#AboutFood -6 Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο

Η κατανάλωση του χρωμίου στη διατροφή σας, συμβάλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και στην προστασία του από προβλήματα υγείας.

Αυτό το άρθρο αναλύει 6 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με έρευνα, το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, το χρώμιο ενισχύει την απόκριση των κυττάρων στην ορμόνη ινσουλίνη, την οποία χρειάζεται το σώμα σας έτσι ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Για αυτόν τον λόγο, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ίσως χρειάζεται να προσθέσουν τροφές πλούσιες σε χρώμιο στη διατροφή τους.

Άνθρωποι που ο οργανισμός τους αντιστέκεται στην ινσουλίνη, όπως με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα χρωμίου. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του χρωμίου σε άτομα με PCOS είναι ακόμη ασαφής.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν χρώμιο.

  1. Χυμός σταφυλιών

Ο χυμός σταφυλιών είναι μια εξαιρετική πηγή χρωμίου.

1 φλιτζάνι μόνο (240 mL) παρέχει 7,5 mcg ή 21% του DV.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε χρώμιο στον χυμό σταφυλιών μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις γεωργικές και παραγωγικές διαδικασίες. Αυτό ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά.

Μια μερίδα χυμού σταφυλιών παρέχει επίσης το 67% του DV για τη βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, το σώμα σας απορροφά γενικά ένα χαμηλό ποσοστό χρωμίου στη διατροφή σας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση βιταμίνης C ή ασκορβικού οξέος βοηθά στην αύξηση της απορρόφησής της.

Μπορείτε να απολαύσετε το χυμό σταφυλιών από μόνο του ή να το προσθέσετε σε ένα smoothie φρούτων.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να επιλέξετε μια έκδοση που περιλαμβάνει 100% χυμό σταφυλιού χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική προσθήκη ζάχαρης συνδέεται με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, οδοντικές βλάβες και παχυσαρκία.

  1. Αλεύρι ολικής άλεσης

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε περισσότερο χρώμιο στη διατροφή σας.

Για παράδειγμα, μια μεσαίου μεγέθους φέτα ψωμί ολικής άλεσης (36 γραμμαρίων) παρέχει 1 mcg χρωμίου ή 3% του DV.

Επιπλέον, το αλεύρι ολικής άλεσης είναι μια εξαιρετικής πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της όρεξής σας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης ως υποκατάστατο του λευκού αλευριού για σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή.

  1. Χυμός πορτοκαλιού

Εάν ο χυμός σταφυλιού δεν είναι του γούστου σας, θα μπορούσατε να καταναλώσετε χυμό πορτοκαλιού για να προσθέσετε χρώμιο στη διατροφή σας, αν και παρέχει χαμηλότερες ποσότητες μετάλλων.

Μια μερίδα 1 φλιτζανιού (240 mL) χυμού πορτοκαλιού παρέχει 2,2 mcg χρωμίου ή 6% του DV. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του περιεχομένου σε μια μερίδα χυμού σταφυλιών.

Ελέγξτε τη λίστα συστατικών και αποφύγετε ποικιλίες που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

  1. Χυμός ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό ρόφημα.

Ένα  φλυτζάνι (240 mL) παρέχει 1,5 mcg ή 4% του DV για χρώμιο.

Ο χυμός ντομάτας παρέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και E. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, ειδικά το λυκοπένιο, το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, ο κονσερβοποιημένος χυμός ντομάτας έχει συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ορισμένα άτομα.

  1. Μήλα

Τα μήλα είναι γνωστά ότι είναι υγιεινά και θρεπτικά και περιέχουν επίσης χρώμιο.

Ένα μεσαίο μήλο (200 γραμμάρια) παρέχει 1,4 mcg ορυκτού ή 4% του DV του.

Τα μήλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών και μια ομάδα αντιοξειδωτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα μήλα είναι ένα υπέροχο ημερήσιο σνακ που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο. Μπορείτε να ανακαλύψετε ποικίλους τρόπους για να απολαύσετε το συγκεκριμένο φρούτο όπως να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα ψήσετε.

  1. Πράσινα φασόλια

Τα φασολάκια μπορεί επίσης να συμβάλουν στην αυξημένη πρόσληψη χρωμίου.

Μισό φλιτζάνι (73 γραμμάρια) πράσινων φασολιών περιέχει 1,1 mcg χρωμίου ή περίπου 3% του DV.

Μπορείτε να τα βράσετε ή να τα μαγειρέψετε στο φούρνο μικροκυμάτων και να τα απολαύσετε ως μεσημεριανό η βραδινό.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post