#Health -Διατροφή χωρίς (ή με λιγότερο) κρέας: 6 οφέλη για την υγεία

Η περικοπή του κρέατος έχει πράγματι συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας και τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη φαίνεται να εξαρτώνται από το τι άλλα τρόφιμα τρώτε.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 6 πιθανά οφέλη από τη μείωση ή την αποφυγή του κρέατος και παρέχει συμβουλές για το πώς να τρώτε μια θρεπτική διατροφή με λιγότερο κρέας.

  1. Ενισχύει την καλή γενική υγεία και τη του διαχείριση βάρους

Πολλά πρότυπα διατροφής περιλαμβάνουν καθόλου ή περιορισμένες ποσότητες κρέατος και τα περισσότερα από αυτά έχουν συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες, που αποκλείουν το κρέας και οι vegan δίαιτες, που αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα, έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Επιπλέον, η έρευνα υποδηλώνει ότι περισσότερες οι φυτικές δίαιτες σχετίζονται με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με περισσότερες τις ζωικές δίαιτες.

Ο περιορισμός του κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη συντήρηση.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία πιθανόν να οφείλονται στην υψηλότερη πρόσληψη ωφέλιμων φυτικών ενώσεων, όπως:

  • αντιοξειδωτικά
  • ίνα
  • μερικά μικροθρεπτικά συστατικά

Επιπλέον, όσοι ακολουθούν φυτικές δίαιτες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος.

Ωστόσο, το να κόψετε το κρέας ενώ τρώτε τρόφιμα που είναι πολύ επεξεργασμένα ή με υψηλή προσθήκη ζάχαρης, εξευγενισμένους υδατάνθρακες ή αλάτι δεν θα έχει τα ίδια οφέλη. Αυτό ισχύει ακόμη και αν αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φυτικά.

Οι φυτικές δίαιτες που δεν είναι καλά σχεδιασμένες ενδέχεται να μην παρέχουν αρκετή βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Μια από τις πιο ερευνημένες πτυχές της φυτικής διατροφής είναι η επίδρασή τους στην υγεία της καρδιάς.

Μια αμφιλεγόμενη έρευνα έχει βρει συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, που βρίσκεται κυρίως στο κρέας και των ζωικών προϊόντων, και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με αυτόν τον πιθανό σύνδεσμο. Ακόμα κι έτσι, ίσως είναι καλύτερο να μετριάσετε την πρόσληψη πηγών κρέατος που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα κρέατα που είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά είναι τα πουλερικά.

Επιπλέον, η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα - όχι μόνο η συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους - οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έχουν παρατηρηθεί κατά την αντικατάσταση πηγών κορεσμένου λίπους με πηγές πολυακόρεστων λιπαρών, όπως ψάρια, λινάρι και καρύδια.

Οι φυτικές δίαιτες δεν περιλαμβάνουν πολύ (αν υπάρχει) κρέας και συχνά είναι πλούσιες σε πηγές ακόρεστων λιπαρών, όπως:

  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • αβοκάντο
  • ελαιόλαδο

Τείνουν επίσης να είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Το είδος του κρέατος που επιλέγετε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά.

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι επίσης πολύ υψηλά σε νάτριο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ακόμα κι αν δεν εξαλείψετε εντελώς το κρέας, η επιλογή πιο λεπτών κομματιών, η αντικατάσταση κάποιου κρέατος με λιπαρά ψάρια και η αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος ενώ τρώτε φυτικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας.

  1. Θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Δεδομένου ότι οι δίαιτες που αποκλείουν το κρέας είναι συχνά πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και άλλες φυτικές τροφές, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας που παράγουν αντιφλεγμονώδεις και υποστηρικτικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ενώσεις.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, στη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος και στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Η φυτική πρωτεΐνη και οι ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα λίπη και οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη άλλων λιγότερο υγιεινών βακτηρίων του εντέρου που επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό και παίζουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.

Συνολικά, η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φυτικά τρόφιμα και περιορίζει το κρέας μπορεί να θρέψει βακτήρια που ενισχύουν την υγεία.

Ωστόσο, το μικροβίωμα του εντέρου είναι περίπλοκο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτό το θέμα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος της ζωικής πρωτεΐνης στην υγεία του εντέρου.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένους καρκίνους

Ο περιορισμός ορισμένων τύπων κρέατος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση πολλών κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, όπως μπέικον, χοτ ντογκ και άλλα καπνιστά ή αλλαντικά, έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα πουλερικά και τα ψάρια δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άλλων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Το πώς αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου είναι ασαφές. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πρότειναν ότι κορεσμένα λιπαρά και καρκινογόνες ενώσεις που παράγονται κατά την επεξεργασία κρέατος και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία παίζουν ρόλο.

Τα φυτικά τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του ορθού και άλλων καρκίνων.

  1. Μπορεί να είναι καλύτερα για το περιβάλλον

Εκτός από την παροχή οφελών για την υγεία, η κατανάλωση περισσότερων vegetarian τροφών και λιγότερου κρέατος μπορεί να κάνει καλό στο περιβάλλον.

Η παραγωγή κρέατος απαιτεί συνήθως περισσότερους πόρους, οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση σε μεγαλύτερο βαθμό από την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της εκτροφής ζώων, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να εξαλείψετε το κρέας για να κάνετε καλό στο περιβάλλον.

  1. Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος είναι επίσης ωφέλιμη

Δεν χρειάζεται να κόψετε πλήρως το κρέας για να αποκομίσετε τα πολλά οφέλη που σχετίζονται με τη μειωμένη πρόσληψη κρέατος.

Οι ευέλικτες δίαιτες περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης ζωικών προϊόντων αλλά όχι την εξάλειψή τους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχετίζονται με οφέλη για την υγεία παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με τα πρότυπα διατροφής των vegan ή των χορτοφάγων.

Επιπλέον, τα πουλερικά και τα ψάρια συνήθως δεν σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.

Με άλλα λόγια, η εξάλειψη του κρέατος μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην υγεία σας όσο η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωση μιας ποικίλης, καλά ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, πιθανότατα δεν θα δείτε οφέλη εάν τρώτε πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και αν σταματήσετε να τρώτε κρέας.

Το ότι ένα φαγητό χαρακτηρίζεται ως φυτικό, vegan ή χορτοφάγο δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό.

Συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψης κρέατος

Ακολουθούν μερικοί συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος:

  • Ξεκινήστε αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας με πουλερικά ή ψάρια. Ενσωματώστε κοτόπουλο, γαλοπούλα ή θαλασσινά στη θέση του κόκκινου κρέατος. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι συνήθως πιο αδύνατες και χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά από το βόειο κρέας, το μπέικον, το λουκάνικο, το σαλάμι και άλλα αλλαντικά.
  • Δοκιμάστε φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Πολλές φυτικές τροφές παρέχουν πρωτεΐνη, όπως μαύρα φασόλια, ρεβίθια, φασόλια, φακές, βούτυρα ξηρών καρπών, σπόροι και προϊόντα με βάση τη σόγια όπως το τόφου και το τέμπε. Επιλέξτε ένα από αυτά αντί για κρέας σε γεύματα ή σνακ.
  • Αντικαταστήστε το κρέας με φυτικές πρωτεΐνες. Δοκιμάστε να κάνετε παραδοσιακά πιάτα με κρέας με φυτικά τρόφιμα!
  • Δοκιμάστε νέα φαγητά. Βάλτε στόχο να δοκιμάσετε μία νέα φυτική τροφή την εβδομάδα. Δοκιμάστε τις φακές αυτήν την εβδομάδα, την κινόα την επόμενη εβδομάδα και τα αρακά με μαυρομάτικα πιο μετά. Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο για μερικούς νόστιμους τρόπους παρασκευής τους. Η κατανάλωση φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι διασκεδαστική και γευστική!

Συνοπτικά

Η διατροφή χωρίς ή με περιορισμένη ποσότητα κρέατος μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας και το περιβάλλον.

Η μείωση του κρέατος και η κατανάλωση κυρίως φυτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους και να υποστηρίξει ένα υγιές έντερο. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί επίσης να έχει ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Εάν ενδιαφέρεστε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος για να έχετε κάποια από τα πιθανά οφέλη, ανατρέξτε στις παραπάνω συμβουλές.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post