7 εκπληκτικά οφέλη των σταφυλιών για την υγεία και το δέρμα

Ενώ η πλειονότητα της παραγωγής σταφυλιών στον κόσμο χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία οίνου, η υπόλοιπη παρτίδα καταναλώνεται ως φρούτα και ένα μικρό μέρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή αποξηραμένων φρούτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις ρίζες τους, λέγεται ότι τα σταφύλια πρώτα καλλιεργήθηκαν στην στη Μέση Ανατολή, όπου σύντομα έγιναν δημοφιλή όταν η πόλη Shiraz ξεκίνησε να τα χρησιμοποιεί για να παράγει κρασί. Τελικά, άλλες χώρες άρχισαν επίσης να τα καλλιεργούν και να τα χρησιμοποιούν στη διαδικασία παραγωγής κρασιού.

Τα σταφύλια είναι εύκολα διαθέσιμα στις αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα τσαμπιά που περιέχουν το σύμπλεγμα των μούρων δεν είναι μόνο όμορφα στο μάτι και νόστιμα με τη γλυκιά και πικάντικη γεύση τους, αλλά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν θετικά στην ευημερία του σώματος.

Οι ερευνητές μέσα από πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι συμπεριλαμβάνοντας σταφύλια στη διατροφή κάποιος μπορεί πραγματικά να κάνει καλό στην υγεία του καθώς έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία.

Εδώ είναι μερικά εκπληκτικά οφέλη των σταφυλιών για την υγεία και το δέρμα

  1. Γεμάτα αντιοξειδωτικά

Τα σταφύλια είναι μια δύναμη των αντιοξειδωτικών - περιέχουν μια ευρεία γκάμα φυτοθρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνει από τα καροτενοειδή έως τις πολυφαινόλες. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνων και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μεταξύ των πολυφαινολών, η ρεσβερατρόλη είναι γνωστή για τις θαυματουργές της ιδιότητες όπως η αναστολή του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο και να διαταράξουν τα αιμοφόρα αγγεία για να διευκολύνουν τη ροή του αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σημειώστε: Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι η υψηλότερη στους σπόρους και την φλούδα και χρησιμοποιήστε τα.

  1. Προστατεύουν το δέρμα

Είναι γνωστό ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης και άλλα δερματικά προβλήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η ρεσβερατρόλη, όταν συνδυάζεται με ένα κοινό φάρμακο ακμής βενζοϋλοϋπεροξείδιο, καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

  1. Υψηλή πηγή καλίου

Η διατροφική σύσταση των σταφυλιών αποκαλύπτει ότι ανά 100 γραμμάρια των καρπών υπάρχουν 191 mg κάλιο. Η υψηλή πρόσληψη καλίου και η μείωση του περιεχομένου νατρίου μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας με πολλούς τρόπους. Το κάλιο επίσης εξουδετερώνει το περίσσευμα νατρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο έχει αποδειχθεί ευεργετική για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον Robynne Chutkan, γαστρεντερολόγο, συγγραφέα και ιδρυτή του Digestive Center for Women στην Ουάσινγκτον, ένα φουσκωμένο στομάχι μπορεί να προσκαλέσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού και η εστίαση σε πλούσιες σε κάλιο ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός επίπεδου στομαχιού.

  1. Καλό για τα μάτια

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι της Φλώριδας, τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία των ματιών. Το να συμπεριλάβει κανείς τα σταφύλια στη διατροφή του οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών και υψηλότερες ποσότητες προστατευτικών πρωτεϊνών στους αμφιβληστροειδείς, το οποίο είναι το τμήμα του οφθαλμού που περιέχει τα κύτταρα που αποκρίνονται στο φως, γνωστά ως φωτοϋποδοχείς.

  1. Ενισχύστε τη δύναμη του εγκεφάλου

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ψυχικής αντίδρασης και να αποδειχθεί ωφέλιμη για όσους πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον εγκέφαλο όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ελβετίας διαπίστωσε επίσης ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πλακών και ελεύθερων ριζών, οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

  1. Καλό για τα γόνατα

Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Γυναικών του Τέξας έχει αποδείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο. Τα σταφύλια είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά από τα οποία, τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.

  1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Έχει βρεθεί ότι τα σταφύλια περιέχουν ορισμένα ένζυμα που προκαλούν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, προκαλούν ανακούφιση στις αρτηρίες, προάγουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν σε άλλες λειτουργίες του σώματος.

Με πληροφορίες από το: https://food.ndtv.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post