Τι είναι τα αντιοξειδωτικά; Επιστημονική εξήγηση με απλά λόγια.

Αυτό το άρθρο εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αντιοξειδωτικά, με απλά λόγια

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη εάν τα επίπεδα τους είναι πολύ υψηλά στο σώμα σας. Συνδέονται με πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Το σώμα σας έχει τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες για να κρατήσει υπό έλεγχο τις ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται επίσης στα τρόφιμα, ειδικά στα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτικά, τρόφιμα ολικής. Αρκετές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Ε και C, είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά.

 

Πώς λειτουργούν οι ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται συνεχώς στο σώμα σας. Χωρίς αντιοξειδωτικά, οι ελεύθερες ρίζες θα προκαλούσαν σοβαρές βλάβες πολύ γρήγορα, καταλήγοντας τελικά σε θάνατο.

Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες εξυπηρετούν επίσης σημαντικές λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την υγεία.

Για παράδειγμα, τα ανοσοκύτταρα σας χρησιμοποιούν ελεύθερες ρίζες για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας πρέπει να διατηρήσει μια ορισμένη ισορροπία των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται οξειδωτικό στρες.

Το παρατεταμένο οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει το DNA και άλλα σημαντικά μόρια στο σώμα σας. Μερικές φορές οδηγεί ακόμη και σε κυτταρικό θάνατο.

Η βλάβη στο DNA σας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης.

Πολλοί τρόποι ζωής, άγχους και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι προάγουν τον υπερβολικό σχηματισμό ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες, όπως:

  • μόλυνση του αέρα
  • καπνός τσιγάρου
  • πρόσληψη αλκοόλ
  • τοξίνες
  • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • υψηλή πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής ηλιοθεραπείας
  • βακτηριακές, μυκητιακές ή ιογενείς λοιμώξεις
  • υπερβολική πρόσληψη σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού ή ψευδαργύρου
  • υπερβολικό ή πολύ μικρό οξυγόνο στο σώμα σας
  • έντονη και παρατεταμένη άσκηση, η οποία προκαλεί βλάβη στους ιστούς
  • υπερβολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και E
  • αντιοξειδωτική ανεπάρκεια

 

Το παρατεταμένο οξειδωτικό στρες οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

 

Αντιοξειδωτικά σε τρόφιμα

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την επιβίωση όλων των ζωντανών πραγμάτων.

Το σώμα σας παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά, όπως το κυτταρικό αντιοξειδωτικό, γλουταθειόνη.

Τα φυτά και τα ζώα, καθώς και όλες οι άλλες μορφές ζωής, έχουν τις δικές τους άμυνες έναντι των ελεύθερων ριζών και των οξειδωτικών βλαβών.

Επομένως, τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε όλες τις ολικές τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα, η ζωή σας εξαρτάται από την πρόσληψη ορισμένων αντιοξειδωτικών - δηλαδή, από βιταμίνες C και Ε.

Ωστόσο, στις τροφές βρίσκονται και πολλά άλλα μη βασικά αντιοξειδωτικά. Αν και δεν είναι απαραίτητα για το σώμα σας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτά θεωρείτε υγιείς, τουλάχιστον εν μέρη, χάρη στην ποικιλία αντιοξειδωτικών που παρέχει.

Τα μούρα, το πράσινο τσάι, ο καφές και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστά ως καλές πηγές αντιοξειδωτικών.

Σύμφωνα με μερικές μελέτες, ο καφές είναι η μόνη μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη δυτική διατροφή, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος δεν τρώει πολλά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τα προϊόντα κρέατος και τα ψάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τόσο των φυσικών όσο και των επεξεργασμένων τροφίμων. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσθετα τροφίμων. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C προστίθεται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να λειτουργήσει ως συντηρητικό.

 

Τύποι διατροφικών αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως υδατοδιαλυτά είτε ως λιποδιαλυτά.

Τα υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά εκτελούν τις δράσεις τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των κυττάρων, ενώ τα λιποδιαλυτά ενεργούν κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες.

Τα σημαντικά διατροφικά αντιοξειδωτικά είναι:

  • Η βιταμίνη C. Αυτό το υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό είναι μια απαραίτητη διατροφική θρεπτική ουσία.
  • Η βιταμίνη Ε. Αυτό το λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από την οξειδωτική βλάβη.
  • Φλαβονοειδή. Αυτή η ομάδα αντιοξειδωτικών φυτών έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

 

Πολλές ουσίες που είναι αντιοξειδωτικές έχουν και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Σημαντικά παραδείγματα είναι η κουρκουμινοειδής ουσία στον κουρκουμά και το ελαιοκάνθημα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτές οι ουσίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά αλλά έχουν επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Πρέπει να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα;

Η διατροφική πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία, αλλά δεν είναι πάντα καλύτερη.

Η υπερβολική πρόσληψη απομονωμένων αντιοξειδωτικών μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις και μπορεί ακόμη και να προάγει και όχι να αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη - ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αντιοξειδωτικό παράδοξο».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ακόμη ότι οι υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα υψηλής δόσης. Για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά είναι σίγουρα μια καλύτερη ιδέα. Μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα μειώνουν την οξειδωτική βλάβη σε μεγαλύτερο βαθμό από τα συμπληρώματα.

Οι ενώσεις τροφίμων λειτουργούν συνεργικά. Λαμβάνοντας μόνο ένα ή δύο απομονωμένα θρεπτικά συστατικά δεν θα έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Η καλύτερη στρατηγική για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης αντιοξειδωτικών είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε διάφορα λαχανικά και φρούτα, συνδυαστικά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα χαμηλής δόσης, όπως οι πολυβιταμίνες, μπορεί να είναι επωφελείς εάν έχετε ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Συνοπτικά

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αν και μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα υψηλής δόσης μπορεί να είναι επιβλαβή.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να αποκτήσετε την καθημερινή σας δόση αντιοξειδωτικών από υγιεινές φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post