6 οφέλη που σας χαρίζει το διάβασμα: Γιατί πρέπει να διαβάζετε κάθε μέρα!

Αν δεν ακολουθείτε αυτήν την συνήθεια τακτικά, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να το σκέφτεστε.

Η ανάγνωση έχει σημαντικό αριθμό πλεονεκτημάτων. Ακολουθούν 6 οφέλη που σας προσφέρει το τακτικό διάβασμα.

  1. Ψυχική διέγερση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε διανοητική διέγερση μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο (ή πιθανώς ακόμη και να αποτρέψει) της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν ο εγκέφαλος διατηρείτε ενεργός και δεσμευμένος με κάτι, αποτρέπεται η απώλεια της δύναμής του.

Ακριβώς όπως κάθε άλλος μυς του σώματος, ο εγκέφαλος απαιτεί άσκηση για να τον διατηρήσετε ισχυρό και υγιή. Το να παίζετε παζλ ή παιχνίδια όπως το σκάκι έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθάει στη γνωστική διέγερση.

  1. Μείωση του στρες

Ανεξάρτητα από το πόσο άγχος έχετε στη δουλειά, στις προσωπικές σας σχέσεις ή αμέτρητα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή ζωή, όλα φεύγουν όταν χάνεστε μέσα σε μια υπέροχη ιστορία. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να σας μεταφέρει σε άλλους κόσμους, ενώ ένα ελκυστικό άρθρο θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα σας κρατήσει στην παρούσα στιγμή, αφήνοντας τις εντάσεις να απομακρυνθούν. Αυτό θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε.

  1. Γνώση

Όλα όσα διαβάζετε γεμίζουν το μυαλό σας με νέες πληροφορίες και δεν ξέρετε ποτέ πότε μπορεί να σας είναι χρήσιμες. Όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση.

  1. Επέκταση λεξιλογίου

Να τι συμβαίνει με αυτό:

Όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο περισσότερες λέξεις αποκτάτε και αναπόφευκτα θα εισέλθουν στο καθημερινό λεξιλόγιό σας.

Το να έχετε καλή άρθρωση και ομιλία αποτελεί μεγάλη βοήθεια σε κάθε επάγγελμα, και το να γνωρίζετε ότι μπορείτε να μιλάτε σε ανθρώπους σε ανώτερη θέση με αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι μια τεράστια ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην καριέρα σας, καθώς εκείνοι που είναι καλά διαβασμένοι, μιλάνε καλά και έχουν γνώσεις σε διάφορα θέματα τείνουν να λαμβάνουν προσφορές πιο γρήγορα (και πιο συχνά) από εκείνους με μικρότερο λεξιλόγιο, έλλειψη λογοτεχνικών γνώσεων, επιστημονικών ανακαλύψεων και παγκόσμιων γεγονότων.

  1. Βελτίωση μνήμης

Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, πρέπει να θυμάστε μια ποικιλία χαρακτήρων, το υπόβαθρο, τις φιλοδοξίες, την ιστορία και τις αποχρώσεις τους, καθώς και τα διάφορα θέματα που είναι στην κάθε ιστορία.

Κάθε νέα μνήμη που δημιουργείται δημιουργεί νέες συνάψεις (εγκεφαλικές οδούς) και ενισχύει τις υπάρχουσες, κάτι που βοηθά στη βραχυπρόθεσμη ανάκληση της μνήμης και σταθεροποιεί τη διάθεση.

  1. Ισχυρότερες αναλυτικές δεξιότητες σκέψης

Έχετε διαβάσει ποτέ ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα μυστηρίου και το λύσατε μόνοι σας πριν τελειώσετε το βιβλίο; Εάν ναι, θα μπορούσατε να βάλετε κριτική και αναλυτική σκέψη στη δουλειά σας.

Η ίδια ικανότητα ανάλυσης λεπτομερειών είναι επίσης χρήσιμη όταν πρόκειται για κριτική στην πλοκή. Προσδιορίζοντας εάν ήταν ένα καλογραμμένο κομμάτι, εάν οι χαρακτήρες είχαν αναπτυχθεί σωστά, εάν η ιστορία διήρκησε ομαλά κ.λπ.

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να συζητήσετε το βιβλίο με άλλους, θα είστε σε θέση να δηλώσετε τις απόψεις σας με σαφήνεια, καθώς έχετε αφιερώσει χρόνο για να εξετάσετε πραγματικά όλες τις πτυχές που εμπλέκονται.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post