8 τρόποι για να καθαρίσετε το μυαλό σας

Σκεφτείτε ένα γραφείο στοιβαγμένο με κομμάτια διαφορετικών έργων, σημειώματα και σημαντικά χαρτιά. Όταν πρέπει να βρείτε μια συγκεκριμένη πληροφορία, αυτή η ακαταστασία μπορεί να κάνει τη δουλειά σας αρκετά δύσκολη.

Ομοίως, όταν συσσωρεύονται περιττές ή ενοχλητικές σκέψεις στον εγκέφαλό σας, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε ποδήλατο στις ίδιες συνθήκες.

Μια άκαρπη αναζήτηση για μια μνήμη ή άλλη σημαντική σκέψη μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε θολωμένοι και συγκλονισμένοι. Μην ανησυχείτε όμως - όταν φαίνεται ότι το μυαλό σας δεν λειτουργεί τόσο ομαλά όσο θα μπορούσε, οι οκτώ παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν.

Εξασκείστε την προσοχή της σκέψης σας

Η εκπαίδευση του εαυτού σας για μεγαλύτερη προσοχή μπορεί να σας ωφελήσει με διάφορους τρόπους.

Πρώτον, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες και να εστιάσετε στο τι συμβαίνει γύρω σας.

Το να είστε παρόν σημαίνει, μεταξύ άλλων, να δίνετε στον συνάδελφό σου την πλήρη προσοχή σας καθώς σας εξηγεί πώς να εκτελέσετε μια περίπλοκη εργασία, αντί να αποσπάται η προσοχή σας με:

  • πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στη λίστα υποχρεώσεων
  • τα συστατικά του δείπνου που πρέπει να παραλάβετε αργότερα
  • τους λόγους που το τελευταίο σας ραντεβού δε σας έστειλε μήνυμα

Η εκμάθηση του πώς να κατευθείνετε τις σκέψεις σας με προσοχή σε μία εργασία τη φορά μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε απαλά αυτές τις σκέψεις. Είναι ακόμα εκεί, αλλά ξεκουράζονται πιο ήσυχα κάτω από την επιφάνεια αντί να φωνάζουν για την προσοχή σας.

Αυτό βοηθά στην απελευθέρωση του διανοητικού εύρους ζώνης, κάνοντας τις εμπειρίες πιο ευχάριστες και λιγότερο βιαστικές.

Ο διαλογισμός, ιδιαίτερα ο διαλογισμός συνειδητοποίησης, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της προσοχής και στην ανακούφιση του άγχους, διδάσκοντάς σας να δείτε τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή, να τις αναγνωρίσετε και να τις αφήσετε να φύγουν.

Ακόμα κι αν ο διαλογισμός δεν λειτουργεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσοχή σας για να αυξήσετε την ευαισθητοποίησή σας καθώς προχωράτε στη μέρα σας.

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας συνεχίζουν να κινούνται περιστασιακά. Αυτό είναι φυσιολογικό, οπότε προσπαθήστε να μην επικρίνετε τον εαυτό σας για το ότι δεν είστε αρκετά προσεκτικοί. Αντί για αυτό, απλώς επιστρέψτε τις σκέψεις σας σε ό, τι θέλετε να εστιάσετε. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποκτήσετε αυτήν την ικανότητα, αλλά τελικά το μυαλό σας θα συνηθίσει και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες.

Κρατήστε σημειώσεις

Όταν το μυαλό σας γεμίζει με αγχωτικές σκέψεις, δεν είναι πάντα εύκολο να τις διαχωρίσετε και να προσδιορίσετε τι προκαλεί τη μεγαλύτερη αγωνία.

Εάν έχετε κρατήσει ποτέ ένα ημερολόγιο, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το να γράφετε τις σκέψεις σας συχνά καθιστά ευκολότερη την εξερεύνησή τους.

Η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ενοχλητικών σκέψεων. Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες μπορούν να λειτουργήσουν πιο ομαλά και πιθανώς να ανακουφίσουν το άγχος ταυτόχρονα.

Επιπλέον, το να γράφετε τα συναισθήματά σας μπορεί να μοιάζει σχεδόν με μια συμβολική πράξη. Όταν τα βάζετε σε χαρτί, τα μεταφέρετε από το μυαλό σας, κατά μια έννοια.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Να είστε συνεπής. Αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά στο γράψιμο κάθε μέρα. Συμβουλή: Δοκιμάστε να γράψετε το βράδυ ως μέρος του τελετουργικού σας πριν τον ύπνο.
  • Πηγαίντε με το ρεύμα. Γράψτε για οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό. Αντί να σκέφτεστε υπεροβλικά τα πράγματα ή να λογοκρίνετε τον εαυτό σας, απλώς αφήστε τις σκέψεις σας να ρέουν.
  • Κρατήστε το κοντά. Κρατήστε το ημερολόγιό σας μαζί σας για να παρακολουθείτε τυχόν δύσκολες ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε. Κοιτάξτε πίσω τι έχετε γράψει και σημειώστε πώς άλλαξαν τα πράγματα ή παρέμειναν τα ίδια με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιήστε αυτές τις ενδείξεις για να εξερευνήσετε περιοχές για μελλοντική ανάπτυξη.

 

Ασχοληθείτε με την μουσική

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να ακούνε μουσική, αλλά η μουσική προσφέρει κάτι περισσότερο από μια ευχάριστη ακουστική εμπειρία.

Μπορεί να:

  • βοηθά στην ανακούφιση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης
  • βελτιώσει της συγκέντρωσης και της μνήμης
  • παρακινήσει τη μάθηση
  • ενισχύσει της νευροπλαστικότητας ή της ικανότητας του εγκεφάλου να προσαρμοστεί

Εάν ακούτε μουσική τακτικά, ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι διευκολύνει την προσοχή σας στην εργασία σας και την ολοκλήρωσή της με επιτυχία.

Ίσως έχετε ακόμη και μερικά τραγούδια επιλογής που θα σας βοηθήσουν να ανανεώσετε τις εργασίες σας και να αλλάξετε την εστίασή σας, ή μια λίστα αναπαραγωγής που παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας όταν αισθάνεστε βομβαρδισμένοι από ανήσυχες σκέψεις.

Πιθανότατα δεν φανταζόσασταν όλα αυτά, για αυτό συνεχίστε να ακούτε - η μουσική έχει πολλά οφέλη.

Κοιμηθείτε καλά

Ένας καλός ύπνος μπορεί να σας αναζωογονήσει όταν αισθάνεστε σωματικά κουρασμένοι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από την ψυχική κόπωση και τη συναισθηματική δυσφορία.

Ο ανεπαρκής ή ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα και να λαμβάνετε αποφάσεις και ίσως δυσκολεύεστε να θυμάστε σημαντικές πληροφορίες ή να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας.

Το να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαοτικές σκέψεις, καθιστώντας πιο δύσκολη την απόσπαση από τις μπερδεμένες σκέψεις σας και ακόμα δυσκολότερη την εστίαση σε αυτό που πρέπει να κάνετε.

Για να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας στη βέλτιστη απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας, στοχεύστε να κοιμάστε περίπου 7 - 9 ώρες κάθε βράδυ.

Κάντε μια βόλτα

Η αλλαγή του περιβάλλοντός σας και η έξοδος για μια βόλτα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσετε το κεφάλι και να εστιάσετε ξανά.

Η βελτιωμένη δημιουργικότητα είναι μόνο ένα από τα οφέλη μιας καλής βόλτας, σύμφωνα με έρευνα του 2014. Το περπάτημα βοηθά επίσης στην προώθηση πιο ελεύθερων ιδεών, οπότε μια τακτική καθημερινή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να "επανέρθετε" όταν οι ίδιες σκέψεις συνεχίζουν να εμφανίζονται για να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Η άσκηση για 20 ή 30 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων αλλά το περπάτημα προσφέρει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη.

Για καλύτερη συνολική υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο άγχος, δοκιμάστε να προσθέσετε έναν γρήγορο περίπατο ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση, στην τακτική σας ρουτίνα.

Κρατήστε το χώρο σας καθαρό

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, μια έντονη συνεδρία καθαρισμού προσφέρει την τέλεια απόδραση από μια δύσκολη ή δυσάρεστη εργασία. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα σε αυτήν τη προσέγγιση πέρα από το να αναβάλλετε τη δουλειά σας.

Εξετάστε τους λόγους για την αναβλητικότητα. Ίσως νιώθετε κολλημένοι ή αβέβαιοι πώς να ξεκινήσετε.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιήσετε, αλλά το περιβάλλον σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πνευματικό σας περιβάλλον. Όταν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται εξίσου γεμάτος με το γραφείο σας, ενδέχεται να έχετε πρόβλημα να συγκεντρώσετε ή να κατανοήσετε τις ιδέες που αναζητάτε. Ως αποτέλεσμα, καταλήγετε να βρίσκεται τρόπους να αποσπάσετε τον εαυτό σας.

Το να φτιάξετε τον χώρο εργασίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανανεώσετε τη διαδικασία σκέψης σας, αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί πολύς χρόνος - δεν είναι καλό όταν βρίσκεστε σε μια αυστηρή προθεσμία. Αντί για αυτό, δοκιμάστε να τακτοποιείται τον χώρο σας τακτικά για να ενισχύσετε τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσετε τη ροή εργασίας.

Επικεντρωθείτε στην εστίαση

Παλεύετε να συγκεντρωθείτε; Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε αυτό το πρόβλημα είναι απλά να σταματήσετε να προσπαθείτε.

Σκεφτείτε το από την άποψη της σωματικής άσκησης. Το σώμα σας θα είχε μια πολύ δύσκολη στιγμή τζόκινγκ όλη μέρα χωρίς διάλειμμα, έτσι; Λοιπόν, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επίσης χρόνο διακοπής.

Δώστε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί. Όπως ο ύπνος σας ωφελεί, αυτή η περίοδος ανάπαυσης ωφελεί τον εγκέφαλό σας. Η μη εστίαση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της δημιουργικότητας, στην αύξηση των διαδικασιών σκέψης και στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης.

Μερικοί βασικοί τρόποι για να εστιάσετε:

  • ένας ελαφρύς ύπνος
  • μια βόλτα
  • ονειροπόληση (απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι ο χρήσιμος τύπος ονειροπόλησης)

Συζητήστε για αυτά

Αισθανθήκατε ποτέ ενέργεια και ανανέωση μετά από μια μακρά συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεστε;

Πιθανότατα, αυτό δεν ήταν απλώς τυχαίο. Η έκφραση των ενοχλητικών συναισθημάτων συχνά βοηθά να ελαφρύνει κάθε ένταση που έχουν δημιουργήσει. Όταν οι σκέψεις ζυγίζουν λιγότερο στο μυαλό σας, μπορούν να καθαρίσουν τη συνειδήσή σας και να σας αφήνουν με μια αίσθηση ανανέωσης.

Η συζήτηση των προβλημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα παρουσιάσετε πιο λογικά, καθώς πρέπει να εξηγήσετε τι σας ενοχλεί με τρόπο που οι άλλοι κατανοούν. Αυτό συχνά σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε μια νέα προοπτική για την κατάσταση και να καταλήξετε σε πιθανές λύσεις που ίσως δεν έχετε σκεφτεί προηγουμένως.

Η συζήτηση με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να εργάζεστε μέσα από απογοητεύσεις και να ξεκαθαρίσετε το μυαλό σας. Εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την ψυχική ομίχλη μόνοι σας, ένας επαγγελματίας μπορεί να προσφέρει λίγη επιπλέον υποστήριξη.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει:

  • διερευνήστε τους λόγους πίσω από τις δυσκολίες συγκέντρωσης
  • εντοπισμός και αντιμετώπιση μοτίβων όγκου σκέψεων
  • μάθετε δεξιότητες και τεχνικές αντιμετώπισης για να ανανεώσετε το μυαλό σας
  • αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων συμπτωμάτων ψυχικής υγείας που προκαλούν ψυχική ακαταστασία

Συνοπτικά

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να μην έχει πραγματικά κουμπί επανεκκίνησης, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Εάν οι παραπάνω στρατηγικές αποτύχουν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε την εστίασή σας, το να μιλήσετε με έναν θεραπευτή είναι ένα καλό επόμενο βήμα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post