

Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και φυτικών ινών, που τα καθιστούν ένα εκπληκτικό πλήρες γεύμα.

 

Τα μήλα περιέχουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Εάν έχετε διαβήτη, η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων είναι σημαντική.

Αυτό οφείλεται στα τρία μακροθρεπτικά συστατικά - υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες - οι υδατάνθρακες επηρεάζουν περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Ένα μεσαίο μήλο περιέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων, αλλά 4,8 από αυτά είναι φυτικές ίνες.

Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, αναγκάζοντάς τους να μην αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας τόσο γρήγορα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ίνες μπορεί να είναι προστατευτικές έναντι του διαβήτη τύπου 2 και ότι πολλοί τύποι ινών μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

 

Τα μήλα επηρεάζουν μετρίως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα μήλα περιέχουν ζάχαρη, αλλά μεγάλο μέρος της ζάχαρης που βρίσκεται στα μήλα είναι η φρουκτόζη.

Όταν η φρουκτόζη καταναλώνεται σε ολόκληρα φρούτα, έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, η ίνα στα μήλα επιβραδύνει την πέψη και την απορρόφηση της ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι η ζάχαρη εισέρχεται αργά στην κυκλοφορία του αίματος και δεν αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα μήλα, μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα μήλα βαθμολογούνται σχετικά χαμηλά τόσο στις κλίμακες του γλυκαιμικού δείκτη (GI) όσο και του γλυκαιμικού φορτίου (GL), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προκαλούν ελάχιστη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

Τα μήλα μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη

Υπάρχουν τρεις τύποι διαβήτη - τύπου 1, μη ινσουλινοεξαρτώμενος (τύπος 2) και διαβήτης κύησης.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το πάγκρεας σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, την ορμόνη που μεταφέρει σάκχαρο από το αίμα σας στα κύτταρα σας. Η ινσουλίνη πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας συνήθως δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες, εκτός από την κυτταρική αντίσταση στην ινσουλίνη που παράγεται.

Η τακτική κατανάλωση μήλων έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολυφαινόλες στα μήλα, που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα του μήλου, διεγείρουν το πάγκρεας σας για να απελευθερώσει ινσουλίνη και αυτό βοηθά τα κύτταρα σας να πάρουν ζάχαρη.

 

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Μια ανασκόπηση μελετών του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση μήλων και αχλαδιών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Τρεις μελέτες από το 2013 διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ειδικά βατόμουρων, σταφυλιών και μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν ίδια αποτελέσματα για το χυμό φρούτων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα παίζουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αποτρέπουν ορισμένες επιβλαβείς χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του σώματός σας από χρόνιες ασθένειες.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών αντιοξειδωτικών βρίσκονται σε μελιτζάνες και κόκκινες νόστιμες ποικιλίες μήλων.

Πρέπει τα άτομα με διαβήτη να τρώνε μήλα;

Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για τη διατροφή σας, εάν έχετε διαβήτη.

Οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες για άτομα με διαβήτη προτείνουν μια διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχουν επανειλημμένα συνδεθεί με χαμηλότερους κινδύνους χρόνιας νόσου, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ενώ τα μήλα είναι απίθανο να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, περιέχουν υδατάνθρακες. Εάν μετράτε υδατάνθρακες, φροντίστε να λάβετε υπόψη τα 27 γραμμάρια υδατανθράκων που περιέχει ένα μήλο.

Συνοπτικά

Τα μήλα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, ανεξάρτητα από το εάν έχετε διαβήτη ή όχι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τα άτομα με διαβήτη:

  • Φάτε το ολόκληρο. Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία, φάτε ολόκληρο το μήλο. Ένα μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας βρίσκεται στο δέρμα.
  • Αποφύγετε το χυμό μήλου. Ο χυμός δεν έχει τα ίδια οφέλη με ολόκληρο το φρούτο, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λείπει η ίνα.
  • Περιορίστε τη μερίδα σας. Προτιμήστε ένα μεσαίο μήλο, καθώς μεγαλύτερες μερίδες θα αυξήσουν την πιθανότητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων. Συνεχίστε την καθημερινή πρόσληψη φρούτων όλη την ημέρα για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post