#AboutFood -Φακές: τα οφέλη τους για την υγεία μας
Οι φακές αποτελούν τροφή με μεγάλη ιστορία καθώς ήταν μέρος την ανθρώπινης διατροφής από την προκεραμική Νεολιθική εποχή.
Το γεγονός πως η φακή προσαρμόζεται αρκετά εύκολα σε διαφορετικά κλίματα , την καθιστά ιδανική ώστε να καλλιεργέιται σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας μας.
Το συγκεκριμένο όσπριο έχουνε μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και βιτανμίνες Β.
Αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους, οι βλαστοί, τα φύλλα και οι καρποί χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε ζωοτροφές.
1 φλυτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένων φακών παρέχει:
Θερμίδες: 230
Πρωτεΐνη: 18 γραμμάρια
Ίνες: 16 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 40 γραμμάρια
Σίδηρος: 37% της ημερήσιας προτεινομένης κατανάλωσης
Φολικό Οξύ: 90% της ημερήσιας προτεινομένης κατανάλωσης
Μαγνήσιο: 17% της ημερήσιας προτεινομένης κατανάλωσης
Κάλιο: 16% της ημερήσιας προτεινομένης κατανάλωσης
Με πληροφορίες από το www.healthline.com
Leave a comment