Υπερκατανάλωση φαγητού: 6 αρνητικές συνέπειες

Εάν δεν γνωρίζετε τα μεγέθη μερίδων, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ένας τρόπος για να ελέγξετε αυτήν τη συνήθεια είναι πρώτα να καταλάβετε πώς η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει το σώμα σας.

Εδώ είναι 6 επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης φαγητού.

 

  1. Μπορεί να ενισχύσει το υπερβολικό σωματικό λίπος

Το καθημερινό σας ισοζύγιο θερμίδων καθορίζεται από πόσες θερμίδες καταναλώνετε σε σχέση με τον αριθμών τον θερμίδων που καίτε.

Όταν τρώτε περισσότερα από όσα ξοδεύετε, αυτό είναι γνωστό ως πλεόνασμα θερμίδων. Το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει αυτές τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική για την ανάπτυξη υπερβολικού σωματικού λίπους ή παχυσαρκίας επειδή μπορεί να καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεστε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να μην αυξήσει το σωματικό λίπος λόγω του τρόπου μεταβολισμού. Από την άλλη, οι θερμίδες από υδατάνθρακες και λίπη είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Για να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του λίπους, δοκιμάστε να τρώτε άπαχες πρωτεΐνες και μη αμυλούχα λαχανικά πριν φάτε τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλότερα λιπαρά.

 

  1. Μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση της πείνας

Δύο μεγάλες ορμόνες επηρεάζουν τη ρύθμιση της πείνας - η γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη και η λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη.

Όταν δεν έχετε φάει για λίγο, τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται. Στη συνέχεια, αφού έχετε φάει, τα επίπεδα λεπτίνης λένε στο σώμα σας ότι είναι γεμάτο.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να διαταράξει αυτήν την ισορροπία.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη απελευθερώνει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά όπως η ντοπαμίνη, οι οποίες ενεργοποιούν τα «κέντρα αναψυχής» του εγκεφάλου σας.

Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας μπορεί να συσχετίσει αυτές τις αισθήσεις απόλαυσης με ορισμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Αυτή η διαδικασία μπορεί τελικά να παρακάμψει τη ρύθμιση της πείνας, ενθαρρύνοντάς σας να τρώτε για ευχαρίστηση και όχι από πείνα.

Η διακοπή αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσει έναν διαρκή κύκλο υπερκατανάλωσης τροφής.

Μπορείτε να εξουδετερώσετε αυτό το αποτέλεσμα χωρίζοντας ορισμένα τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε καλά και τρώγοντας τα με πιο αργό ρυθμό για να επιτρέψετε στο σώμα σας να καταγράψει την πληρότητά του.

 

  1. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας

Ενώ η περιστασιακή υπερκατανάλωση τροφής πιθανώς δεν επηρεάζει τη μακροχρόνια υγεία, η χρόνια υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Με τη σειρά του, αυτή η κατάσταση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας.

Η παχυσαρκία, η οποία ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή παραπάνω, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η ομάδα συνθηκών αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα σας, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή.

Η ίδια η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται στενά με τη χρόνια υπερκατανάλωση τροφής.

Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις αποφεύγοντας τις υψηλές θερμίδες, τα μεταποιημένα τρόφιμα, τρώγοντας πολλά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και μετριάζοντας τις μερίδες των υδατανθράκων.

 

  1. Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αρκετές μελέτες συνδέουν τη συνεχή υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία με την ψυχική παρακμή σε ηλικιωμένους ενήλικες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε υπερβολικά.

Μια μελέτη σε ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι το υπερβολικό βάρος επηρέασε αρνητικά τη μνήμη, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό της έκτασης και των μηχανισμών ψυχικής παρακμής που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός σας περιλαμβάνει περίπου 60% λιπαρά, η κατανάλωση υγιεινών λιπών όπως αβοκάντο, βούτυρα ξηρών καρπών, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πνευματικής παρακμής.

 

  1. Μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα ναυτίας και δυσπεψίας.

Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα και αρχίζετε να φτάνετε στο ανώτερο όριο της χωρητικότητας του στομάχου σας, μπορεί να εμφανίσετε ναυτία ή δυσπεψία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η ναυτία μπορεί να προκαλέσει έμετο, που είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανακουφίζει την οξεία πίεση του στομάχου.

Ενώ πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ρυθμίσετε τα μεγέθη των μερίδων σας και να τρώτε πιο αργά για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα.

 

  1. Μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία

Μετά την υπερκατανάλωση τροφής, πολλοί άνθρωποι γίνονται αργοί ή αισθάνονται κουρασμένοι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται αντιδραστική υπογλυκαιμία, στο οποίο τα σάκχαρα στο αίμα σας πέφτουν λίγο μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα συνδέεται συνήθως με συμπτώματα όπως υπνηλία, νωθρότητα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και πονοκεφάλους.

Αν και δεν είναι πλήρως κατανοητή, η αιτία πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης.

 

Συνοπτικά

Είναι εύκολο να τρώτε υπερβολικά εάν δεν προσέχετε πόσο τρώτε ή πόσο γεμάτοι αισθάνεστε.

Πράγματι, αυτή η κοινή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια, ναυτία, υπερβολικό σωματικό λίπος και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Επομένως, πρέπει να εργαστείτε για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής μειώνοντας τα μεγέθη των μερίδων σας, τρώγοντας λιγότερα μεταποιημένα τρόφιμα και προσανατολίζοντας τη διατροφή σας γύρω από ολόκληρα τρόφιμα.

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που προάγει τη μακροχρόνια υγεία.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post