Κολοκυθόσπορος: 7 Οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Μια μερίδα (1/4 φλιτζανιού) ωμών κολοκυθόσπορων παρέχει περίπου 150 θερμίδες, 15 γραμμάρια υγιεινού λίπους, λίγα γραμμάρια υδατανθράκων και εντυπωσιακή ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης (8 - 10 γραμμάρια). Είναι επίσης γεμάτα θρεπτικά συστατικά και προστατεύουν την υγεία.

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα

Οι ακατέργαστοι σπόροι κολοκύθας, αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, ενώ το μαγγάνιο παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την υγεία του δέρματος και των οστών. Ο σίδηρος και ο χαλκός εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας και ο σίδηρος βοηθά επίσης τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα μας. Ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την  υγεία του δέρματος και την όραση. Η κατανάλωση μόνο μιας μερίδας σπόρων κολοκύθας μπορεί να παρέχει 14 έως 42% του ημερήσιου στόχου για αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από τα μέταλλα, αυτοί οι ισχυροί σπόροι περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά προστασίας των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της βιταμίνης Ε. Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των χρόνιων ασθενειών.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι γεμάτοι ευεργετικά λίπη

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, που ονομάζονται άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA. Μόνο ένα μικρό κλάσμα της ALA μετατρέπεται στα σημαντικά ωμέγα-3 DHA και EPA, τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. Ωστόσο, τα οφέλη των ALA περιλαμβάνουν την προστασία των καρδιακών παθήσεων, τον μειωμένο κίνδυνο σκλήρυνσης της αρτηρίας και την αντιφλεγμονή.

Οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος

Εκτός από τη χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας βοηθά στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 ή στη μείωση των επιπλοκών του με άλλους τρόπους, όπως η βελτίωση της ρύθμισης της ινσουλίνης και η προστασία των οργάνων από τις συνέπειες του διαβήτη.

Οι σπόροι κολοκύθας βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Εκτός από τον ψευδάργυρο και το σίδηρο στους σπόρους κολοκύθας, οι οποίοι είναι και οι δύο ζωτικοί για την ανοσοποιητική λειτουργία, οι σπόροι κολοκύθας έχουν αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Οι σπόροι κολοκύθας δεν είναι επίσης μια κοινή αιτία αλλεργιών και δυσανεξίας.

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος

Η έρευνα δείχνει ότι τόσο οι σπόροι κολοκύθας όσο και το έλαιο κολοκύθας βοηθούν στην προστασία της υγείας του προστάτη. Η περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο των σπόρων μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη γονιμότητα των ανδρών, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

Το λάδι σπόρου κολοκύθας μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη των μαλλιών

Ναι, ακόμη και το λάδι σπόρου κολοκύθας έχει τα οφέλη του, όπως τη θεραπεία της ανδρικής φαλάκρας και την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο Avicenna Journal of Phytomedicine, τα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε και τα φυτοοιστρογόνα που βρίσκονται στο έλαιο κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών όταν εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς να τρώτε περισσότερους σπόρους κολοκύθας

Μπορείτε να πασπαλίζετε σπόρους κολοκύθας σε σχεδόν οτιδήποτε, από πλιγούρι έως σαλάτες κήπου, μαγειρεμένα λαχανικά, τηγανητά, σούπες, πιάτα ολικής αλέσεως, tacos και φυσικά επιδόρπια.

Πηγή: https://www.health.com/


1 comment


  • Tassos

    Υπάρχουν συνταγές με κολοκύθοσπορο;


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post