6 Διατροφικές συνήθειες και τρόφιμα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτήν τη στιγμή, καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορονoϊού. Όμως, η ενίσχυση της ανοσίας είναι ένα νόμισμα δύο όψεων: αφορά την επιλογή τροφών που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει συμπεριφορές που μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσία. Εδώ είναι έξι συνήθειες που πρέπει να προσέχετε καθώς προσπαθείτε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί που και που μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ξεπεράσετε αυτήν την κρίση. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αυτήν τη στιγμή.

Σε μια δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης. Η επίδραση περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμων οξείας αναπνευστικής καταπόνησης (ARDS) - παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του COVID-19. Άλλα αποτελέσματα που παρατηρούνται περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, κακή επούλωση τραυμάτων και βραδύτερη και λιγότερο ολοκληρωμένη ανάρρωση από λοιμώξεις.

Το παρακάνετε με το αλάτι

Μπορεί να συσχετίσετε το περίσσευμα νατρίου με προβλήματα όπως κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα νεφρά εκκρίνουν περίσσευμα νατρίου, εμφανίζεται ένα φαινόμενο ντόμινο που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις.

Όσον αφορά το αλάτι του φαγητού σας, ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 2.300 mg νατρίου. Εάν χρησιμοποιείτε αλάτι με φειδώ για φρέσκα τρόφιμα εποχής, μπορείτε να παραμείνετε κάτω από το συνιστάμενο όριο. Για παράδειγμα, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το οποίο είναι μια γενναιόδωρη ποσότητα εάν το μετρήσετε, παρέχει 575 mg νατρίου. Ο συνδυασμός αλατιού με άλλα καρυκεύματα, όπως βότανα και μπαχαρικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για υπερβολικό αλάτι.

Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης

Η μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ευεργετική για την ανοσολογική υποστήριξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τη ζάχαρη εντελώς, αλλά η αποφυγή της υπερβολής είναι ένας αξιόλογος στόχος.

Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης

Ο καφές και το τσάι είναι προστατευτικά για την υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που συνδέονται με την αντιφλεγμονή. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Περιορίζετε τις ίνες

Οι ίνες υποστηρίζουν την καλή πεπτική υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει την υγιέστερη ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς. Επιπλέον, βοηθούν για έναν καλύτερο ύπνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε την πρόσληψη ινών είναι να τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια, ρεβίθια) ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δεν καταναλώνετε αρκετά πράσινα λαχανικά

Το να στοχεύετε σε 7 φλιτζάνια πράσινα λαχανικά την ημέρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα φυτά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά γνωστά ότι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και του φυλλικού οξέος. Τα πράσινα προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο, τη θέση του 70-80% των ανοσοκυττάρων.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post