Μάθετε 6 σημαντικά οφέλη της αερόβιας άσκησης

Είναι επίσης γνωστή ως καρδιαγγειακή άσκηση. Παραδείγματα αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν:

  • γρήγορο περπάτημα
  • κολύμπι
  • βαριές οικιακές εργασίες ή κηπουρική
  • τρέξιμο
  • ποδηλασία
  • ποδόσφαιρο

Οι ειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το βιαστικό περπάτημα ή το κολύμπι είναι παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας. Το τρέξιμο ή η ποδηλασία είναι παραδείγματα έντονης δραστηριότητας.

Αλλά γιατί συνιστάται η αερόβια άσκηση; Διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε σχετικά με τα οφέλη της και να λάβετε συμβουλές για τρόπους ενσωμάτωσης της αεροβικής άσκησης στην καθημερινότητά σας.

  1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Η αερόβια άσκηση συνιστάται από την American Heart Association και από τους περισσότερους γιατρούς σε άτομα που πάσχουν από, ή βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση ενισχύει την καρδιά σας και την βοηθά αποτελεσματικότερα να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα.

Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσει τις αρτηρίες σας σε καλή κατάσταση αυξάνοντας την "καλή" χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) και μειώνοντας τα επίπεδα κακής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) στο αίμα.

Εάν προσπαθείτε ειδικά να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, στοχεύστε σε 40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης αερόβιας άσκησης 3 -  4 φορές την εβδομάδα.

 

  1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας παράλληλα υπό έλεγχο το σωματικό βάρος. Σε μια μελέτη σχετικά με άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οποιαδήποτε μορφή κίνησης, είτε αερόβια είτε μη, μπορεί να έχει αυτά τα αποτελέσματα.

  1. Μειώνει τα συμπτώματα άσθματος

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα να μειώσουν τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Ωστόσο, αν έχετε άσθμα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια άσκησης. Μπορούν να συστήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή προφυλάξεις για να σας βοηθήσουν να είστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

  1. Μειώνει τους χρόνιους πόνους

Εάν έχετε χρόνιο πόνο στην πλάτη, οι καρδιαγγειακές ασκήσεις - ειδικά οι δραστηριότητες χαμηλής πρόσκρουσης, όπως το κολύμπι ή το aqua aerobics - μπορεί να σας βοηθήσουν να με τη μυϊκή λειτουργία και την αντοχή. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.

  1. Βοηθάει στον ύπνο

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο τη νύχτα, δοκιμάστε την καρδιαγγειακή άσκηση κατά τη διάρκεια των ωρών που ξυπνάτε.

Μια μελέτη για άτομα με χρόνια προβλήματα ύπνου έδειξε ότι ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με εκπαίδευση ύπνου είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε αερόβιες δραστηριότητες για 16 εβδομάδες και στη συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο και τη γενική τους διάθεση. Η ομάδα δραστηριοτήτων ανέφερε καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου, καθώς και βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους.

Η γυμναστική κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να κάνει τον ύπνο δυσκολότερο. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post