arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Wellness

7 τροφές γεμάτες βιταμίνη Κ


Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία καθώς βοηθά στην κατασκευή και την διατήρηση υγιών οστών.
7 τροφές γεμάτες βιταμίνη Κ

Wellness

7 τροφές γεμάτες βιταμίνη Κ


7 τροφές γεμάτες βιταμίνη Κ

Επίσης το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της βιταμίνης που επιβεβαιώνει τη θετική της φήμη είναι η συμβολή της στην πήξη του αίματος.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Κ, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες καλές πηγές. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 90 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης K ανά ημέρα και οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 120 mcg.

Σημείωση: Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να επηρεάσει τη δοσολογία του φαρμάκου σας. Ελέγξτε με το γιατρό σας και μιλήστε με έναν διαιτολόγο για να καταλάβετε την κατάλληλη ημερήσια αξία της βιταμίνης Κ για εσάς.

Εδώ είναι ο πλήρης κατάλογος των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη Κ:

  • Kale
  • Λαχανίδες
  • Σπανάκι
  • Πράσινα φύλλα της ρέβας
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Μπρόκολο
  • Σπαράγγια
  • Μαρούλι
  • Ξινολάχανο
  • Σόγια
  • edamame
  • Τουρσί
  • Κολοκύθι
  • Κουκουνάρια
  • Βατόμουρα

 

  1. Kale

565 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, μαγειρεμένo

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος επιτρέποντας στο σώμα σας να δημιουργήσει πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη διαδικασία πήξης του αίματος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή βοηθάει στην αποτροπή υπερβολικής αιμορραγίας του οργανισμού σας.

Το kale είναι ο βασιλιάς της βιταμίνης Κ και είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα superfoods. Δικαίως, επειδή είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, μεταξύ άλλων βιταμινών και μετάλλων.

  1. Λαχανίδες

530 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, βρασμένες

Εκτός από το ρόλο της στην πήξη, η βιταμίνη Κ βοηθά στην ανάπτυξη των οστών. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τη χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ με την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα εύθραυστα οστά που μπορούν εύκολα να σπάσουν. Για να πάρετε μια υγιή δόση, δοκιμάστε συνταγές με λαχανίδες.  

  1. Σπανάκι

444 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, μαγειρεμένα

Το σπανάκι είναι γεμάτο με όλα τα σωστά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β και Ε, συν το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ και τον σίδηρο. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Κ συγκριτικά με ένα φλιτζάνι νωπό σπανάκι.

  1. Λαχανάκια Βρυξελλών

150 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, μαγειρεμένα

Τα παιδιά μπορεί να μην τα αγαπούν τόσο αλλά υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούν να τα κάνουν πολύ εύγεστα.

  1. Μπρόκολο

85 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, μαγειρεμένο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προετοιμάσετε το μπρόκολο. Όποια και αν είναι η συνταγή σας, προσπαθήστε να το μαγειρέψετε με λάδι canola ή ελαιόλαδο, όχι μόνο για να προσθέσετε γεύση αλλά και για να αυξήσετε το περιεχόμενο βιταμίνης Κ. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 10 mcg βιταμίνης Κ.

  1. Σπαράγγια

72 mcg ανά 1/2 φλιτζάνι, μαγειρεμένο

Τέσσερα κλαράκια σπαραγγιών περιέχουν περίπου 40 mcg βιταμίνης Κ. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και φτάστε μέχρι περίπου το μισό της επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης. Λάβετε υπόψη ότι η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ μέσα σε μια μέρα δεν θα σας κάνει καλό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σώμα δεν απορροφά πολύ βιταμίνη Κ από τα τρόφιμα και τα ξεπλένει αρκετά γρήγορα.

  1. Μαρούλι

60 mcg ανά μερίδα (1/2 κεφάλι παγόβουνου ή 1 φλιτζάνι romaine)

Το μαρούλι είναι ίσως η πιο δημοφιλής πηγή βιταμίνης Κ στην αμερικάνικη διατροφή. Διατίθεται σε σαλάτες και καταστήματα παντοπωλείων σε διάφορες ποικιλίες.

Πηγή: https://www.healthline.com/

 

0 σχόλια


Αφήστε το σχόλιό σας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα σχόλια θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.