6 Γνωστοί μύθοι για τον διαβήτη

Σύμφωνα με πολλούς διαιτολόγους στο webmd, αυτοί οι μεγαλύτεροι μύθοι και παρανοήσεις που ακούνε σχετικά με τον διαβήτη:

Μύθος: "Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα."

Όταν διαβάζετε τις ετικέτες διατροφής, πολλοί άνθρωποι βλέπουν μόνο την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει ένα προϊόν. Αλλά στην πραγματικότητα είναι η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα σας. Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές μπισκότο τσιπ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη έχει μηδενικά γραμμάρια ζάχαρης αλλά 20 γραμμάρια υδατανθράκων - πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Μύθος: «Δεν μπορώ να φάω λευκές πατάτες, μόνο γλυκοπατάτες».

Μπορεί να είναι διαφορετικά χρώματα και προσφέρουν διαφορετικά προνόμια διατροφής (οι λευκές πατάτες έχουν πολλή βιταμίνη C, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες βιταμίνη Α), αλλά και οι δύο ποικιλίες περιέχουν περίπου 24 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φλιτζάνι.

Μύθος: "Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν έχουν υδατάνθρακες."

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν σχεδιαστεί για άτομα που δεν μπορούν να αφομοιώσουν σωστά την πρωτεΐνη γλουτένη, που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ψωμιά και κράκερ, χρησιμοποιούν απλώς διαφορετικά είδη αμύλου, όπως πατάτα ή ρύζι, οπότε μπορεί να έχουν εξίσου πολλούς (ή ακόμα περισσότερους) υδατάνθρακες από τους αντίστοιχους.

Μύθος: "Δεν πρέπει να τρώτε τίποτα λευκό."

Αυτό προοριζόταν ως προειδοποίηση για τα ψωμιά, τα ζυμαρικά και το ρύζι (αν και αυτή η συμβουλή έχει επίσης περάσει σε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια, κάτι που δεν έχει νόημα!). Αλλά δεν χρειάζεται να πετάξετε εντελώς τα ψωμιά και τα ζυμαρικά - απλώς προσέξτε τις μερίδες σας.

Μύθος: «Τα φρούτα είναι γεμάτα ζάχαρη.»

Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα περιέχουν μια φυσική μορφή σακχάρου που ονομάζεται φρουκτόζη και επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα. Επομένως, ίσως χρειαστεί να προσέξετε τις μερίδες σας γύρω από τα φρούτα, όπως να επιλέξετε μια μικρή μπανάνα αντί για μια μεγάλη. Αλλά τα φρούτα είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις που καταπολεμούν τις ασθένειες, οπότε είναι σημαντικό να μην τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post