6 επιστημονικά αποδεδειγμένες συμβουλές για την υγεία και τη διατροφή

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες, πολλές συμβουλές για την ευεξία υποστηρίζονται από την επιστήμη.

  1. Αναψυκτικά με ζάχαρη

Τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη είναι από τα πιο παχυντικά είδη που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας δεν μετρά τις θερμίδες από την υγρή ζάχαρη όπως το κάνει για τα στερεά τρόφιμα.

Τα ποτά με ζάχαρη συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου κακοί με τα αναψυκτικά σε αυτό το θέμα, καθώς μερικές φορές περιέχουν πολύ ζάχαρη. Οι μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών τους δεν αναιρούν τα επιβλαβή αποτελέσματα της ζάχαρης.

  1. Να τρώτε ξηρούς καρπούς

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα καρύδια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και υγιή.

Είναι γεμάτα με μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα καρύδια μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, το σώμα σας δεν απορροφά το 10-15% των θερμίδων που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς. Μερικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτό το τρόφιμο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Σε μια μελέτη, τα αμύγδαλα έδειξαν ότι αυξάνουν την απώλεια βάρους κατά 62%, σε σύγκριση με τους πολύπλοκους υδατάνθρακες.

  1. Αποφύγετε το επεξεργασμένο junk food (φάτε πραγματικά φαγητό)

Το επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό είναι απίστευτα ανθυγιεινό.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσουν τα κέντρα ευχαρίστησης σας, έτσι ώστε να κάνουν το μυαλό σας να βρίσκεται σε υπερκατανάλωση τροφής - ακόμα και προωθώντας τον εθισμό στα τρόφιμα για μερικούς ανθρώπους.

Συνήθως είναι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά συστατικά όπως ζάχαρη και ραφιναρισμένα σπόρια. Έτσι, παρέχουν κυρίως κενές θερμίδες.

 

  1. Μην φοβάστε τον καφέ

Ο καφές είναι πολύ υγιεινός.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και οι μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη καφέ με μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ασθένειες του Parkinson και Alzheimer καθώς και πολλές άλλες ασθένειες.

 

  1. Φάτε λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και υγιεινών λιπαρών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο οποίος είναι γεμάτος με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο από διάφορες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια και κατάθλιψη.

 

  1. Πίνετε νερό, ειδικά πριν από τα γεύματα

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να έχει πολλά οφέλη.

Αρχικά, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Δύο μελέτες σημειώνουν ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε διάστημα 1-1,5 ωρών. Αυτό μπορεί να ανέλθει σε 96 επιπλέον θερμίδες που καίγονται αν πίνετε 8.4 φλιτζάνια (2 λίτρα) νερό ανά ημέρα.

Το πιο ιδανικό είναι να πίνετε νερό πριν τα γεύματα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 2,1 φλυτζανιών (500 ml) νερού 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα αυξάνει την απώλεια βάρους κατά 44%.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post