6 Οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών για το δέρμα και τα μαλλιά σας

Βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε τρόφιμα όπως καρύδια, θαλασσινά, λιπαρά ψάρια και ορισμένα έλαια σπόρων και φυτών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά για τα ισχυρά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς τους να καταπολεμούν την κατάθλιψη, να μειώνουν τη φλεγμονή και να μειώνουν τους δείκτες καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ένα λιγότερο γνωστό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να έχουν θετικά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Εδώ είναι 6 επιστημονικά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών για το δέρμα και τα μαλλιά σας.

 

  1. Μπορούν να προστατεύσουν από τις ζημιές του ήλιου

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να προστατεύσουν από τις βλαβερές ακτίνες υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) και υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση με συνδυασμό DHA και EPA - δύο μακράς αλυσίδας ωμέγα-3s - μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).

Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν 4 γραμμάρια EPA για 3 μήνες αύξησαν την αντοχή τους σε ηλιακά εγκαύματα κατά 136%.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν επίσης να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ορισμένων διαταραχών φωτοευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων ή κυψελίδων γεμάτων υγρών μετά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να υπάρχουν συμπεράσματα.

 

  1. Μπορεί να μειώσει την ακμή

Μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της σοβαρότητας της ακμής.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ακμή μπορεί να προκληθεί κυρίως από φλεγμονή. Ως εκ τούτου, τα ωμέγα-3 μπορούν να καταπολεμήσουν έμμεσα την ακμή.

Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει μια μείωση στις αλλοιώσεις της ακμής χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 εμφανίζεται επίσης να μειώνουν τις παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία σοβαρής ή ανθεκτικής ακμής.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν παρατηρήσει τα αποτελέσματα των ωμέγα-3s μόνο - και όχι σε συνδυασμό με άλλες ενώσεις - και τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

  1. Μπορεί να προστατεύεται από ξηρό, κόκκινο ή φαγούρα δέρμα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να ενυδατώνουν το δέρμα και να καταπολεμούν το κόκκινο, ξηρό ή με φαγούρα δέρμα που προκαλείται από δερματικές διαταραχές όπως ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση.

Σε μια μικρή μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωσαν περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) λιναρόσπορου που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθημερινά παρουσίασαν αύξηση κατά 39% στην ενυδάτωση του δέρματος μετά από 12 εβδομάδες. Το δέρμα τους ήταν επίσης λιγότερο τραχύ και ευαίσθητο από εκείνο των ασθενών σε ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας σε βρέφη και βελτιωμένα συμπτώματα ψωρίασης σε ενήλικες. Παρόλα αυτά, άλλες μελέτες δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν αυτά τα αποτελέσματα.

Οι διαφορετικές δοσολογίες και οι τρόποι χορήγησης που χρησιμοποιούνται μεταξύ των μελετών μπορούν εν μέρει να αιτιολογήσουν τα συγκρουόμενα συμπεράσματα.

Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν να υπάρξουν ισχυρά συμπεράσματα.

 

4-6. Άλλα πιθανά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά

Τα ωμέγα-3 μπορούν να προσφέρουν επιπλέον οφέλη

  1. Μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση πληγών.
  2. Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
  3. Μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να μειώσει την απώλεια μαλλιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών έχει διερευνήσει αυτά τα οφέλη στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

 

Συνοπτικά

Τα ωμέγα-3  είναι λιπαρά που βρίσκονται σε ψάρια, θαλασσινά και φυτικές τροφές όπως καρύδια, λιναρόσπορους, σπόρους κάνναβης και σπόρους τσιά.

Εκτός από τα ισχυρά οφέλη για την υγεία σας, αυτά τα λίπη μπορεί να ωφελήσουν τα μαλλιά και το δέρμα σας. Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, φαίνεται να ενισχύουν την αντοχή του δέρματός σας σε ηλιακά εγκαύματα, να μειώνει την ακμή και να προστατεύει από ξηρό, κόκκινο και φαγούρα δέρμα.

Συνολικά, αυτά τα υγιεινά λίπη είναι μια εύκολη και αξιόλογη προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς όχι μόνο ωφελούν τα μαλλιά και το δέρμα σας αλλά και τη γενική υγεία σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post