#Health -6 τρόφιμα που σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα

Στην πραγματικότητα, η χρόνια στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική σας ευεξία και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών φαγητού σας, μπορεί να σας δυσκολέψουν να πέσετε για ύπνο και να μείνετε κοιμισμένοι.

Αυτό το άρθρο απαριθμεί 6 τρόφιμα και ποτά που μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

  1. Καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά

Όταν σκέφτεστε τρόφιμα και ποτά που σας δίνουν άμεση ενέργεια, μπορεί να σκέφτεστε τον καφέ και άλλα προϊόντα με καφεΐνη.

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, που σημαίνει ότι αυξάνει το αίσθημα εγρήγορσης και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι και ενεργοί.

Λόγω αυτού του αποτελέσματος, τα τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη, όπως σόδα, καφές, τσάι με καφεΐνη και προϊόντα σοκολάτας με καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Αυτή η έλλειψη ύπνου λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να σας οδηγήσει να πίνετε πολλή καφεΐνη την επόμενη μέρα για να εξουδετερώσετε τα συναισθήματα της κόπωσης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο της επόμενης νύχτας. Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτόν τον κύκλο ως τον κύκλο του καφέ.

Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη και αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, ακόμη και αν καταναλώνουν μικρή ποσότητα, άλλοι μπορούν να έχουν πιούν ποτά με καφεΐνη πιο κοντά στον ύπνο χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Αυτό οφείλεται σε γενετικές διαφορές.

Έτσι, παρόλο που οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της καφεΐνης για να ενισχυθεί ο ξεκούραστος ύπνος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

  1. Πικάντικα τρόφιμα

Η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων χρονικά κοντά στον ύπνο μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για διάφορους λόγους.

Τα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσπεψία και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος.

Όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε, αυτά τα πικάντικα συμπτώματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορεί να επιδεινωθούν, καθώς το οξύ μπορεί να ταξιδέψει στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό. Αυτό μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα και να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου.

Επομένως, εάν αισθανθείτε καούρα μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών ή έχετε παλινδρόμηση οξέος, ίσως θελήσετε να αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα πριν από το κρεβάτι.

Η κατανάλωση πολύ πικάντικων τροφίμων, όπως οι πιπεριές τσίλι, αυξάνει ελαφρώς τον πυρήνα και την επιφάνεια του σώματος.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι προσωρινό. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων πριν από το κρεβάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος συνδέεται με διαταραχές του ύπνου.

  1. Υψηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη και προσθήκη ζάχαρης

Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, γλυκά και τρόφιμα με υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων.

Η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη στον ύπνο δείχνει μικτά αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αϋπνία και προβλήματα ύπνου, ενώ άλλες προτείνουν ότι ένα γεύμα με υψηλό γλυκαιμικό δείγκτη μειώνει το χρόνο που χρειάζεται ο κόσμος για να κοιμηθεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη ήταν παρατηρητική. Έτσι, δείχνει μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση, αλλά δεν μπορεί να δείξει με βεβαιότητα τι οδήγησε τους ανθρώπους να χάσουν τον ύπνο τους.

Επιπλέον, τα άτομα αυτής της μελέτης μπορεί να κοιμούνται λιγότερο λόγω της καφεΐνης στα ποτά και όχι μόνο της ζάχαρης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια υψηλή γλυκαιμική δίαιτα και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και εξευγενισμένους κόκκους φαίνεται να σχετίζονται με ύπνο κακής ποιότητας.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν σημαντικές αιχμές και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό ενεργοποιεί το σώμα σας να απελευθερώσει ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η αυξητική ορμόνη, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως άγχος, πείνα και ευερεθιστότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του ύπνου. Από την άλλη πλευρά, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα υψηλό γλυκαιμικό γεύμα μπορεί αρχικά να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία, αλλά οι προκύπτουσες αλλαγές στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, μπορεί να σας κάνουν να ξυπνήσετε αργότερα το βράδυ.

Οι υψηλές γλυκαιμικές δίαιτες προκαλούν επίσης φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα και δημιουργούν ανισορροπίες στα ευεργετικά εντερικά βακτήρια, τα οποία μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο.

  1. Λιπαρά τρόφιμα

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και τα λιπαρά κρέατα, μπορεί να συμβάλει στον κακό ύπνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους, ειδικά κορεσμένου λίπους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο ύπνου σας.

Επιπλέον, το να έχετε ένα βαρύ, λιπαρό γεύμα αργότερα τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το πεπτικό σας σύστημα επιβραδύνεται όταν κοιμάστε, οπότε η κατανάλωση λιπαρού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα.

Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος, τα οποία μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

  1. Fast food και άλλα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το γρήγορο φαγητό και τα συσκευασμένα σνακ μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Η έρευνα συνδέει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με κακή ποιότητα και μικρή διάρκεια ύπνου.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα παχυσαρκία τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από τα άτομα χωρίς.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση υγείας που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή τη νύχτα, με αποτέλεσμα την απώλεια ύπνου.

  1. Αλκοολούχα ποτά

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να πιούν ένα ή δύο ποτά τη νύχτα για να χαλαρώσουν πριν τον ύπνο. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ είναι ένα από τα πιο συχνά βοηθήματα ύπνου που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

Παρόλο που η κατανάλωση λίγων ποτών μπορεί αρχικά να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, μελέτες δείχνουν ότι τα ποτά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου και να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το αλκοόλ σας προκαλεί να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά στη συνέχεια διαταράσσει σημαντικά τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σας μειώνονται.

Επειδή το αλκοόλ συνδέεται τόσο έντονα με την αϋπνία, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης συνήθως συνιστούν την αποφυγή αλκοόλ πριν από το κρεβάτι ως μέρος της θεραπείας για την αϋπνία.

Εάν πίνετε τακτικά αλκοόλ πριν από το κρεβάτι για να χαλαρώσετε ή αν το αντιμετωπίζεται ώς έναν τρόπο για να κοιμηθείτε, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι, αν και το αλκοόλ πιθανότατα θα σας κάνει να κουραστείτε στην αρχή, θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας και μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους αργότερα το βράδυ .

Συνοπτικά

Εάν δυσκολεύεστε να πέσετε για ύπνο ή να κοιμηθείτε, η αποφυγή ορισμένων τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει.

Μελέτες έχουν συσχετίσει τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη, πρόσθετη ζάχαρη, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, πικάντικες τροφές, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλκοόλ με κακή ποιότητα ύπνου και μικρότερη διάρκεια ύπνου.

Για να προωθήσετε τον ξεκούραστο ύπνο και να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ξυπνήσετε τη νύχτα, εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε ή να αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά σε αυτήν τη λίστα, ειδικά αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν από τον ύπνο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post