7 τρόποι για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή

Εδώ είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής προστατεύουν την καρδιά - και τον εγκέφαλο

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας. Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία, την υγεία του εγκεφάλου σας και τις γνωστικές σας ικανότητες.

Μετακινηθείτε περισσότερο

Ο στόχος είναι τα 150 λεπτά ή περισσότερο αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα. Εάν δεν κινείστε τακτικά, μην ανησυχείτε.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που κάνουν καθιστική ζωή και άρχισαν να περπατούν τακτικά, έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της μνήμης που σχετίζονται επίσης με την ανάπτυξη περιοχών μνήμης στον εγκέφαλο.

Φτιάξτε τους μυς σας

Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την προπόνηση δύναμης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες βελτιώνουν κατά πάσα πιθανότητα την υγεία του εγκεφάλου.

Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή

Εκτός από την κατανάλωση τροφών που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως τα βακκίνια, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, μειώστε τα κατεψυγμένα γεύματα, τα take away, τα αλλαντικά και το τυρί, που είναι μερικές από τις υψηλότερες πηγές νατρίου.

Στόχος να φτιάξετε τα μισά πιάτα με μη αμυλούχα λαχανικά και ¼ των πιάτων σας με προϊόντα ολικής αλέσεως. Η αύξηση των ινών και η μείωση των «κενών» υδατανθράκων θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό.

Να είστε πιο προσεκτικοί

Το άγχος επηρεάζει την ψυχική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τη σωματική και εγκεφαλική σας υγεία. Ο τακτικός διαλογισμός ή μια πρακτική προσοχής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της αγγειακής υγείας.

Καλός ύπνος

Ο κακός ή ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με την επιδείνωση των παραγόντων κινδύνου της υγείας και των αγγείων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση βάρους.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται αυτές τις «εκτός» ώρες για να βοηθήσει στον καθαρισμό νευρώνων και συνάψεων και να κάνει αναμνήσεις. Όταν δεν έχετε ποιοτικό ύπνο, η υγεία του εγκεφάλου και η σωματική σας υγεία επηρεάζονται σημαντικά.

Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας

Το να είστε ενεργοί γνωστικά μέσω των κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η παρακολούθηση ενός κλαμπ βιβλίων ή μιας τάξης μαγειρικής, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή στην αποτροπή της ανάπτυξης απώλειας μνήμης και της κατάθλιψης που είναι σχετική με τη γήρανση.

Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση ή τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Προσέξτε για σημάδια έντονης αύξησης.

Συνοπτικά

Η έρευνα που συνδέει την κακή σωματική υγεία με την επιδείνωση της υγείας του εγκεφάλου αυξάνεται. Αυτή η μελέτη διαπιστώνει ότι οι παράγοντες αγγειακού κινδύνου μπορούν να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου σας, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει τις δεξιότητες σκέψης και ακόμη και να οδηγήσει σε αλλαγές που μοιάζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους παράγοντες αγγειακού κινδύνου μπορούν να προληφθούν.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Εάν έχετε ήδη έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ενδέχεται να μπορείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αντιστρέψουν τις συνθήκες και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post