9 σπόροι που καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας

  1. Σπόροι Chia

Οι σπόροι chia έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που ξεκίνησαν  για πρώτη φορά να προωθούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Σήμερα, αυτοί οι σπόροι είναι περισσότερο γνωστοί ως super food, και αυτό συμβαίνει για καλό λόγο. Μόλις 2 κουταλιές της σούπας έχουν σχεδόν 10 γραμμάρια ίνας. Με τη χρήση ενός μπλέντερ, οι σπόροι chia αποτελούν την τέλεια τραγανή επικάλυψη για γιαούρτι ή λαχανικά.

  1. Άγριο ρύζι

Εκπληξη! Το άγριο ρύζι δεν είναι καθόλου ρύζι - είναι πραγματικά ένας σπόρος από το έδαφος. Έχει  υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από όλα τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως και έχει πολλά περισσότερα αντιοξειδωτικά συγκριτικά με το λευκό ρύζι. Παρέχει επίσης φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Μπορεί να μαγειρευτεί μαλακό και απαλό σε ένα πιλάφι ρυζιού, ενώ οι ζεστοί σπόροι μπορεί να είναι μια πλούσια προσθήκη στις πράσινες σαλάτες.

  1. Σπόροι κολοκύθας

Εάν έχετε καβουρδίσει ποτέ μια παρτίδα σπόρων κολοκύθας, τότε ξέρετε ότι αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Επιπλέον, είναι υγιεινό! Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό μέταλλο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς σας, βοηθά το σώμα σας να έχει ενέργεια και ενισχύει τους μυς σας. Μπορείτε να τους τρώτε όλο το χρόνο ως σούπα ή topping σε σαλάτα ή με δημητριακά.

  1. Σπόροι ροδιού

Αυτά τα γλυκά, κοσμήματα που μοιάζουν με χάντρες από το εσωτερικό του φρούτου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ένα πλήρες φλιτζάνι σπόρων ροδιού έχει μόνο 130 θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό για ένα ελαφρύ σνακ. Μπορούν να μπουν σε σαλάτα ή σε πιάτο με προϊόντα ολικής αλέσεως. Ιδανικά για να προσθέσουν μια ζουμερή γεύση και χρώμα στο πιάτο σας.

  1. Quinoa

Αν ψάχνετε για υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, η quinoa σας καλύπτει. Ο σπόρος που μοιάζει με κόκκους περιέχει 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Μαγειρεύεται σαν ρύζι και μπορεί να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και άλλα σιτηρά σε πολλά από τα αγαπημένα σας πιάτα. Μπορείτε να τη φτιάξετε το πρωί αντί για βρώμη και να απολαύσετε περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο.

  1. Σπόροι λιναριού

Οι άνθρωποι το τρώνε από το 9000 π.Χ. καθώς προάγει την καλή υγεία. Εάν δεν τρώτε αρκετά ψάρια, προσθέτοντας λιναρόσπορο στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα υγιή λίπη που είναι καλά για την καρδιά. Είναι η καλύτερη φυτική πηγή αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού και σας παρέχει και καλή δόση ινών. Όταν οι σπόροι είναι αλεσμένοι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον έχουν ωραία γεύση ξηρών καρπών. Μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτες και στο πιάτα βρώμης σας.  

 

  1. Σπόροι κάνναβης

Η ήπια γεύση τους που δίνει μια αίσθηση ξηρών καρπών ταιριάζει τέλεια σε πικάντικα πιάτα. Επιπλέον, περιέχουν αρκετές πρωτεϊνες καθώς 2 κ.σ. έχουν περίπου 7 γραμμάρια. Αυτό είναι περισσότερο κι από την περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και των σπόρων chia. Επιπλέον, οι σπόροι κάνναβης είναι καλή πηγή ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ολόκληρους πάνω σε σαλάτες ή πιάτα ολικής άλεσης ή να πίνετε γάλα κάνναβης για να αντικαταστήσετε αυτό που πίνετε ήδη.

 

  1. Ηλιόσποροι

Αυτοί οι σπόροι είναι καλή για την υγεία και πολύ νόστιμοι. Έχουν βιταμίνη Ε και είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά. Προσθέστε τους στα veggie burgers σας για επιπλέον γεύση και διατροφικά στοιχεία. Επιπλέον, αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στο πρωινό σας smoothie.

 

  1. Σπόροι σουσαμιού

Αυτές οι μικρές λευκές κουκίδες στο ψωμάκι δεν είναι διακοσμητικό. Ο σπόρος σουσαμιού είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα συστατικά εκεί έξω. Το σησαμέλαιο, μια έξυπνη επιλογή για τη σάλτσα σαλάτας, είναι υψηλό σε ένα είδος λιπαρού οξέος που μπορεί να μειώσει τον κακό τύπο χοληστερόλης. Γίνονται πάστα και μετατρέπονται σε ταχίνι, ένα βούτυρο φυστικοβούτυρο για εκείνους που έχουν αλλεργίες ξηρών καρπών. (Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στο hummus.)

 

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post