7 Οφέλη που προσφέρουν τα καρότα στην υγεία σας

Αυτό ισχύει - αλλά τα οφέλη των καρότων δεν σταματούν εκεί. Ακολουθούν και μερικά άλλα από τα προνόμια που σας προσφέρει η κατανάλωση καρότων. 

Τα καρότα ενισχύουν την καλό όραση

Μόνο ένα μεγάλο καρότο μπορεί να παρέχει πάνω από το 200% του ημερήσιου στόχου για τη βιταμίνη Α. Αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό (το οποίο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα) υποστηρίζει την υγεία των πνευμόνων και του δέρματος και έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη γνωστική παρακμή. Υποστηρίζει επίσης την όραση. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να βλάψει την κανονική όραση.

Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα καρότα ενισχύουν επίσης την υγεία των ματιών. Οι δύο φυσικές ενώσεις προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό.

Τα καρότα εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα σας

Η διαλυτή ίνα στα καρότα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης και στηρίζει την πεπτική υγεία. Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα καρότα είναι επίσης χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος τους βοηθά να παρέχουν σταθερή παροχή ενέργειας.

Είναι ιδανικά για τη διαχείριση βάρους

Εκτός από τις ίνες, τα καρότα είναι γεμάτα νερό. (Ένα καρότο είναι στην πραγματικότητα 88% νερό.) Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει το αίσθημα της πληρότητας.

Επιπλέον, τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρότο περιέχει μόλις 52 θερμίδες.

Η έρευνα δείχνει ότι οι διαλυτές ίνες στα καρότα μπορούν επίσης να περιορίσουν το λίπος της κοιλιάς.

Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα καρότα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του προστάτη και της λευχαιμίας. Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη ενός τύπου που ονομάζεται καροτενοειδή αντιοξειδωτικά είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Τα καρότα βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το κάλιο στα καρότα παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το μέταλλο εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου και βοηθά στην απομάκρυνση του περισσεύματος νατρίου και υγρού από το σώμα, το οποίο αφαιρεί την πίεση από την καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε καρότα μετά την κατανάλωση κάποιου αλμυρού φαγητού.

Τα καρότα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Η βιταμίνη C στα καρότα είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική υποστήριξη και επούλωση. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την προστασία των βλεννογόνων, οι οποίες δρουν ως εμπόδια για την αποφυγή μικροβίων από το σώμα.

Και έχουν επίσης μπόνους θρεπτικά συστατικά

Φυσικές ενώσεις στα καρότα έχουν αποδειχθεί ότι δρουν ως αντιφλεγμονώδη, για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και του ήπατος. Τα καρότα παρέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Κ που υποστηρίζουν τα οστά, καθώς και βιταμίνες Β, οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας. Για μια ευρύτερη γκάμα αντιοξειδωτικών, τρώτε καρότα σε διάφορα χρώματα, όπως μοβ και κόκκινο.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post