6 Διατροφικές συνήθειες και τρόφιμα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται. Όμως, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι ένα νόμισμα δύο όψεων: αφορά την επιλογή τροφών που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει συμπεριφορές που μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσία. Εδώ είναι έξι συνήθειες που πρέπει να προσέχετε καθώς βρίσκεστε στη διαδικασία ενίσχυσης της άμυνας του σώματός σας.

 

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί εδώ και εκεί είναι υγιές, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τρόπους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί αυτήν τη στιγμή.

Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσολογικής απόκρισης. Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οξέων συνδρόμων αναπνευστικού στρες (ARDS) - παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του COVID-19.

Άλλα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, κακή επούλωση τραυμάτων και βραδύτερη και λιγότερο ολοκληρωμένη ανάρρωση από λοιμώξεις.

 

Το παρακάνετε με το αλάτι

Μπορεί να συσχετίσετε το περίσσευμα νατρίου με προβλήματα όπως κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα νεφρά εκκρίνουν περίσσεια νατρίου, εμφανίζεται ένα φαινόμενο ντόμινο που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις.

Ενώ ο COVID-19 είναι μια ιογενής ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Και αυτή η αναδυόμενη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ περίσσειας νατρίου και συνολικής ανοσολογικής λειτουργίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψή σας είναι να περιορίσετε τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα κονσερβοποιημένα και τα κατεψυγμένα (πχ πίτσες). Για αυτό τον λόγο, ελέγξτε τα mg νατρίου ανά μερίδα στις ετικέτες..

Όσον αφορά το αλάτι του φαγητού σας, ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 2.300 mg νατρίου. Εάν χρησιμοποιείτε αλάτι με φειδώ για φρέσκα τρόφιμα εποχής, μπορείτε να παραμείνετε κάτω από το συνιστάμενο. Για παράδειγμα, ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το οποίο είναι μια γενναιόδωρη ποσότητα εάν το μετρήσετε, παρέχει 575 mg νατρίου. Ο συνδυασμός αλατιού με άλλα καρυκεύματα, όπως βότανα και μπαχαρικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για περισσότερο αλάτι.

 

Κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης

Η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης ευεργετική για την ανοσολογική ενίσχυση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσετε τη ζάχαρη εντελώς από τη ζωή σας, αλλά η αποφυγή υπερβολών είναι ένας καλός πρώτος στόχος.

Εάν είστε επιρρεπείς σε ζαχαρούχα γλυκά και τρώτε όταν έχετε άγχος, δοκιμάστε μερικούς εναλλακτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η επικοινωνία με τους αγαπημένους σας, η άσκηση διαλογισμού, η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμη και η αναπαραγωγή ενός βιντεοπαιχνιδιού μπορεί να μειώσει την ανάγκη να τρώτε συναισθηματικά.

 

Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης

Ο καφές και το τσάι είναι προστατευτικά για την υγεία, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών που συνδέονται με την αντιφλεγμονή. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Για την καλύτερη υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, απορρίψτε ποτά με καφεΐνη χωρίς θρεπτικά συστατικά με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Όταν απολαμβάνετε τον καφέ και το τσάι, φροντίστε να διακόψετε την πρόσληψη καφεΐνης τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγετε τις παρεμβολές.

 

Περιορίζετε τις ίνες

Οι ίνες υποστηρίζουν την καλή πεπτική υγεία και βοηθούν στη μετατόπιση των βακτηρίων του εντέρου με τρόπους που ενισχύουν τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και τη διάθεση. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και πρεβιοτικών ενισχύει την υγιέστερη ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς. Η επαρκείς παρέχουν επίσης περισσότερο και καλύτερο ύπνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσετε την πρόσληψη ινών είναι να τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια, ρεβίθια) ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ανταλλάξτε μεταποιημένα τρόφιμα με χαμηλότερες ίνες για εκείνα που είναι πλούσια σε ίνες. Αφήστε τα ζαχαρούχα δημητριακά και προτιμήστε πλιγούρι βρώμης με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε το λευκό ρύζι για καφέ ή άγριο, το κρέας χωρίς ίνες για φασόλια ή φακές και τα συσκευασμένα σνακ, όπως μπισκότα και πατατάκια, με συνδυασμούς φρούτων και ξηρών καρπών ή λαχανικών με χούμους ή γουακαμόλε.

 

Δεν τρώτε αρκετά πράσινα λαχανικά

7 φλιτζάνια καθημερινά παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το ανοσοποιητικό σας. Αυτά τα φυτά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και του φυλλικού οξέος. Τα πράσινα προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο.

Πηγή: Cynthia Sass, MPH, RD, https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post