Πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε;

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα σας από ζημιές.

Ενώ πολλοί άνθρωποι τα απολαμβάνουν ωμά ή ψημένα, ίσως να αναρωτηθείτε γιατί άλλοι προτιμούν να τα μουλιάζουν πριν τα φάνε.

Αυτό το άρθρο σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μούρα αμυγδάλου.

Πιθανά πλεονεκτήματα από το μούλιασμα των αμυγδάλων

Η έρευνα δείχνει ότι τα μουλιασμένα αμύγδαλα μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να διευκολύνει την πέψη τους

Τα αμύγδαλα έχουν μια υφή που μπορεί να κάνει δύσκολη τη χώνεψή τους.

Ωστόσο, όταν μουλιάζουν μαλακώνουν κάτι που καθιστά την πέψη τους πιο εύκολη.

Τα αμύγδαλα έχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν την πέψη και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι το μούλιασμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ανθεκτικότητας στα δημητριακά και τα όσπρια, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μουλιασμένων αμυγδάλων ή άλλων καρπών με κέλυφος.

Σε μια μελέτη, η το μούλιασμα αμυγδάλων σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες μείωσε τα επίπεδα φυτικού οξέος - αλλά λιγότερο από 5%.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το μούλιασμα των αμυγδάλων σε αλατούχο νερό για 12 ώρες είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή - αλλά σημαντική - μείωση των επιπέδων φυτικού οξέος κατά 4%.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 76 ενήλικες διαπίστωσε ότι η ενυδάτωση δεν φαίνεται να βελτιώνει τα πεπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, τα επίπεδα φυτικού οξέος ήταν τα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα στα μουλιασμένα αμύγδαλα, σε σύγκριση με τα ωμά.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μεικτά σχετικά με το εάν το μούλιασμα μειώνει τα αντι - θρεπτικά συστατικά ή βοηθά τα πεπτικά συμπτώματα.

Μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών

Το μούλιασμα μπορεί να κάνει τα αμύγδαλα πιο εύκολα στο μάσημα, κι αυτό να αυξήσει τα θρεπτικά ουσία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η διάσπαση των αμυγδάλων σε μικρότερα κομμάτια μέσω του μασήματος ή της κοπής επιτρέπει την απελευθέρωση και απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών ουσιών - ιδιαίτερα των λιπών.

Επιπλέον, τα πεπτικά ένζυμα μπορεί να είναι σε θέση να διασπάσουν και να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι το μούλιασμα ολόκληρων αμυγδάλων είχε ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στη διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου, του φωσφόρου και του ψευδαργύρου.

Στην πραγματικότητα, όταν τα αμύγδαλα τεμαχίστηκαν πριν από το μούλιασμα, οι συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών στοιχείων μειώθηκαν - παρά τα επίπεδα φυτικού οξέος που επίσης κατέβαιναν.

Έτσι, το μούλιασμα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση λίπους αλλά, αντίθετα, να μειώσει την ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν την γεύση και την υφή

Το μούλιασμα επηρεάζει επίσης την υφή και τη γεύση των αμυγδάλων.

Τα ακατέργαστα αμύγδαλα είναι σκληρά και τραγανά, με ελαφρώς πικρή γεύση λόγω των τανινών τους.

Όταν μουσκεύονται, γίνονται πιο μαλακά, λιγότερο πικρά και πιο βουτυρώδη, κάτι που μπορεί να τα κάνει πιο ελκυστικά για μερικά άτομα.

Πώς να μουλιάσετε τα αμύγδαλα

Το μούλιασμα των αμυγδάλων είναι απλό - και πολύ φθηνότερο από την αγορά των προ-μουλιασμένων από το κατάστημα.

Εδώ είναι ένας απλός τρόπος για να τα απολαύσετε από την μια μέρα στην άλλη:

  1. Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ, προσθέστε αρκετό ζεστό νερό της βρύσης για να τα καλύψετε πλήρως και πασπαλίστε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) ξηρών καρπών.
  2. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το να καθίσει στον πάγκο σας για μια νύχτα ή για 8-12 ώρες.
  3. Στραγγίστε και ξεπλύνετε. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τα δέρματα για μια ομαλότερη υφή.
  4. Σκουπίστε τα αμύγδαλα στεγνά χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα χαρτιού.

Τα μουλιασμένα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν αμέσως.

Για μια πιο τραγανή υφή, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής:

  • Ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 100 βαθμούς και τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα φύλλο ψησίματος. Ψήστε για 2 ώρες ή μέχρι να στεγνώσουν.

Είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε τα μουλιασμένα αμύγδαλα σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο σας.

Πρέπει να μουλιάζετε τα αμύγδαλα;

Ενώ το μούλιασμα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες βελτιώσεις στην πέψη και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, τα άψητα αμύγδαλα είναι επίσης μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας.

Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή ινών, πρωτεϊνών και υγιών λιπών, καθώς και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγγανίου και μαγνησίου.

Συγκεκριμένα, τα δέρματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ειδικά πολυφαινόλες, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Η κανονική πρόσληψη αμυγδάλων συνδέεται με την απώλεια βάρους, τα μειωμένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τα αυξημένα επίπεδα HDL (καλή) χοληστερόλης, τον έλεγχο σακχάρου αίματος και την πληρότητα.

Επιπλέον, οι τανίνες που καταναλώνουν και το φυτικό οξύ δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβείς, καθώς και τα δύο αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις και μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Συμπερασματικά

Η αφομοίωση ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να βοηθηθεί από το μούλιασμα. Επίσης για κάποιους βελτιώνεται και η γεύση ή η υφή.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μουλιάσετε αυτούς τους ξηρούς καρπούς για να απολαύσετε τα οφέλη για την υγεία τους.

Τόσο τα μουλιασμένα όσο και τα ακατέργαστα αμύγδαλα παρέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, ίνες και υγιή λίπη.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post