6 τρόποι για να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας για το έτος

Κάθε νέα χρονιά δίνει την ευκαιρία για τον ορισμό νέων στόχων. Και ενώ έχετε ξεκινήσει τη χρονιά με αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό για να εκπληρώσετε τους στόχους σας, σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα αυτά θετικά συναισθήματα ξεθωριάζουν με αποτέλεσμα οι στόχοι σας να μην έχουν την επιθυμητή κατάληξη.

Είτε σκοπεύατε να φροντίσετε αποτελεσματικότερα την υγεία σας ή να κάνετε καλύτερη διαχείριση χρημάτων, η αποτυχία επίτευξης των προγραμματισμένων στόχων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και μεγάλο πλήγμα στην αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί ακόμη και να σας αποθαρρύνει να θέσετε νέους στόχους στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διενήργησε η Strava, οι περισσότεροι παραιτούνται από τους στόχους της νέας χρονιάς πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι.

Η αποτυχία δεν είναι πάντα ένα σημάδι που θα πρέπει να σας κάνει να σταματήσετε να προγραμματίζετε στόχους. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθετε τα όριά σας και τα δυνατά σας σημεία. Αυτό μπορεί να σας προετοιμάσει για μελλοντική επιτυχία.

Μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με καλοσύνη ενόψει της αποτυχίας, καθιστώντας πιο πιθανό να δοκιμάσετε ξανά.

Γιατί οι στόχοι της νέας χρονιάς συχνά αποτυγχάνουν

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του εαυτού σας με καλοσύνη είναι να αναγνωρίσετε γιατί οι στόχοι της νέας χρονιάς ενδέχεται να αποτύχουν.

Ο καθορισμός στόχων για το νέο έτος μπορεί να είναι προβληματικός. Ο τελευταίος μήνας του χρόνου μπορεί να είναι ένας πολύ φορτισμένος και αγχωτικός μήνας για εσάς. Για αυτό τον λόγο μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε το χρόνο να σκεφτείτε ώστε να προσδιορίσετε τους στόχους για τη νέα χρονιά.

Οι άνθρωποι θέτουν πρακτικά μη πραγματοποιήσιμους στόχους για τους ίδιους

Πολλοί άνθρωποι είναι φιλόδοξοι. Προγραμματίζουν την εφαρμογή στόχων που δεν μπορούν να εκπληρώσουν με συνέπεια να χάνουν τον εαυτό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουν τη δέσμευση τους απέναντι στους στόχους τους.

Ο κύριος στόχος  θα πρέπει να χωρίζεται σε μικρότερες υποκατηγορίες, γεγονός που θα τον πιο επιτεύξιμο

Διαφορετικά, μια νέα δέσμευση μπορεί να γίνει συντριπτική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στο να τα παρατήσουν.

 

Καλλιεργήστε και διατηρήστε την αυτοεκτίμηση σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την αποτυχία. Γι’ αυτό εστιάστε στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Ανασκόπηση αποτυχίας

Αλλάζοντας την προοπτική σας, μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε τις αποτυχίες σας ως πλεονεκτήματα. Είναι μια ευκαιρία να εξετάσετε που χρειάζεται και πως μπορείτε να βελτιωθείτε. Συγκεντρώστε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα όρια σας καθώς και για τα δυνατά σας σημεία.

Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα έπρεπε , μπορείτε να ρωτήσετε τι έχετε μάθει για την κατάσταση και για τον εαυτό σας.

Επικεντρωθείτε στη διαδικασία των στόχων

Όταν επικεντρώνεστε στην πορεία του στόχου και όχι στο τελικό αποτέλεσμα, δώστε έμφαση στα οφέλη των προσπαθειών σας. Θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε ακόμα κι αν πέσετε λίγο έξω από τον στόχο σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως υπάρχουν κάποια στάδια στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε προκειμένου να φτάσετε στην επίτευξη ενός στόχου.

Αναγνωρίστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας

Σε αυτήν τη διαδικασία αυτο-μάθησης, μπορεί να ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματα για τον εαυτό σας που δεν γνωρίζετε ότι είχατε. Δοκιμάστε νέους στόχους και μαζί τα όριά σας.

Αναγνωρίστε και εκτιμήστε την πορεία σας προς τον στόχο

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε την πορεία σας προς τον στόχο ακόμα και αν δεν έχετε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προετοιμαστείτε στρατηγικά για την επίτευξη των στόχων σας

Κατά τη διάρκεια της επίτευξης ενός στόχου ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι θεμιτό να τον εγκαταλείψετε και να επικεντρωθείτε σε κάποιον άλλο.

Συνεχίστε να προγραμματίζετε τη διαδρομή σας προς τον στόχο και να έχετε υπόψιν ότι ενδέχεται να συναντήσετε εμπόδια προς την επίτευξη του.  

Σε τελική ανάλυση, οι αποτυχίες είναι εκεί όπου συμβαίνει η πραγματική μάθηση.

Συμπέρασμα

Θεωρείται σύνηθες για τους στόχους της νέας χρονιάς να μην εκπληρώνονται όπως είχαν προγραμματιστεί. Η αποτυχία δεν αποτελεί αιτία απογοήτευσης. Αντί για αυτό, είναι μια ευκαιρία να βελτιωθείτε και να διδαχτείτε μέσα από τα λάθη σας.

Επίσης να θυμάστε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για την επίτευξη των στόχων

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post