#AboutFood -6 Τρόφιμα και ποτά που βοηθούν με το φούσκωμα

Επιπλέον, αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ευτυχώς, πολλά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την κανονικότητα, αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών και ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Εδώ είναι 6 τρόφιμα και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα.

  1. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, παρέχοντας σχεδόν 3 γραμμάρια σε κάθε μερίδα 1 φλιτζανιού (134 γραμμάρια)

Περιέχουν επίσης μια καλή ποσότητα ινουλίνης, έναν τύπο πρεβιοτικών ινών που βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων.

Μελέτες δείχνουν ότι η ινουλίνη μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να αυξήσει την κανονικότητα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας.

  1. Βρώμη

Όταν απολαμβάνετε ένα μπολ πλιγούρι βρώμης το πρωί, αυτό μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του φουσκώματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, έχοντας 4 γραμμάρια σε κάθε μερίδα 1/2-φλιτζανιού (40 γραμμαρίων).

Επιπλέον, περιέχουν έναν συγκεκριμένο τύπο ινών που ονομάζεται βήτα γλυκάνη, ο οποίος έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  1. Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που περιέχει ένα θρεπτικό μείγμα, με άφθονη βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνες Β σε κάθε μερίδα.

Ο ανανάς περιέχει επίσης βρομελίνη, ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών.

Σε ορισμένες μελέτες, η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τη φλεγμονή, η οποία βελτιώνει θέματα όπως φούσκωμα και πρήξιμο.

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συχνά στα πιάτα με κάρυ, τις σούπες και τα συνοδευτικά πιάτα.

Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της.

Σύμφωνα με κάποια έρευνα, η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τα συμπτώματα του IBS, όπως αέριο, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

  1. Κινόα

Εάν αντιμετωπίσετε φούσκωμα αφού τρώτε τρόφιμα όπως ζυμαρικά, κράκερ και ψωμί, η μετάβαση σε κόκκους χωρίς γλουτένη όπως η quinoa μπορεί να αξίζει μια δοκιμή.

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα μεταξύ ατόμων με κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη.

Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε πολλές άλλες ευεργετικές ενώσεις όπως οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του φουσκώματος - ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη.

  1. Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσια σε κάλιο. Αυτό σας βοηθάει να έχετε μια υγιή ισορροπία υγρών και σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Συγκεκριμένα, τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο διαλυτής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να επιταχύνει την κίνηση των τροφίμων καθώς περνά μέσα από το πεπτικό σας σύστημα για να θεραπεύσει τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

Συνοπτικά

Το φούσκωμα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό συνθηκών.

Πολλά τρόφιμα και ποτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα, ανακουφίζοντας τη φλεγμονή και υποστηρίζοντας μια υγιή ισορροπία υγρών.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή επιμένουν, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για εξατομικευμένες συστάσεις και θεραπεία.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post