#Health -8 οφέλη του strength training, σύμφωνα με την επιστήμη

Ανακαλύψτε 8 από τα οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία.

  1. Σας κάνει πιο δυνατούς

Η προπόνηση δύναμης σας βοηθά να γίνετε πιο δυνατοί.

Η απόκτηση δύναμης σάς επιτρέπει να εκτελείτε καθημερινές εργασίες πολύ πιο εύκολα, όπως η μεταφορά ειδών σούπερ μάρκετ που έχουν βάρους  ή το τρέξιμο με τα παιδιά σας.

Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη, και μπορεί ακόμη και να υποστηρίξει αθλητές αντοχής διατηρώντας τη μυϊκή μάζα.

  1. Καίει αποτελεσματικά θερμίδες

Η προπόνηση δύναμης βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας με δύο τρόπους.

Πρώτον, η οικοδόμηση μυών αυξάνει το μεταβολικό σας ρυθμό. Οι μύες είναι πιο μεταβολικά αποδοτικοί από τη λιπώδη μάζα, επιτρέποντάς σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία.

Δεύτερον, η έρευνα δείχνει ότι ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται έως και 72 ώρες μετά την άσκηση ενδυνάμωσης. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθείτε να καίτε επιπλέον θερμίδες ώρες και ημέρες ακόμη μετά την προπόνησή σας.

  1. Μειώνει το κοιλιακό λίπος

Το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά, ειδικά το σπλαχνικό λίπος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει το όφελος των ασκήσεων ενδυνάμωσης για τη μείωση του κοιλιακού και του συνολικού σωματικού λίπους.

  1. Μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε πιο αδύνατοι

Καθώς χτίζετε περισσότερους μυς και χάνετε λίπος, θα φαίνεστε πιο αδύνατοι.

Επίσης, η απώλεια σωματικού λίπους και η οικοδόμηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων μυών επιδεικνύει περισσότερη μυϊκή ευκρίνεια, δημιουργώντας μια ισχυρότερη και λεπτότερη εμφάνιση.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων, καθώς είστε σε θέση να υποστηρίξετε καλύτερα το σώμα σας.

Ευτυχώς, πολλές μορφές προπόνησης δύναμης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, όπως το tai chi, η προπόνηση με βάρη και οι ασκήσεις με ζώνες αντίστασης και σωματικού βάρους.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Η συμπερίληψη της προπόνησης δύναμης στη ρουτίνα άσκησής σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η προπόνηση δύναμης βοηθά στη βελτίωση της δύναμης, του εύρους κίνησης και της κινητικότητας των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων σας. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη γύρω από τις κύριες αρθρώσεις όπως τα γόνατα, τους γοφούς και τους αστραγάλους σας για να παρέχει επιπλέον προστασία από τραυματισμούς.

Επιπλέον, η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών.

Τέλος, ενήλικες και έφηβοι αθλητές που συμμετέχουν σε προπόνηση δύναμης έχουν μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού.

  1. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση δύναμης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος ενισχύοντας την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

  1. Βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν να το διαχειριστούν καλύτερα.

Οι σκελετικοί μύες βοηθούν στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μειώνει επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφαιρώντας τη γλυκόζη από το αίμα και στέλνοντάς την στα μυϊκά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post