6 τροφές για περισσότερες ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση της πείνας και στην απώλεια βάρους.

Έχουν επίσης συσχετιστεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση και επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και αυξημένη HDL (καλή) χοληστερόλη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, παρέχουν συνήθως λιγότερα από 130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, ενώ εκείνες με πολύ χαμηλές δόσεις υδατανθράκων παρέχουν συνήθως 20-50 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως.

Ωστόσο, μερικές δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την υγεία του πεπτικού, της καρδιάς και του εντέρου.

Ευτυχώς, αν ακολουθήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ανησυχείτε για την πρόσληψη ινών, υπάρχουν πολλές νόστιμες τροφές που μπορούν να σας το προσφέρουν αυτό.

Ακολουθούν 6 14 υγιεινές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

  1. Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι είναι μικροί σπόροι που είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ινών και αντιοξειδωτικών. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Συγκεκριμένα, οι λιναρόσποροι έχουν μικρότερη αναλογία ωμέγα-6 έως ωμέγα-3 από τους περισσότερους άλλους αντίστοιχους σπόρους. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς αυτό έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.

Οι λιναρόσποροι ενσωματώνονται εύκολα στη διατροφή σας και πρέπει να αλέθονται για να αποκομίσετε όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία τους.

  1. Σπόροι Chia

Αν και μικροί σε μέγεθος, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, οι σπόροι chia είναι μία από τις πιο γνωστές φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.

Οι σπόροι Chia μπορούν να πασπαλιστούν πάνω σε σαλάτες και γιαούρτι ή να προστεθούν σε λεμονάδες.

 

 

  1. Αβοκάντο

Υψηλά σε υγιή λίπη, τα αβοκάντο έχουν μια μοναδική βουτυρώδη υφή.

Αν και τεχνικά είναι ένα φρούτο, το αβοκάντο καταναλώνεται συνήθως ως λαχανικό και μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία πιάτων.

Εκτός από πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα αβοκάντο αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Κ και C.

 

  1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς του κόσμου.

Υπέροχα ως σνακ, είναι εξαιρετικά θρεπτικά και πλούσια σε υγιή λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Δεδομένου ότι είναι επίσης μια καλή πηγή ινών και πρωτεϊνών, τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας και στην απώλεια βάρους.

 

  1. Βατόμουρα

Γλυκά και ξινά, τα βατόμουρα είναι ένα υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο.

Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, με μόλις 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) να μπορεί να προσφέρει περισσότερο από το 30% της ημερήσιας τιμής (DV) για τη βιταμίνη C.

Τα μούρα είναι από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα. Η τακτική πρόσληψη έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση βατόμουρων αυξάνει καθημερινά την καύση λίπους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

 

  1. Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι ένα καλοκαιρινό και γλυκό φρούτο που είναι καλύτερο να καταναλώνεται λίγο μετά την αγορά.

Χαμηλά σε θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόνο 1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 50% της βιταμίνης C και το 41% ​​για το μαγνήσιο.

Παρόμοια με τα βατόμουρα, τα σμέουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ασθένειες. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να ψηθούν σε επιδόρπια και να προστεθούν σε γιαούρτι ή βρώμη.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post