#AboutFood -6 καταπληκτικά τρόφιμα για την ανακούφιση του στρες

Ενώ οι περιστασιακές καταστάσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική υγεία σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να έχουν ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος.

Εδώ είναι 6 τρόφιμα και ποτά που ανακουφίζουν από το άγχος και μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

  1. Ταχίνι

Το ταχίνι είναι μια πλούσια αλοιφή από σουσάμι και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή L-τρυπτοφάνης.

Η L-τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης που ρυθμίζουν τη διάθεση. Το να ακολουθήσετε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της διάθεσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

  1. Σπόροι ηλίανθου

Οι ηλιόσποροι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία.

Η χαμηλή πρόσληψη αυτού του θρεπτικού συστατικού σχετίζεται με αλλοιωμένη διάθεση και κατάθλιψη.

Οι ηλιόσποροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν το στρες, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και χαλκό.

  1. Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι γνωστά για τα οφέλη για την υγεία τους. Μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων και ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι μερικές από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές τροφίμων με ορισμένα θρεπτικά συστατικά - συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, της βιταμίνης C και του φυλλικού οξέος - που έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε σουλφοραφάνη, μια ένωση θείου που έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να προσφέρει καταπραϋντικά και αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

  1. Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που καταπολεμούν το στρες, όπως μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χαλκό.

Αυτά τα νόστιμα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε L-τρυπτοφάνη, την οποία το σώμα σας χρειάζεται να παράγει νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της ψυχικής απόδοσης.

  1. Τσάι χαμομηλιού

Το χαμομήλι είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φυσικός τρόπος για να μειωθεί το στρες. Το τσάι και το εκχύλισμά του έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο και μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

  1. Cranberries

Τα cranberries σχετίζονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης διάθεσης.

Αυτά τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με το στρες και στην προστασία από την κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με το στρες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως τα βακκίνια μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη και να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Συνοπτικά

Πολλά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος.

Η σκόνη Matcha, τα λιπαρά ψάρια, το kimchi, το σκόρδο, το τσάι χαμομηλιού και το μπρόκολο είναι μερικά μόνο που μπορεί να βοηθήσουν.

Δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικά από αυτά τα τρόφιμα και ποτά στη διατροφή σας για να προωθήσετε φυσικά την ανακούφιση από το άγχος.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post