8 τρόποι να ελέγξετε την κατανάλωση του φαγητού σας

Μασήστε τσίχλα όταν πάτε για ψώνια

Ίσως έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να ψωνίζετε φαγητό όταν πεινάτε. Μασήστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη πριν και καθώς πηγαίνετε για ψώνια στο super market ή στο κατάστημα της γειτονιάς σας. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι και είχαν λιγότερες λιγούρες για πρόχειρο φαγητό, ενώ μασούσαν τσίχλες. Κατά συνέπεια, αγόρασαν λιγότερα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, και ψώνιζαν για στο σπίτι πιο υγιεινές και ελαφριές επιλογές, όπως λαχανικά.

 

Σερβίρετε πρώτα υγιεινές και light τροφές

Είτε έχετε ένα γεύμα στο σπίτι είτε επιλέγετε φαγητά από το μενού ενός εστιατορίου, επιλέξτε πιο υγιεινές τροφές ως πρώτο πιάτο. Ξεκινήστε με λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως πριν από πιο λιπαρά φαγητά.

 

Χρησιμοποιήστε πιάτα χρώματος μπλε

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το χρώμα των πιάτων σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πόσο φαγητό σερβίρετε μόνοι σας. Όσο περισσότερο το φαγητό αναμιγνύεται με το χρώμα του πιάτου, τόσο περισσότερο φαγητό θα καταναλώσετε, σύμφωνα με μελέτη. Εξετάστε λοιπόν τη χρήση πιάτων με βάση την χρωματική τους απόχρωση.

 

Χρησιμοποιήστε μικρότερα μπολ και πιάτα

Το μέγεθος των πιάτων σας δίνει στον εγκέφαλό σας το μήνυμα για την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε - και ένα μεγαλύτερο πιάτο σημαίνει περισσότερο φαγητό. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι σε ένα κινέζικο μπουφέ που επέλεξαν μεγαλύτερο πιάτο πήραν 52% περισσότερο φαγητό και έφαγαν 45% περισσότερο φαγητό, από εκείνους που επέλεξαν μικρότερα πιάτα.

 

Βάλτε όρια στο φαγητό σας

Το συναισθηματικό φαγητό (αμηχανία, βαρεμάρα, κούραση, στρες) μπορεί να σας οδηγήσει να καταναλώσετε ποσότητες φαγητού εκτός ελέγχου. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε την επιθυμία σας καταναλώνοντας τροφή σύμφωνα με την παρακάτω τακτική:

Όταν τρώτε, απασχοληθείτε με κάτι άλλο για 5 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια, δείτε αν θέλετε ακόμα να φάτε. Πολύ πιθανό η αίσθηση της πείνας να έχει μειωθεί έστω και λίγο.

 

Απομακρύνετε τα ανθυγιεινά σνακ

Αποθηκεύστε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως γλυκά και σοκολάτες σε μη εμφανή σημεία. Σύμφωνα με έρευνα οι υπάλληλοι γραφείου που διατηρούσαν σοκολάτες στα γραφεία τους, έτρωγαν 48% περισσότερο από ό, τι όταν αυτά ήταν 6 μέτρα μακριά. Αν έβαζαν τις σοκολάτες στα συρτάρια του γραφείου τους, έτρωγαν 25% λιγότερο από ό, τι αν ήταν επάνω στα γραφεία τους.

 

Παραγγείλτε μικρά γεύματα

Ένα μεγάλο πιάτο μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ακόμα κι αν είστε πλήρης.

 

Φάτε αργά και πιείτε νερό

Επιλέξτε μικρότερα σνακ και μασήστε αργά την τροφή σας. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο μεταξύ των δοσοληψιών τροφής και πίνετε νερό ενώ τρώτε. Αυτά τα απλά βήματα είναι βασικά εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες και τις ποσότητες και να αισθανθείτε κορεσμό, σύμφωνα με έρευνα.

 

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post