#AboutFood - Μάθε τα πάντα για τα σπαράγγια
Σύμφωνα με τις τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί σε πυραμίδες, στην αρχαία Αίγυπτο, το σπαράγγι ήταν διαβόητο περίπου από το 5000 π.Χ. στις μέρες μας, υπάρχουν πάνω από 100 είδη σπαραγγιών, που καλλιεργούνται κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτεινότητας, με την Ελλάδα να κρατά τη 5η θέση στον παγκόσμιο χάρτη εξαγωγών!
ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
Με την ετυμολογία του να παραπέμπει στο ρήμα σπαργάω, (“είμαι γεμάτος / πρησμένος από κάτι”) που μεταφορικά σημαίνει “είμαι δυνατός”, το σπαράγγι είναι μια υπερτροφή, με καθόλου λίπος και ελάχιστες θερμίδες.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K, και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεϊνες και φυτικές ίνες, μας προστατεύει από πολλά είδη καρκίνου, μας κρατά νέους με τις αντιοξειδωτικές ιδιοτητές του, τα αμινοξέα του προλαμβάνουν το hangover, είναι διουρητικό και ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
ΠΩΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ
Επειδή τα σπαράγγια “χάνουν” γρήγορα τη γεύση τους, τα καταναλώνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Καταρχάς, κόβουμε λίγο τα κοτσάνια τους, τα ξεπλένουμε, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα τυλίγουμε σε μια νωπή πετσέτα και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, για 3-4 μέρες, μέσα σε αεροστεγή σακούλα τροφίμων.
Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε, αφαιρούμε πρώτα το σκληρό μέρος, τα πλένουμε, τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για περίπου 4’, στη συνέχεια τα βουτάμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, τα σκουπίζουμε, τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, στην κατάψυξη, πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και, αφού παγώσουν, τα αποθηκεύουμε και πάλι σε ειδικές σακουλίτσες. Εκεί, μπορούν να παραμείνουν για περίπου 6 μήνες.
Πηγή: CookMagazineGr
Leave a comment