#Beauty -6 αποδεδειγμένες συμβουλές για πιο καθαρό δέρμα

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από μια σειρά διαφημίσεων για προϊόντα για διάφορες επιδερμίδες, καθώς και συμβουλές από άτομα που παρουσιάζονται ως γκουρού της ομορφιάς.

Για να δούμε όμως τι λέει η επιστημονική έρευνα για ένα πιο λαμπερό δέρμα;

  1. Πλύνετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πλένετε το πρόσωπό σας ως μια πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιποίησης.

Σε μια μελέτη που επικεντρώθηκε ειδικά στο πλύσιμο προσώπου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλύνουν το πρόσωπό τους μία, δύο ή τέσσερις φορές την ημέρα για μια περίοδο έξι εβδομάδων.

Στο τέλος της μελέτης, υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στις βλάβες ακμής εκείνων που έπλεναν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα. Οι συμμετέχοντες που έπλεναν το πρόσωπό τους μόνο μία φορά την ημέρα είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα σπυράκια.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό

Οι διάδρομοι των καταστημάτων και των φαρμακείων είναι γεμάτοι με διάφορα είδη καθαριστικών προσώπου. Το να προσπαθείς να βρεις το καλύτερο, μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Όταν πρόκειται για την επιλογή του καλύτερο καθαριστικού, το πιο εντυπωσιακό δε σημαίνει πάντα ότι είναι και το καλύτερο.

Μια συστηματική επεξεργασία 14 μελετών έδειξε ότι πραγματικά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πως αντιδρά το δέρμα μας, ανεξάρτητα από το είδος του καθαριστικού που χρησιμοποιούμε.

Οι μελέτες περιελάμβαναν τα πάντα, από τις ράβδους καθαρισμού και τα αντιβακτηριακά σαπούνια μέχρι τα καθαριστικά που περιείχαν άλφα και βήτα υδροξυοξέα.

Μπορεί εσείς να έχετε δαπανήσει πολλά χρήματα στην επιλογή του καθαριστικού σας, η αλήθεια είναι όμως πως το πιο απλό ίσως είναι και το καλύτερο.

Ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς πολλά συστατικά και αρώματα μπορεί να λειτουργήσει όσο καλά λειτουργούν και πιο ακριβές επιλογές.

  1. Να βάζετε ενυδατική κρέμα

Αν το δέρμα είναι πολύ ξηρό, μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθμίσει την ξηρότητα με υπερβολική παραγωγή λαδιού. Το αποτέλεσμα; Ξέσπασμα σπυριών.

Όπως και τα καθαριστικά, έτσι και οι κρέμες, δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβές ή γεμάτες φανταχτερά συστατικά. Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε μια ενυδατική κρέμα που να μην είναι πηχτή καθώς δεν πρέπει να φράξει τους πόρους σας.

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, οι ενυδατικές κρέμες με την ένδειξη "ελαφρύ" μπορεί να είναι καλύτερες για να αποτρέψετε ένα βαρύ, λιπαρό συναίσθημα.

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι πρέπει να στραφούν σε βαρύτερες ενυδατικές κρέμες κατά τους χειμερινούς μήνες όταν το κρύο και ο ξηρός αέρας μπορούν να αφήσουν το δέρμα να στεγνώνει.

  1. Να κοιμάστε αρκετά

Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να κάνει το δέρμα σας να ξεσπάει πιο συχνά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, πάνω από το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη, που δήλωσαν κουρασμένοι είχαν επίσης ακμή.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει στο σώμα την απελευθέρωση φλεγμονωδών ενώσεων. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν το δέρμα να ξεσπάσει ή να επιδεινώσει την ακμή.

Για να παραμείνετε υγιείς εσωτερικά και εξωτερικά, στοχεύστε για επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

 

  1. Επιλέξτε μακιγιάζ που δεν θα φράξει τους πόρους σας

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν καλλυντικά φαίνεται να είναι πιο πιθανό να έχουν ξεσπάσματα σπυριών στο δέρμα. Για να διασφαλίσετε ότι η το μακιγιάζ σας είναι φιλικό προς το δέρμα, βεβαιωθείτε ότι:

  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα με την ένδειξη "μη ομοιογενή" ή "χωρίς λάδι".
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε τα μακιγιάζ ή τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.
  • Να αφαιρείτε πάντα το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο ή γυμναστική.
  • Πλένετε τις βούρτσες μακιγιάζ και τα σφουγγάρια σε εβδομαδιαία βάση.

Το μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει τη δική του μορφή ακμής την οποία οι γιατροί αποκαλούν ακμή cosmetica. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μικρές, ανυψωμένες ανωμαλίες που συνήθως εμφανίζονται στο πηγούνι, στα μάγουλα ή στο μέτωπο.

  1. Αντισταθείτε στη ζάχαρη

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφής σας και του δέρματός σας, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να συνδέονται με την ακμή.

Σε μια μεγάλη μελέτη από το 2009, περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες ακολούθησαν διατροφής χαμηλής γλυκαιμίας. Το 87% των συμμετεχόντων, όχι μόνο αδυνάτησε αλλά  διαπίστωσε επίσης ότι είχαν λιγότερη ακμή. Επιπλέον, το 91% δήλωσαν ότι χρειάζονται λιγότερη φαρμακευτική αγωγή για την ακμή τους.

Για να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προσπαθήστε να:

  • Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα ψημένα προϊόντα.
  • Κόψετε τα αναψυκτικά και τα γλυκά
  • Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινές πηγές πρωτεϊνών.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post